Είστε εδώ

Εξελίξεις για τα Τέμπη: Παραγγελία να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε επίπεδο κακουργημάτων και για τα πολιτικά πρόσωπα-Ποινική δίωξη σε τέσσερα πρώην στελέχη του ΟΣΕ – Οι κατηγορίες

Ποινική δίωξη σε τέσσερα πρώην στελέχη του ΟΣΕ άσκησε σήμερα ο εφέτης ανακριτής που διερευνά την υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών, ενώ μετά από συνάντηση με τους συγγενείς των θυμάτων, τους ενημέρωσε ότι έχει δώσει ήδη παραγγελία προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε επίπεδο κακουργημάτων και για τα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή επιλογές των εκάστοτε υπουργών υποδομών μεταφορών και συγκοινωνιών, τα οποία σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις μέχρι του χρόνου παραγραφής διορίστηκαν ως Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Όπως έγινε γνωστό, σήμερα στις 12:00 μαζί με τους συγγενείς δέκα θυμάτων, ο Αλέξης Κούγιας επισκέφτηκε τον Εφέτη Ανακριτή κο Μπακαΐμη, ώστε να πληροφορηθούν σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες ανακρίσεως και εάν οι κακουργηματικές κατηγορίες, εκτός των εννέα προσώπων που ήδη κατηγορούνται, εκ των οποίων δύο είναι προσωρινά κρατούμενοι, θα επεκταθούν και σε άλλα πρόσωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Να παρέμβει η δικαιοσύνη για τους αυτόκλητους “σερίφηδες” – Τεράστιες οι ευθύνες της ΝΔ που ανέχεται φαινόμενα τύπου Γρυσπολάκη»

Ο Εφέτης Ανακριτής, αφού ο ίδιος καταφανώς συγκινημένος συνομίλησε με τους γονείς, με τους αδερφούς και με τις αδερφές των αειμνήστων θυμάτων, τους ενημέρωσε ότι έχει δώσει ήδη παραγγελία προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος μετά τη συνταξιοδότηση του κ. Σταμάτη Δασκαλόπουλου, συνεργάζεται μαζί του, προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε επίπεδο κακουργημάτων και για τα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή επιλογές των εκάστοτε υπουργών υποδομών μεταφορών και συγκοινωνιών, τα οποία σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις μέχρι του χρόνου παραγραφής διορίστηκαν ως Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Επίσης, ο κος Ανακριτής ήταν κατηγορηματικός στο ότι το «μπάζωμα» του χώρου του τραγικού δυστυχήματος δημιούργησε πολλά προβλήματα και καθυστέρηση στο ανακριτικό έργο, αλλά διαβεβαίωσε τους συγγενείς των θυμάτων ότι δεν εμπόδισε τη διερεύνηση όλων των συνθηκών του εγκλήματος, και ότι το αργότερο σε τρεις μήνες θα έχει ολοκληρωθεί το ανακριτικό έργο, ώστε ακολούθως να προτείνει ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών προς το Δικαστικό Συμβούλιο ποιοι θα είναι κατηγορούμενοι και για ποια εγκλήματα, ώστε να προσδιοριστεί άμεσα το δικαστήριο και να εξαφανιστεί και ο παραμικρός κίνδυνος για την αποφυλάκιση λόγω 18μήνου των κατηγορουμένων, τους οποίους θα αποφασίσουν ο κος Ανακριτής και ο κος Εισαγγελέας.

Οι συγγενείς των θυμάτων εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους για την μη προσωρινή κράτηση του εκ των κατηγορουμένων Στουρνάρα, για τον οποίον μάλιστα έκαναν καταγγελία ότι μετά την απόφαση του Ανακριτού να μην κρατηθεί προσωρινά τους έκανε άσχημες χειρονομίες.

Οι σημερινές διώξεις

Στο μεταξύ, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε τέσσερα πρώην στελέχη του ΟΣΕ. Πρόκειται για δύο πρώην προέδρους και διευθύνοντες σύμβουλους του ΟΣΕ, έναν πρώην διευθύνοντα σύμβουλο και ένα εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ.

Και οι 4 κατηγορούνται για το κακούργημα της διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών και για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή. Και τα τέσσερα είναι δια παραλείψεως.

Τα τέσσερα πρώην στελέχη αναμένεται να κληθούν για να απολογηθούν στις 5 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διώξεις τους σχετίζονται με τη μη διασφάλιση συντήρησης των συστημάτων ασφαλείας όπως το ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας GSM-R και το συστήματα σηματοδότησης.

Να σημειωθεί ότι ένας εκ των πρώην προέδρων του ΟΣΕ κατηγορείται και για παράβαση καθήκοντος καθώς ενέκρινε τη μετάθεση του 59χρονου σταθμάρχη στη συγκεκριμένη θέση, τη στιγμή που υπερέβαινε το όριο ηλικίας που είχε τεθεί από τον ΟΣΕ στη σχετική προκήρυξη.

Με πληροφορίες από ethnos.gr και ert.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *