Είστε εδώ

Κάτι τρέχει … Πόλεμο ξεκίνησε ο Βενιζέλος κατά του Δένδια: “Διπλωματική αστειότητα να αναλάβει πρωτοβουλία για τα Ελληνοτουρκικά η Ρωσία”

Δριμεία κριτική στους χειρισμούς του υπουργείου εξωτερικών για την ουκρανική κρίση διατύπωσε, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος, που έχει διατελέσει και ο ίδιος υπουργός εξωτερικών επιτέθηκε στον Νίκο Δένδια, χαρακτηρίζοντας «διπλωματική αστειότητα» την πρόταση του νυν ΥΠΕΞ να αναλάβει η Ρωσία, εν μέσω κρίσης στην Ουκρανία, «την πρωτοβουλία για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό». «Δείχνει παντελή έλλειψη αίσθησης του χρόνου και των συνθηκών. Ευτυχώς, δε δόθηκε συνέχεια, έγινε αντιληπτό ότι ήταν παντελώς άσχετο με τη στιγμή και τον συσχετισμό δυνάμεων», πρόσθεσε.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βενιζέλος κατακρίνει τις πρωτοβουλίες Δένδια αφού, την περασμένη εβδομάδα, σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο Mega, σχολίασε αρνητικά τη συνάντηση του έλληνα ΥΠΕΞ με τον ρώσο ομόλογό του, στη Μόσχα. «Δεν κατάλαβα πραγματικά γιατί ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, προχθές στη Μόσχα, δεν αρκέστηκε σε αυτά που είπε με τον κ. Λαβρόφ, αλλά μετά διαβεβαίωνε ότι έχει πεισθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ρωσική εισβολή –αυτό που έγινε είναι μια νομική εισβολή σήμερα, με την υπογραφή των διαταγμάτων– και στη συνέχεια ζητήσαμε μεσολάβηση της Ρωσίας για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Νομίζω είναι η πιο ακατάλληλη στιγμή», είπε και υπενθύμισε ότι ο προσανατολισμός της Ελλάδας ήταν και πάντα πρέπει να είναι με τη Δύση.

Στη σωστή πλευρά της Ιστορίας σε όλες τις κρίσιμες στιγμές

«Η Ελλάδα είναι μια δυτική χώρα. Όσες φορές κλονίζεται σε σχέση με τον δυτικό εαυτό της, υφίσταται μεγάλες ζημίες. Ζήσαμε την μεγάλη περιπέτεια του πρώτου εξαμήνου του 2015, όταν κάποιοι περίμεναν ότι εκτός ΕΕ και εκτός διεθνούς οικονομικού συστήματος θα βρουν λύση με δάνειο από τη Ρωσία. Και η Κύπρος πήγε και αναζήτησε δάνειο στη Μόσχα πριν υποστεί κούρεμα καταθέσεων και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έψαχνε να βρει λύση και βοήθεια ακόμα και να τυπώσει τις νέες δραχμές. Αυτός είναι ένας αταβισμός φιλορωσικός, ανιστόρητος που δεν έχει καμία βάση, ούτε καν θρησκευτική, καμία αναγωγή ούτε στην Ορθοδοξία ούτε στην Ιστορία», σχολίασε και υπογράμμισε ότι η χώρα μας ιδρύθηκε επειδή αγωνίστηκε το έθνος και επειδή οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής αποδέχθηκαν τη σημασία της. «Μεγάλωσε επί Ελευθερίου Βενιζέλου λόγω της συνεργασίας με τις Μεγάλες Δυνάμεις και ειδικά με τη Μεγάλη Βρετανία. Ήμασταν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας σε όλες τις κρίσιμες στιγμές. Και τώρα πρέπει να είμαστε στη σωστή πλευρά, όλα τα άλλα είναι ιστορικά φληναφήματα και ψευδαισθήσεις που μόνο ζημιά έχουν κάνει στην πορεία της χώρας», τόνισε.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσε να επηρεάσει τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι η αλλαγή στους διεθνείς συσχετισμούς επηρεάζει τα πάντα ενώ έκανε λόγο και για έναν «Ψυχρό – θερμό πόλεμο» στον οποίο κατευθύνεται ο κόσμος. «Τα Ελληνοτουρκικά θα αποκτήσουν παρακολουθητικό χαρακτήρα. Όταν έχει τέτοια αλλαγή του πλαισίου αναφοράς, ενδέχεται οι συσχετισμοί του υψηλότερου επιπέδου να επηρεάζουν καθοριστικά αυτό που συμβαίνει στα Ελληνοτουρκικά ή στο Κυπριακό. Δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί, αλλά προσεκτικοί. Αυτά τα έχουμε ζήσει και την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Ενταχθήκαμε στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με την Τουρκία το 1952 για να ανακόπτεται η Ρωσία σε σχέση με τη Μεσόγειο. Η Τουρκία δεν είναι Ρωσία, με τα προβλήματά της, δεν έχει ούτε τη δύναμη ούτε τα περιθώρια να κάνει τίποτα, είναι μια χώρα που διεκδικεί περιφερειακό ρόλο, δεν είναι πυρηνική δύναμη ή μια μεγάλη αυτοκρατορία. Και η Ελλάδα δεν είναι Ουκρανία. Μιλάμε για δυο χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα έχει πανίσχυρους θώρακες τον ευρωπαϊκό, τον νατοϊκό και την ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση», είπε και υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνεται η κατάσταση στην Ουκρανία. «Να μιλήσουν για την Ουκρανία, για την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, για να μην υπάρχει μεταφορά εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Και βλέπετε πώς περιμένουν όλοι να δουν τον τρόπο εφαρμογής της Συνθήκης του Μοντρέ, από την Τουρκία. Όταν η Τουρκία εφαρμόζει τη Συνθήκη του Μοντρέ, την οποία τη θεωρεί τόσο σημαντικό στοιχείο για τον έλεγχο των Στενών, πώς είναι δυνατόν να αμφισβητεί κανείς τη Συνθήκη της Λωζάνης; Η Συνθήκη του Μοντρέ είναι ένα δίδυμο με τη Συνθήκη της Λωζάνης», είπε.

Χαλαρή … διάψευση Δένδια στην Βουλή για τα δημοσιεύματα περί “κρίσης” με τον Πρωθυπουργό

“Αν υπήρχαν διαφωνίες δεν θα ήταν εδώ ο Μητσοτάκης να με ανέχεται και να κάθεται δίπλα μου ούτε εγω θα σιωπούσα. Ευχαριστώ…” περιορίστηκε να πει στο τελος της τοποθέτησής του στη Βουλή ο Υπ Εξωτερικών Νίκος Δενδιας

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *