Είστε εδώ

Έξω μας δείχνουν με το δάχτυλο για τις ευθύνες στο ναυάγιο της Πύλου. Μέσα … El País: «Η Ελλάδα επιβάλλει σιωπή γύρω από το ναυάγιο»

Βαρύ είναι το κλίμα για τη χώρα μας στο εξωτερικό μετά το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου που παρέσυρε στον υγρό τάφο μετά από περισσότερες από 16 ώρες παραμονής εντός της ελληνικής θαλάσσιας επικράτειας, περισσότερους από 700 πρόσφυγες!

Εκτενές θέμα της ισπανικής εφημερίδας  El Pais προστίθεται στην σκληρή κριτική που ασκεί εδώ και μία εβδομάδα ο διεθνής Τύπος στην Ελλάδα για τις ευθύνες και τους χειρισμούς σε σχέση με την τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου.

Περιγράφονται οι συνθήκες κράτησης των διασωθέντων που θυμίζουν περισσότερο φυλάκιση και λιγότερο διαχείριση παράτυπων οικονομικών μεταναστών. Όπως περιγράφει συγγενής διασωθέντα, «δεν επιτρέπεται να φύγουν και παρακολουθούνται όλη μέρα» οι 104 (47 Σύροι, 43 Αιγύπτιοι, 12 Πακιστανοί και 2 Παλαιστίνιοι).

Στο λιμάνι της Καλαμάτας που αποβιβάστηκαν αρχικά την Τετάρτη 14 Ιουνίου, οι Αρχές περιόρισαν την δυνατότητά τους να μετακινούνται και να επικοινωνούν, κλείστηκαν σε περιφραγμένο συγκρότημα και εμποδίστηκε η οπτική επαφή των δημοσιογράφων με τους χώρους με τοποθέτηση πάνελ στην περίφραξη.

Από την Παρασκευή 16 Ιουνίου μεταφέρθηκαν και παραμένουν στον καταυλισμό της Μαλακάσας, περνώντας από την ευθύνη του Λιμενικού σε αυτή του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Εκεί, σημειώνει η El Pais, διατηρούνται οι ίδιοι περιορισμοί τόσο στους διασωθέντες όσο και στους ανθρώπους των ΜΜΕ.

Η ισπανική εφημερίδα αναφέρεται εκτενώς στις μαρτυρίες διασωθέντων που περιγράφουν τις στιγμές πριν την ανατροπή και βύθιση του αλιευτικού, το ρόλο του Λιμενικού Σώματος και την επιχείρηση προσέγγισης, πρόσδεσης ή ρυμούλκησης που όπως υποστηρίζουν προηγήθηκε της τραγωδίας. Εστιάζει επίσης και στις ανεπαρκείς και αντικουόμενες θέσεις του Λιμενικού Σώματος για τα γεγονότα και τις ενέργειές του.

Κατά την εφημερίδα, εγείρονται περισσότερα ερωτηματικά και αποκαλύπτεται η έλλειψη διαφάνειας των ελληνικών Αρχών, ενώ τίθεται ευθέως το ερώτημα αν έγινε προσπάθεια να απομακρυνθεί το αλιευτικό από την περιοχή ελληνικής ευθύνης για έρευνα και διάσωση.

Τονίζεται παράλληλα η σημασία της επίσκεψης Τσίπρα στην Καλαμάτα που έδωσε την ευκαιρία σε διασωθέντες να μιλήσουν σε ΜΜΕ.

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *