Είστε εδώ

Μπροστά σε νέα πολιτική κρίση η Βουλγαρία; «Έπεσε» η κυβέρνηση του Πέτκοφ

Ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της Βουλγαρίας, που φαίνεται να εισέρχεται σε νέα πολιτική κρίση, αφού η κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ ηττήθηκε την Τετάρτη στην ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Την πρόταση μομφής, που κατέθεσε το κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ, ψήφισαν 123 βουλευτές, ενώ 116 καταψήφισαν, σε σύνολο 240, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου Μίροσλαβ Ιβάνοφ.

Ο Πέτκοφ επέρριψε την ευθύνη για το αποτέλεσμα στη Βουλή στη Ρωσία και στην πανίσχυρη μαφία που υπάρχει στη χώρα του.

«Αυτή η ψηφοφορία είναι ένα μικρό βήμα στον πολύ μακρύ δρόμο που έχουμε μπροστά μας. Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσουμε τη μάχη για να ξανακερδίσουμε τη χώρα και, μια μέρα, θα έχουμε μια Βουλγαρία χωρίς μαριονέτες, χωρίς μαφία — μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα», είπε στη Βουλή.

Δίνοντας μια λίστα με τα άτομα που συνέβαλαν στην πτώση της κυβέρνησής του, ο Πέτκοφ όρισε τον Ρώσο πρεσβευτή στη Σόφια και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι άσκησε την επιρροή της στην απομάκρυνσή του μέσω βουλευτών από το ακροδεξιό κόμμα Revival.

Ο φιλελεύθερος πολιτικός, πτυχιούχος του Χάρβαρντ, ήταν στην εξουσία μόλις έξι μήνες. Κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση να πατάξει την διαφθορά έπειτα από μία δεκαετία πρωθυπουργίας του Μπορίσοφ.

Όμως, ο ετερόκλητος κυβερνητικός συνασπισμός, που σχηματίσθηκε τον Δεκέμβριο, δεν άργησε να παρουσιάσει τις πρώτες ρωγμές: στις αρχές του Ιουνίου έχασε την υποστήριξη του αντισυστημικού κόμματος «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (ITP).

Στην αντιπολίτευση, το συντηρητικό κόμμα Gerb του Μπορίσοφ έσπευσε να εκμεταλλευθεί την νέα πραγματικότητα και κατέθεσε πρόταση μομφής με πρόσχημα «την αποτυχία της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης», σε ένα περιβάλλον εκτόξευσης του πληθωρισμού.

Η Βουλγαρία, η πιο φτωχή χώρα της Ε.Ε., έχει ζήσει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις τον περασμένο χρόνο.

Διχόνοια

Ο φιλοευρωπαίος πρωθυπουργός ανήλθε στην εξουσία με την ελπίδα «να μετατρέψει την Βουλγαρία σε μία κανονική ευρωπαϊκή χώρα», αλλά ο πόλεμος την Ουκρανία ανέτρεψε την ατζέντα.

Παρά την ισχυρή εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, η Σόφια δεν υποχώρησε στην απαίτηση του Κρεμλίνου να ανοιχθεί λογαριασμός σε ρούβλια για τις πληρωμές του φυσικού αερίου και βρέθηκε ανάμεσα στις πρώτες χώρες που επλήγησαν από την διακοπή της τροφοδοσίας.

Αυτό το πρωτοφανές γεγονός έπαιξε ρόλο κλειδί στην σημερινή κρίση, πιστεύει ο Ογκνιάν Μίντσεφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Μελετών της Μόσχας.

«Οι Βούλγαροι ολιγάρχες που έπαιρναν προμήθειες» βρέθηκαν να χάνουν εισοδήματα, «γεγονός που όξυνε τις εντάσεις στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς και τους επιχειρηματικούς και κυβερνητικούς κύκλους».

«Η ρωσική ανάμειξη είναι σημαντική στην Βουλγαρία και πλήττει πολλούς τομείς», δηλώνει ο πολιτικός επιστήμονας Γιαβόρ Σιντέροφ, αναφερόμενος «σε αδιάκοπες απόπειρες αποσταθεροποίησης μέσω της διασποράς πλαστών πληροφοριών».

Αλλά και ένα ακόμη θέμα έσπειρε την διχόνοια: η αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Στην βουλγαρική κυβέρνηση, οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ, αλλά οι σοσιαλιστές απέρριψαν κατηγορηματικά τα αιτήματα του Κιέβου.

Πηγή διχόνοιας υπήρξε επίσης το βουλγαρικό βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για λόγους ιστορικούς και πολιτισμικούς.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *