Είστε εδώ

Κύπρος: Ανεξέλεγκτη φωτιά στη Λεμεσό – Εκκένωση οικισμών

Εκτός ελέγχου μαίνεται φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Άλασσα της Λεμεσού στην Κύπρο και ζητήθηκε εκκένωση οικισμών αλλά και η ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού rescEU.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα το μεσημέρι της Κυριακής υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση στην Άλασσα με την πυρκαγιά να είναι μέχρι στιγμής ανεξέλεγκτη και να καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο. Στην περιοχή πνέουν ισχυτροί άνεμοι, με συνεχή εναλλαγή της κατεύθυνσης της φωτιάς.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου και υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κύπρου, Ανδρέας Κεττής, με ανάρτησή του στο Twitter, το κυρίως μέτωπο βρίσκεται μεταξύ των κοινοτήτων Μαθικολώνη, Αψιού, Γεράσα. Εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειες όλων των δυνάμεων. Τα πιο ενεργά μέτωπα είναι μεταξύ των περιοχών Αψιούς και Απεσιάς.

Επίσης, αναφέρει πως εκκενώθηκαν προληπτικά η Αψιού και η Μαθικολώνη, ενώ δόθηκαν οδηγίες για εκκένωση Απεσιάς. Οι επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν με τη βοήθεια προωθητών γαιών να ανοίγουν διόδους και να δημιουργούν εγκαταστάσεις με σωλήνες νερού για κατάσβεση σε δύσβατες περιοχής.

«Το κυρίως μέτωπο βρίσκεται μεταξύ των Κοινοτήτων Μαθικολώνη, Αψιού, Γεράσα. Εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειες όλων των δυνάμεων καταστολής. Δίδονται οδηγίες σε Αστυνομία και Πολιτική Άμυνα όπως εκκενωθεί η Κοινότητα Αψιού. Προληπτικά όπως και η Αψιού εκκενώνεται από την Πολιτική Άμυνα και την Αστυνομία και η Μαθικολώνη».

«Οι επίγειες δυνάμεις συνεχίζουν με τη βοήθεια προωθητών γαιών να ανοίγουν διόδους και να δημιουργούν εγκαταστάσεις με σωλήνες νερού για κατάσβεση σε δύσβατες περιοχές. Πολύ ενεργά μέτωπα είναι στην περιοχή Αψιούς και Απεσιάς. Δόθηκαν οδηγίες για εκκένωση Απεσιάς απο Αστυνομία και Πολιτική Άμυνα. Παρόν εδώ και ώρα στην πυρκαγιά και στο προωθημένο κέντρο ελέγχου και η Προεδρεύον της Δημοκρατίας κα. Αννίτα Δμητρίου», αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής σε ανάρτησή του.

Ζητήθηκε ενεργοποίηση του μηχανισμού RescEU

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, «η πυρκαγιά δυστυχώς συνεχίζει να μαίνεται. Καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να τεθεί υπό έλεγχο από επίγεια και εναέρια μέσα.

Όλες οι υπηρεσίες, Τμήμα Δασών, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Επαρχιακές Διοικήσεις, Πολιτική Άμυνα, Εθνική Φρουρά στη μάχη για περιορισμό της πυρκαγιάς καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες με αυταπάρνηση που υπερβαίνει τα όρια του καθήκοντος.

Με οδηγίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, ζητήθηκε ενεργοποίηση του μηχανισμού RescEU για ενίσχυση με εναέρια μέσα και ο υπουργός Εξωτερικών Κ. Κόμπος  βρίσκεται σε επαφή με Ισραήλ, Λίβανο, Αίγυπτο και Ελλάδα για συνδρομή.

Στο σημείο της πυρκαγιάς ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης  και Περιβάλλοντος και η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

Προληπτικά έχει αποφασιστεί η εκκένωση κοινοτήτων. Στόχος το συντομότερο δυνατόν, να περιοριστεί η πύρινη λαίλαπα».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Άννα Κουκκίδη – Προκοπίου, η Ελλάδα αποστέλλει το πρωί της Δευτέρας δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία θα συμβάλλουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.

«Ο πρόεδρος ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή και είμαστε σε συντονισμό μαζί του. Έχουν γίνει υπεράνθρωπες προσπάθειές από το υπουργείο Εξωτερικών και έχει εξασφαλιστεί η παρουσία δύο ελληνικών Canadair από την Ελλάδα και συνδρομή από το Λίβανο με ένα ελικόπτερο και αναμένουμε απαντήσεις από την Αίγυπτο και το Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη για να του εκφράσει τη συμπαράσταση της Ελλάδας και ότι αύριο το πρωί θα σταλούν δύο πτητικά μέσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του sigmalive.com μέχρι στιγμής έχουν καεί τέσσερα υποστατικά. Το ένα πρόκειται για λιωμένο το οποίο χρησιμοποιείτο ως εξοχική κατοικία.

Με δάκρυα στα μάτια, κάτοικος της περιοχής δήλωσε ότι κάηκαν τα υποστατικά του.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *