Είστε εδώ

Οσμή συγκάλυψης ευθυνών για το Μάτι από τη διαχείριση των καταγραφικών της Πυροσβεστικής – “Υπέγραψαν την εξαφάνιση των στοιχείων απόδειξης των εγκληματικών τους ενεργειών”

Σύμβαση που υπέγραψαν η Πυροσβεστική Υπηρεσία και ιδιωτική εταιρεία σχετικά με τη συντήρηση των ψηφιακών καταγραφικών φωνής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) σχετίζεται με τη διαχείριση της μαύρης μέρας της 23ης Ιουλίου 2018, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες, με τη σύμβαση αυτή επιτρέπεται πλέον παρέμβαση στο καταγεγραμμένο υλικό του συστήματος.

Ρεπορτάζ του Βαγγέλη Τριάντη στο Documento σχετικά με την τραγωδία στο Μάτι, αποκαλύπτει τα εμπόδια που συνάντησε κατά την ανακριτική διαδικασία από αξιωματικούς της πυροσβεστικής, ο ανακριτής Θανάσης Μαρνέρης.

Η σύμβαση-φωτιά, υπογράφηκε τον Μάιο του 2020 σχετικά με τη συντήρηση των ψηφιακών καταγραφικών φωνής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), το καταγραφικό μηχάνημα του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΠ) δηλαδή, στο οποίο έχουν καταγραφεί κρίσιμες συνομιλίες αξιωματικών της πυροσβεστικής για τη διαχείριση της κρίσης το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018 και το οποίο δεν είχε αποσταλεί προς τον ανακριτή Μαρνέρη. Σύμφωνα με το παράρτημα της επίμαχης σύμβασης, η εταιρεία θα μπορεί να πραγματοποιεί μεταξύ άλλων «αλλαγές στο υλικό του συστήματος» καθώς επίσης «αλλαγή – προσθαφαίρεση των καταγραφόμενων τηλεφώνων».

Με τη σύμβαση αυτή επιτρέπεται πλέον παρέμβαση στο καταγεγραμμένο υλικό του συστήματος, όπως κατήγγειλε ενώπιον του ανακριτή Θ. Μαρνέρη με υπόμνημά της η συγγενής θυμάτων της τραγωδίας στο Μάτι Βαρβάρα Βουκάκη-Φύτρου. Κάτι που εγείρει πολλά ερωτήματα σε ό,τι αφορά όχι μόνο την έρευνα για το Μάτι αλλά και οποιαδήποτε άλλη έρευνα της Δικαιοσύνης στο μέλλον σχετικά με πιθανές ευθύνες αξιωματικών της πυροσβεστικής. Δηλαδή από εδώ και στο εξής θα μπορούν να παρεμβαίνουν στο καταγραφικό και να αλλάζουν ώρες και ημερομηνίες σε μια προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών.

Η κ. Βουκάκη-Φύτρου έχασε τον σύζυγο και τα δύο παιδιά της στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Σε υπόμνημα που κατέθεσε τον Νοέμβριο του 2020 ενώπιον του ανακριτή Μαρνέρη μέσω του δικηγόρου της Βασίλη Καπερνάρου η κ. Φύτρου αναφέρθηκε στους όρους της σύμβασης, καταγγέλοντας:

«Καταργούν κάθε έννοια δικαίου και ηθικής, καθώς αποτελούν εργαλείο έκνομων ενεργειών, διά της εξαφάνισης αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τα ερευνώμενα συγκεκριμένα εγκλήματα».

Η κ. Φύτρου διατύπωνε σοβαρά ερωτήματα, αν όχι πεποίθηση, ότι η σύμβαση αυτή ίσως να συνδέεται με «πιθανή εξαφάνιση στοιχείων».

«Πλέον είναι προφανές ότι υπό τους ανωτέρω όρους υπεγράφη η αφαίρεση/αλλαγή των καταγεγραμμένων τηλεφώνων και η αλλαγή των σκληρών δίσκων αποθήκευσης υλικού. Δηλαδή, υπέγραψαν την εξαφάνιση των στοιχείων απόδειξης των εγκληματικών τους ενεργειών εκείνης της ημέρας» υπογράμμιζε στο υπόμνημά της.

«Το κάνουν επίτηδες για να μπορούν να αφαιρούν ό,τι δεν τους συμφέρει σε παρόμοιες περιπτώσεις», είπε ο δικηγόρος της κ. Φύτρου, Β. Καπερνάρος στο Documento σχετικά με το κατά πόσο οι συγκεκριμένοι όροι της σύμβασης δίνουν τη δυνατότητα για τυχόν παρεμβάσεις σε αποδεικτικό υλικό.

Ερωτηθείς κατά πόσο η σύμβαση αυτή επηρεάζει και την τρέχουσα έρευνα για το Μάτι, ο γνωστός δικηγόρος απάντησε: «Ναι, την επηρεάζει, αν κρίνω από τις προσπάθειες που έχουν γίνει ώστε να κρύψουν μηχανήματα και κρυπτογραφικά».

Ανακριτής προς αξιωματικό: «Εγώ είμαι το ένταλμα»

Οσα εκτυλίχτηκαν γύρω από το καταγραφικό του ΕΣΚΕ κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας αναδίδουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έντονη οσμή συγκάλυψης από την πλευρά της πυροσβεστικής.

Τον Ιούνιο του 2020 ο ανακριτής Θ. Μαρνέρης ενημερώνεται για την ύπαρξη δεύτερου καταγραφικού, το οποίο για κάποιον λόγο δεν είχε παραδοθεί στη Δικαιοσύνη από την πυροσβεστική.

Ο Θ. Μαρνέρης θεωρεί ότι το συγκεκριμένο καταγραφικό είναι κομβικής σημασίας για την έρευνα που διενεργεί. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του πρώην υπαρχηγού της πυροσβεστικής και δικαστικού πραγματογνώμονα για το Μάτι, Ανδριανού Γκουρμπάτση σε ΜΜΕ, στην πυροσβεστική λειτουργούν δύο καταγραφικά μηχανήματα, όπως προκύπτει από τον κανονισμό οργάνωσης και λειτουργίας του ΕΣΚΕ.

Το ένα στο 199 όπου καταγράφονται όλες οι ενσύρματες και ασύρματες συνομιλίες,·το άλλο στο ΚΕΠΠ της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που λειτουργεί υπό τη διοίκηση του ΕΣΚΕ, όπου επίσης καταγράφονται σε 24ωρη βάση όλες οι ενσύρματες συνομιλίες. Ωστόσο στον ανακριτή Θ. Μαρνέρη είχε παραδοθεί από την πυροσβεστική μόνο το καταγραφικό του 199.

Αμέσως ο ανακριτής δίνει εντολή στους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να πραγματοποιήσουν έφοδο στις εγκαταστάσεις της πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. Η εντολή είναι σαφής: οι αστυνομικοί πρέπει να εντοπίσουν και να κατασχέσουν από το ΕΣΚΕ το καταγραφικό μηχάνημα του ΚΕΠΠ. Δεν είναι και η μοναδική έρευνα που διενεργείται εκείνη τη μέρα. Αστυνομικοί κάνουν έφοδο στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Πληροφορικής της πυροσβεστικής στο Μοσχάτο. Αναζητούν επίσης στοιχεία στο πλαίσιο των ερευνών.

Κατά την έφοδο στο Χαλάνδρι λαμβάνει χώρα ένα τραγελαφικό περιστατικό, το οποίο όμως δείχνει την απροθυμία των αξιωματικών της πυροσβεστικής να συνδράμουν τις δικαστικές έρευνες, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής». Αξιωματικός της πυροσβεστικής απευθυνόμενος στον Θ. Μαρνέρη δίχως να γνωρίζει ποιος είναι ζητά ένταλμα για τη διενέργεια έρευνας. Για να λάβει την απάντηση: «Εγώ είμαι το ένταλμα».

Οι έρευνες των αστυνομικών διαρκούν σχεδόν τέσσερις ώρες. Κάποια στιγμή εντοπίζουν ένα μικρό δωμάτιο στο ισόγειο του κτιρίου όπου και υποτίθεται ότι βρισκόταν το καταγραφικό. Μάταια όμως. Το καταγραφικό έχει αφαιρεθεί με την αιτιολογία ότι έχει βλάβη και τελικά εντοπίζεται εβδομάδες μετά. Το καταγραφικό είχε μεταφερθεί σε ιδιωτική εταιρεία στο πλαίσιο σύμβασης για τη συντήρηση των μηχανημάτων. Ο ανακριτής μετέβη στην εταιρεία προκειμένου να το κατασχέσει. Στη συνέχεια απέστειλε το καταγραφικό στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (ΔΕΕ) της ΕΛΑΣ προκειμένου να ερευνηθεί.

Με τη σφραγίδα της κυβέρνησης οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί προήχθησαν σε ανώτατες θέσεις!

Οι αποκαλύψεις εκθέτουν ακόμη μία φορά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και αποδεικνύεται ότι η τραγωδία στο Μάτι αξιοποιήθηκε σημαντικά από τον πρωθυπουργό καθαρά και μόνο για πολιτικούς λόγους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μία σειρά από εμπλεκόμενους αξιωματικούς στην τραγωδία στο Μάτι προήχθησαν επί κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ανώτατες θέσεις. Αξιωματικοί για τους οποίους ο ανακριτής Θ. Μαρνέρης είχε ζητήσει τη συμπληρωματική τους δίωξη σε βαθμό κακουργήματος με τρία διαδοχικά αιτήματα, τα οποία ωστόσο οι εισαγγελείς απέρριψαν.

Κατά τον ανακριτή, οι αξιωματικοί αυτοί προσδοκούσαν ευνοϊκή μεταχείριση στο μέλλον από τους αρμοδίους –και τα κατάφεραν– με τη σφραγίδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δηλαδή όλοι τους, αντί να κριθούν αρνητικά υπηρεσιακά, πήραν βαθμούς, φτάνοντας ακόμη και στον βαθμό του αρχηγού από τότε που ανέλαβε πρωθυπουργός ο Κυρ. Μητσοτάκης. Επιπλέον, αντί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να μεριμνήσει ώστε όχι μόνο στην έρευνα για το Μάτι αλλά και σε κάθε παρόμοια έρευνα από τη Δικαιοσύνη να χυθεί άπλετο φως, εντούτοις συνέβη το αντίθετο. Υπογράφηκε μία σύμβαση οι όροι της οποίας εγείρουν ερωτήματα και ανοίγουν «παράθυρο» για πιθανές παρεμβάσεις στο καταγεγραμμένο υλικό της πυροσβεστικής.

ολόκληρο το ρεπορτάζ του Βαγγέλη Τριάντη στο documentonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *