Είστε εδώ
Home > FAQ news > Όλα στο τραπέζι! Τσαβούσογλου: Συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα αλλά και το φυσικό αέριο, το τζαμί της Αθήνας και τη μειονότητα της Δυτ.Θράκης – “Πολύ θετικά τα μηνύματα Μητσοτάκη για διάλογο

Όλα στο τραπέζι! Τσαβούσογλου: Συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα αλλά και το φυσικό αέριο, το τζαμί της Αθήνας και τη μειονότητα της Δυτ.Θράκης – “Πολύ θετικά τα μηνύματα Μητσοτάκη για διάλογο

Τη θέση της Τουρκίας ότι η απόσυρση του Oruc Reis έγινε καθαρά για λόγους συντήρησης και δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω, επανέλαβε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Την ίδια ώρα ωστόσο, έκανε «άνοιγμα» για διάλογο με την Αθήνα χαρακτηρίζοντας «πολύ θετικά» τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, υπογράμμισε ότι ο ελλιμενισμός του ερευνητικού σκάφους Oruc Reis για εργασίες συντήρησης δεν σημαίνει ότι έχουν τελειώσει οι επιχειρήσεις του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμα, εξήγησε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, η συντήρηση του πλοίου μπορεί να διαρκέσει «μερικές εβδομάδες». «Αφού ολοκληρωθεί η συντήρηση, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας με αποφασιστικότητα» πρόσθεσε.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι αυτό είπε ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι το Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια την Κυριακή και σύμφωνα με την Άγκυρα, αυτό έγινε προκειμένου να γίνει μια συντήρηση ρουτίνας.

«Αν έχει η Ελλάδα προϋποθέσεις για τον διάλογο, τότε έχουμε κι εμείς»
«Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα έχουν υπογράψει συμφωνίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για χρόνια και συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους, παραχωρώντας δικαιώματα σε διάφορες εταιρείες στις περιφέρειές τους. Προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία από αυτές» είπε αναφερόμενος στις σχέσεις με Ελλάδα και Κύπρο.

«Είδαμε πως οι προειδοποιήσεις μας δεν εισακούστηκαν και ξεκινήσαμε δραστηριότητες με δικά μας πλοία. Κινηθήκαμε με αυτό τον τρόπο, επειδή αγνόησαν τα δικαιώματά μας. Ακόμα και τώρα, ο πρόεδρός μας λέει πως μπορούμε να συζητήσουμε με όλους, εκτός από τους Έλληνες. Και είπε στη Μέρκελ πως πρέπει να σεβαστούν τα δικαιώματά μας».

Πολύ θετικά τα μηνύματα από Μητσοτάκη
Πάντως, ο ίδιος επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για συνομιλίες που να έχουν αποτέλεσμα και να γίνουν με βάση το δίκαιο. Επέμεινε ωστόσο ότι τα θέματα προς συζήτηση είναι πολλά. Εκτός από την υφαλοκρηπίδα, το φυσικό αέριο, είναι η μειονότητα της δυτικής Θράκης, η Χάλκη, το τζαμί στην Αθήνα κ.ο.κ

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «πολύ θετικά» τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για έναρξη διαλόγου.

πηγή: in.gr

elviradrakaki@hotmail.com'

Dog person, chocolate lover, order obsessed and tv victim!

Leave a Reply

eighteen − twelve =

Top