Είστε εδώ

Η Ελλάδα προσεύχεται, η Ευρώπη αντιμέτωπη με τις Ερινύες της: Μαρτυρίες για πάνω από 100 παιδιά και γυναίκες κλειδωμένες στα αμπάρια του πλοίου – φέρετρου στην Πύλο. Πάνω από 750 οι επιβαίνοντες φόβοι για εκατοντάδες θύματα

Συγκλονίζει η μαρτυρία ενός πρόσφυγα που σώθηκε από το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου ότι επέβαιναν πάνω από 100 παιδιά.

Με δάκρυα στα μάτια περιγράφει ένας γιατρός τη συζήτηση που είχε με πρόσφυγα που σώθηκε από το σκάφος, που –όπως φαίνεται στις σοκαριστικές φωτογραφίες- ήταν υπερφορτωμένο.

«Εγώ να σας πω η στιγμή που συγκινήθηκα πάρα πολύ ήταν όταν έδωσα το τηλέφωνο μου να πάρουν να επικοινωνήσουν, να μιλήσουν με την οικογένεια τους στην Αίγυπτο. Αυτό με συγκίνησε» λέει συγκινημένος ο γιατρός και στη συνέχεια αναφέρει ότι τον ρώτησε αν υπάρχουν παιδιά και μου είπε ναι κάνοντας λόγο για περίπου 100.

28 άτομα βρίσκονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας και οι περισσότεροι έχουν υποστεί σοκ καθώς βρίσκονταν για ώρες στη θάλασσα. Περίπου 8 άτομα βρίσκονται στην Παθολογική καθώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το αναπνευστικό τους και είναι αφυδατωμένοι.

Οι διασωθέντες, σε συγκλονιστικές μαρτυρίες τους, υποστηρίζουν ότι υπήρχαν γυναίκες και παιδιά στοιβαγμένα στα αμπάρια του πλοίου. Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί 79 σοροί προσφύγων και έχουν διασωθεί 104 άτομα.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός των ελληνικών αρχών ήταν αργά το βράδυ της Τετάρτης 79 νεκροί και 104 διασωθέντες. Όμως άγνωστο παραμένει πόσοι ακριβώς ακόμα αγνοούνται. Υπάρχουν πληροφορίες ότι στο πλωτό φέρετρο επέβαιναν περίπου 750 άνθρωποι. Αυτό προκύπτει από τους ίδιους τους μετανάστες και αυτή την πληροφορία μετέδωσε και η Alarm Phone που είχε έρθει σε επαφή με το σκάφος που βυθίστηκε. Αν ισχύουν αυτοί οι ισχυρισμοί τότε μιλάμε περίπου 550 αγνοούμενους. Πολλοί εκφράζουν φόβους για πολύ κόσμο παγιδευμένο στα αμπάρια.

Συγκλονιστικές αλλά και ενδεικτικές είναι άλλωστε οι φωτογραφίες απ’ το ασφυκτικά γεμάτο πλοιάριο ώρες πριν απ’ τη βύθισή του. Ο ένας πάνω στον άλλο κυριολεκτικά είναι στοιβαγμένοι στα καταστρώματα του αλιευτικού και κάποιοι φαίνονται να έχουν σηκωμένα τα χέρια ψηλά, σε φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Λιμενικό νωρίς το βράδυ της Τετάρτης.

Στην Καλαμάτα βρίσκεται επίσης κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για να αξιολογήσει τις ανάγκες των διασωθέντων και να προσφέρει στήριξη στους επιζώντες και στις αρχές υποδοχής τους.

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη Μεσόγειο και οι αριθμοί που ανακοινώνουν οι αρχές είναι συνταρακτικοί. Αυτή η κατάσταση ενισχύει την επείγουσα ανάγκη για ολοκληρωμένη και συντονισμένη δράση από τα κράτη για να σωθούν ζωές στη θάλασσα και να μειωθούν τα επικίνδυνα ταξίδια, με ενίσχυση των ασφαλών και τακτικών μεταναστευτικών διαδρομών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζιανλούκα Ρόκο, επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Ελλάδα.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας ανέφερε πως σε επικοινωνία που είχαν με το αλιευτικό σκάφος το απόγευμα της Τρίτης πρόσφεραν βοήθεια, αλλά η απάντηση που έλαβαν ήταν ότι δεν επιθυμούν βοήθεια πλην τροφίμων και νερού και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν το ταξίδι με προορισμό την Ιταλία (δείτε αναλυτικά εδώ την ανακοίνωση).

Απ’ την άλλη πλευρά η Alarm Phone εξέδωσε μια πολύ αιχμηρή ανακοίνωση, θέτοντας ερωτήματα για τη στάση των ελληνικών αρχών. «Γιατί οι άνθρωποι στη θάλασσα φοβούνται τόσο πολύ να συναντήσουν ελληνικές δυνάμεις;», διερωτάται η οργάνωση, επισημαίνοντας πως οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν για τις πρακτικές απώθησης των ελληνικών αρχών.

Πηγή: in.gr / efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *