Είστε εδώ

Καταιγίδα Παππά στο OPEN για την τραγωδία στη Θεσσαλία: “Δεν υπάρχει θα τα πούμε μετά. Τώρα θα μιλήσουμε για τις ευθύνες”

Την μπάλα στην εξέδρα πέταξε χτες στο δελτίο του OPEN η υποψήφια για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου όταν ρωτήθηκε για τις πλημμύρες στη Θεσσαλία που έχουν ήδη 8 νεκρούς και δεκάδες εγκλωβισμένους και αγνοούμενος και εντούτοις δήλωσε ότι για τις ευθύνες Μητσοτάκη “θα τα πούμε μετά”!

“Δεν υπάρχει θα τα πούμε μετά. Τώρα θα μιλήσουμε για τις ευθύνες” απάντησε σήμερα ο Νίκος Παππάς που είναι επίσης υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του OPEN!

Για την σφοδρή κακοκαιρία που έχει πλήξει τη Θεσσαλία και τις ανυπολόγιστες ζημιές που επέφερε μίλησε στο Open και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, τονίζοντας πως πρέπει να υπάρχει άμεσα ενημέρωση για το πόσοι είναι οι αγνοούμενοι καθώς και να αναζητηθούν πολιτικές ευθύνες.

«Έχουμε συμπτώματα κλιματικής κατάρρευσης όπως είπε και ο ΓΓ του ΟΗΕ. Πρέπει να αντιληφθούμε πως η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει και δεν μπορούμε να κάνουμε πως δεν το ξέραμε. Είχαμε ένα φαινόμενο για το οποίο είχαμε προβλέψεις από την περασμένη Παρασκευή και ξεκίνησε από τη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε αργά την Τετάρτη. Άρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες του τύπου ήταν απότομο, δεν γνωρίζαμε κτλ», ανέφερε αρχικά ο κ. Παππάς.

«Το δεύτερο ζήτημα είναι ποιες είναι οι προτεραιότητες της πολιτείας. Πρέπει να κάτσουμε και να δούμε πόσα και ποια έργα είχαν ενταχτεί στο Ταμείο Ανάκαμψης που είναι αντιπλημμυρικά και τι ήταν αυτό το δημοσίευμα που γύρισε τα σάιτ και τις εφημερίδες, η πληροφορία πως απεντάσσονται αντιπλημμυρικά έργα στο τέλος Αυγούστου».

Όπως τόνισε ο κ. Παππάς: «Το φαινόμενο είναι σφοδρό, αλλά για το ό,τι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας δεν έχει οργανόγραμμαδεν φταίει ο κακός μας ο καιρός, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και νομίζω πως τώρα θα πρέπει να είναι και λίγο πιο λεπτομερείς στις εξηγήσεις τους άνθρωποι που χρόνια θέσεις ευθύνης. Άκουγα τον κ. Αγοραστό και αναρωτιόμουνα ποιος είναι περιφερειάρχης τα 12 τελευταία χρόνια. Δεν μπορούμε να κατηγορούμε μια γραφειοκρατία, απροσδιόριστη, η οποία τον εμποδίζει τι να κάνει ακριβώς; Στη Θεσσαλία είναι ο πρώτος κρατικός λειτουργός, με κονδύλια, με δυνατότητα να σχεδιάζει, να προτεραιοποιεί, να υλοποιεί. Τώρα μιλάμε για καθαρισμούς ρεμάτων κόστους 500.000 ευρώ και δεν έγιναν. Είμαστε τρία χρόνια μετά τον Ιανό που ήταν τέτοιες μέρες που εγώ, ο Σπίρτζης και ο Ζαχαριάδης πήραμε εντολή νωρίς το πρωί να πάμε στην Καρδίτσα, που είχε πλημμυρίσει και λίγες μέρες μετά εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης μισό δις αντιπλημμυρικάΜηδέν εις το πηλίκο».


«Γιατί δεν έχει καταθέσει η χώρα επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνου πλημμύρας;»

«Ποιος έφταιγε που δεν έχει καταθέσει η χώρα επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνου πλημμύρας; Έκανε ο Πέτρος Κόκκαλης κατεπείγουσα ερώτηση στην ευρωβουλή…Έχει χτυπήσει καμπανάκι διότι δεν έχει καταθέσει η χώρα τους χάρτες. Οι χάρτες δείχνουν πως εκεί που κατεβαίνουν τα νερά πρέπει να έχεις τις λεκάνες απορροής και προς τα πού θα διοχετευτούν τα νερά αυτά εάν υπάρχει υπερχείλιση», συνέχισε.

«Πόσοι είναι οι αγνοούμενοι;»
Σύμφωνα με τον κ. Παππά: «Υπάρχουν φαινόμενα που πρέπει να προετοιμαστούμε σε μεγαλύτερη κλίμακα αλλά πρέπει να καταλάβουμε πως ούτε λεφτά γλιτώνουμε και πρέπει να ετοιμαστούμε και ψυχολογικά για ανθρώπινες απώλειες. Θέλω να κάνω μια έκκληση να ειπωθεί η αλήθεια τώρα. Να μην κρύβεται κανένας. Να δούμε ποιος είναι οι ο αριθμός αγνοουμένων και να μην γίνει εκεί μια επικοινωνιακού τύπου διαχείριση για να περάσει το Σαββατοκύριακο».

«Θα μπορούσε να συνδράμει νωρίτερα ο στρατός»

«Σε ό,τι μας αφορά δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε στο λούκι για ευθύνες, θα τα πούμε μετά. Ταυτόχρονα με τις επιχειρήσεις διάσωσης θα συζητάμε και για τις ευθύνες. Να μπαίνει και η αντιπολίτευση σε αυτή τη λογική», συνέχισε.

Σε ερώτηση για εάν θεωρεί πως έπρεπε ο μηχανισμός να κινηθεί πιο νωρίς, απάντησε: «Μα δεν θα έπρεπε; Εγώ είδα πως υπάρχει προαναγγελία του φαινομένου από την Παρασκευή. Ξεκίνησε τη Δευτέρα και διαπιστώσαμε την Πέμπτη, μια εβδομάδα μετά ότι εγκλωβίστηκαν».

«Εάν υπήρχε αξιολόγηση πως τα μέσα της πολιτικής προστασίας δεν είναι επαρκή για το φαινόμενο προφανώς θα μπορούσε να συνδράμει και ο στρατός», που έχει τα μέσα, κατέληξε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *