Είστε εδώ

Ο Δημήτρης Χατζηνικόλας χαρτογραφεί το εσωκομματικό τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά το σφύριγμα λήξης … των τάσεων από τον Αλέξη Τσίπρα

Ποιο είναι όμως αυτήν τη στιγμή το εσωκομματικό πεδίο στην Κουμουνδούρου; Υπάρχει η λεγόμενη συνεννόηση της πλειοψηφίας. Πρόκειται για τη σύνθεση διαφορετικών εσωκομματικών δυνάμεων και στελεχών που συνέκλιναν στην υπερψήφιση του σχεδίου για διεύρυνση, ανασυγκρότηση και μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ο πυρήνας αυτής της πλειοψηφίας ξεκίνησε με την Κίνηση Μελών, τη ΔΗΜΑΡ και τη Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία των Παναγιώτη Κορμά και Γιώργου Παναγιωτόπουλου (πολιτική συνέχεια της Αριστερής Πρωτοβουλίας του αείμνηστου Γιώργου Παναγιωτακόπουλου).

Στη συνέχεια προέκυψε συντονισμός με τις δυνάμεις της ΕΚΙΕΑ του Φώτη Κουβέλη και της Γέφυρας του Νίκου Μπίστη. Σε δεύτερο χρόνο έγινε κατορθωτό να υπάρξει συμπόρευση με τη ΡΕΝΕ των Κοτσακά, Σκορίνη και Ρήγα. Στην πορεία προς το συνέδριο συνέπραξαν μαζί τους και οι δύο πρώην γραμματείς του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Η πλειοψηφία αυτή, καταφανώς ποικιλόμορφη, συνέκλινε στην υπερψήφιση του μετασχηματισμού του κόμματος αλλά παρουσιάζει και αποκλίσεις, όπως η συμπόρευση των τελευταίων ημερών μεταξύ Ν. Μπίστη και Δημήτρη Τζανακόπουλου. Είναι λοιπόν ερώτημα εάν θα συνεχίσει να πορεύεται ενιαία.

Πάντως τα κεντρικά στελέχη της πρωτοβουλίας λένε ότι οι τάσεις δεν πρέπει να είναι μόνιμες δομές. Συντίθενται και ανασυντίθενται στη βάση των επιδίκων της ιστορικής στιγμής και της συγκυρίας. Αντιδρούν επίσης στον όρο «προεδρικοί» διότι υποτιμά τις υπαρκτές διαφορές, για παράδειγμα για το άνοιγμα του κόμματος. «Οσοι επιμένουν σε αυτό τον όρο» λένε «θέλουν να μας εμφανίσουν ως μια ομάδα που ενδιαφέρεται αποκλειστικά για τις θέσεις και στηρίζει άκριτα τον πρόεδρο».

Η τάση που κατέθεσε το κείμενο με τίτλο «6+6 προτεραιότητες για τον ΣΥΡΙΖΑ» συγκεντρώνει κάτω από αυτό υπογραφές όπως του Νάσου Ηλιόπουλου, του αδερφού του Δ. Τζανακόπουλου Αντώνη, των στελεχών του γραφείου του Αλ. Τσίπρα Γιάννας Πεππέ και Ελευθερίας Χατζηγεωργίου καθώς και άλλων στελεχών με τις ίδιες θέσεις. Με την τάση αυτή έχουν συγκλίνει η Εφη Αχτσιόγλου και ο Αλέξης Χαρίτσης και πολλοί λένε ότι είχε τις ευλογίες του Δ. Τζανακόπουλου. Το κείμενο δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου και –μάλλον επειδή ήταν πολύ κοντά στις 5 Απριλίου, ημερομηνία εκλογής των συνέδρων– πολλοί από τους υπογράφοντες δεν κατάφεραν να εκλεγούν σύνεδροι.

Οι γνωρίζοντες λένε ότι για την εκλογή στην Πολιτική Γραμματεία η τάση των 6+6 προχώρησε σε οργανωμένη σταυροδοσία σε συνεργασία με την πλειοψηφία.

Τέλος, υπάρχει η σταθερή αξία στον εσωκομματικό χάρτη –αν και με μειωμένες δυνάμεις–, η Ομπρέλα. Αποτελεί ομαδοποίηση πολλών ετών και συμπεριλαμβάνει εκτός από την τάση των 53 και ιστορικά στελέχη όπως οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος κ.ά. Η στρατηγική που θα ακολουθήσουν τα στελέχη που ακουμπούν στην Ομπρέλα είναι κάτι το οποίο θα διαφανεί προσεχώς. Θα επιλέξουν να έχουν ξεχωριστό στίγμα με καταγραφή διαφωνίας; Θα επιλέξουν και θα επιχειρήσουν να συνθέσουν και να συγκροτήσουν ή να συμμετάσχουν σε μια νέα πλειοψηφία; Ο χρόνος θα δείξει.

 

Ολόκληρο το άρθρο μπορειτε να το διαβάσετε στο documentonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *