Είστε εδώ

Γιάννης Δραγασάκης στους Δελφούς: “Βλέπω συγκλίσεις με το ΚΙΝΑΛ”

«ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχουν ένα παρελθόν, αν μείνουν σ’ αυτό, το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο» ανέφερε ο Γιάννης Δραγασάκης, βουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας για τις κυβερνήσεις συνεργασίας έτεινε χείρα συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τονίζοντας πως με τον ΣΥΡΙΖΑ «ως πολιτικές δυνάμεις έχουν ένα μέλλον, εγώ βλέπω συγκλίσεις». Σημείωσε όμως πως «κατανοώ ότι στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ δεν υπάρχουν ενιαίες απόψεις σ’ αυτά τα θέματα κάτι που δημιουργεί στον Νίκο Ανδρουλάκη ένα πρόβλημα. Αναγκάζεται το πρωί να κατηγορεί τον Μητσοτάκη και το απόγευμα τον Τσίπρα. Δεν οδηγεί κάπου αυτό, χρειάζεται μια καθαρή γραμμή».

Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά πολιτικά δρώμενα, ο βουλευτής σημείωσε ότι δεν περιμένει πολλά όσο οι κοινωνίες μένουν σιωπηλές, τονίζοντας ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα συστήματα θέλουν ένα ταρακούνημα που «ή θα έρθει με μια στροφή προς τα ακροδεξιά που θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα ή θα υπάρξει μια προοδευτική στροφή για την οποία έχουμε δείγματα». Υπογράμμισε ότι για τον ίδιο «το όνομα της ελπίδας είναι τέλος στον πόλεμο και μείωση των εξοπλισμών». Υποστήριξε ότι η «μεγάλη εικόνα είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό», ότι «ζούμε σε μια ιστορική καινούρια συνθήκη με πάρα πολλούς κινδύνους και πως οι πόλεμοι προκαλούν νέους πολέμους, οι εξοπλισμοί προκαλούν εξοπλισμούς».

«Τα δεδομένα μας είναι μια εισβολή που την καταδικάζουμε όχι μόνο γιατί παραβιάζει το διεθνές δίκαιο αλλά και διότι συνοδεύεται από μια επικίνδυνη επιχειρηματολογία, αναθεωρητική και γιατί μας υπενθυμίζει τι σημαίνει πόλεμος: σκοτωμοί, φτώχεια, εξαθλίωση. Έχουμε τις κυρώσεις που είναι επιβεβλημένες, αλλά είναι ασαφής ο στόχος. Στην αρχή οι ΗΠΑ διέψευδαν ότι στόχος των κυρώσεων είναι ανατροπή του καθεστώτος, τελευταία ακούω όλο και περισσότερο ότι ο στόχος είναι πόλεμος μέχρι το τέλος. Ποιο είναι το τέλος;», είπε σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι «οι προφανείς και άμεσες συνέπειες που βιώνει ο κόσμος είναι ένταση της ακρίβειας που προϋπήρχε, ένταση του πληθωρισμού, ενδυνάμωση των δυνάμεων προς στασιμοπληθωρισμό, γενικευμένοι εξοπλισμοί, κίνδυνοι επέκτασης του πολέμου». Επισήμανε ότι οι επιλογές είναι «συνέχιση του πολέμου, όπως λένε ορισμένοι μέχρι τελικής πτώσης -άγνωστο τι σημαίνει αυτό-, η δική μου θέση είναι τερματισμός του πολέμου άμεσα, μείωση των εξοπλισμών, να ανασάνουν οι λαοί από τις συνέπειες των διαδοχικών κρίσεων». Διαφορετικά, πρόσθεσε, δεν μπορεί να αποκλείσει κοινωνικές και πολιτικές κρίσεις.

Με αφορμή τον τρόπο που λειτούργησε η ΕΕ απέναντι στην πανδημία μίλησε για «πικρή δικαίωση» για το 2015. Μιλώντας για την αρχή της κρίσης είπε ότι η χώρα χρεοκόπησε γιατί είχε γίνει «χρεοκοπήσιμη» και πως «ένας λόγος που επιτάχυνε αυτή τη διαδικασία ήταν η κρίση του 2008 σε συνδυασμό με τη στροφή της Ευρώπης στη λιτότητα». «Αναγνωρίζεται τώρα ότι αυτή η πολιτική επιδείνωσε την κρίση στην Ευρώπη, οδήγησε χώρες σε μνημόνια», τόνισε. Επιπλέον είπε ότι «υπάρχει και μια δεύτερη δικαίωση. Αν αναγνώρισε ο κ. Στουρνάρας και άλλοι ότι όντως το ‘15 προβλημάτισε, άρα η διαπραγμάτευση της χώρας και η αντίσταση της να μην αποδεχθεί άνευ όρων τα πάντα, βοηθά». Σχολίασε ότι το θετικό αυτής της αλλαγής φάνηκε στην αντιμετώπιση του Covid όπου επειδή υπήρξε πολιτική φτηνού δανεισμού από την ΕΕ, άφθονη ρευστότητα και εξαίρεση από το σύμφωνο σταθερότητας έστω προσωρινή, επέτρεψε τουλάχιστον οι κοινωνίες να μείνουν όρθιες, διαφορετικά θα ήταν πολύ χειρότερα.

Μιλώντας για το ζήτημα της ακρίβειας ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, υπάρχουν όμως σωστές και λάθος επιλογές, η κυβέρνηση έκανε λάθος επιλογές», για να προσθέσει πως τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «στην κατεύθυνση των σωστών επιλογών». Αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, πλαφόν, ενεργοποίηση των δημόσιων φορέων ενέργειας -ΔΕΗ- «ως ρυθμιστικούς και όχι κερδοσκοπικούς οργανισμούς», αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

 

Πηγή: newpost.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *