Είστε εδώ

Δικηγόρος Αντώνης Ρουπακιώτης: «Παράνομη η απόφαση της Λίνας Μενδώνη να αναστείλει οποιαδήποτε συνεργασία με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς» (ηχητ.)

Διεθνές Σύμφωνο του ΟΗΕ που επικύρωσε η Ελλάδα το 1985 το απαγορεύει.

Η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, να απαγορεύσει έργα κλασικής μουσικής ή λογοτεχνίας μόνο και μόνο γιατί οι συγγραφείς κι οι συνθέτες είναι Ρώσοι (ακύρωση του Gala Όπερας και της μετάδοσης της παράστασης «Η Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι) – κίνηση που υπόκειται σε ένα γενικό πλαίσιο νεο-μακαρθισμού που ξεπροβάλλει με τις κυρώσεις σε Ρώσους και μη στο χώρο του αθλητισμού και του πολιτισμού για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι παράνομη, σύμφωνα με όσα είπε ο δικηγόρος Αντώνης Ρουπακιώτης.

Ο Α. Ρουπακιώτης μιλώντας «Στο Κόκκινο», είπε ότι η απόφαση της Λίνας Μενδώνη είναι παράνομη, καθώς δεν έχει νόμιμη βάση «να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμό ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς».

Στη Ναταλί Χατζηαντωνίου ο κ. Ρουπακιώτης, που είναι και μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προστασίας Προσωπικού Χαρακτήρα και έχει διατελέσει μεταξύ άλλων και υπουργός Δικαιοσύνης, εξήγησε ότι δεν χρειάζεται κάποιος να το ψάξει πολύ στα νομικά κιτάπια.

Εξήγησε πως το Διεθνές Σύμφωνο για τα κοινωνικά, οικονομικά, και μορφωτικά δικαιώματα που έχει υπογραφεί μεταξύ κρατών από το 1966 στον ΟΗΕ έγινε αποδεκτό και από το ελληνικό κράτος με νόμο το 1985. Η Κύρωση του Διεθνούς Συμφώνου για τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα περιλαμβάνεται στον νόμο 1532.

Αυτός ο νόμος ορίζει πως «καθένας μπορεί να απολαμβάνει τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά του δικαιώματα καθώς και τα αστικά και τα πολιτιστικά του». Το σύμφωνο αυτό μεταξύ άλλων προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται περιορισμός της δυνατότητας των πολιτών να απολάβουν αυτά τα δικαιώματα, εξήγησε.

Κατά συνέπεια «η όποια απόφαση εκδόθηκε είναι αντίθετη με νόμο» που σύμφωνα με τους νομικούς «έχει αυξημένη ισχύ ως διεθνής κανόνας στο εσωτερικό δίκαιο, αλλά και νόμος του κράτους να ήταν, και πάλι η απόφαση αυτή θα ήταν πέραν των ορίων που ο νόμος αυτός θα όριζε» σημείωσε.

Μια δυνατότητα υπάρχει αν η υπουργός ήθελε να δώσει μια νομιμότητα στην πράξη της επισήμανε ο κ. Ρουπακιώτης. Και εξήγησε ότι αυτή είναι – αν και αμφιλεγόμενη συνταγματικά – η πράξη νομοθετικού περιεχομένου μέσα από την οποία θα όριζε τις απαγορεύσεις.

Ο κ. Ρουπακιώτης μεταξύ άλλων θύμισε ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις καταχρηστικά χρησιμοποιούσαν Π.Ν.Π. και η τωρινή κυβέρνηση την περίοδο της πανδημίας έκανε χρήση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *