Είστε εδώ

Διέψευσε Μητσοτάκη – Κικίλια για τις “δωρεάν μαστογραφίες” η Φώφη Γεννηματά! «Ο κ. Ξανθός ρύθμισε το θέμα στις αρχές του 2017» !

Σαφή θέση υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και του πρώην υπουργού Ανδρέα Ξανθού πήρε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, η οποία μιλώντας στη Βουλή μετά την παρεμβαση του Βασίλη Κικίλια ο οποίος είχε προσπαθήσει να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για ψεύδη και απόπειρα προπαγάνδας στο θέμα των δωρεάν μαστογραφίων που … επαναεξήγγειλε σήμερα ο Πρωθυπουργός, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ευχαρίστησε τον τότε υπουργείο Υγείας Ανδρέα Ξανθό για τις ενέργειες που είχε κάνει το 2017 στο θέμα αυτό. Η κυρία Γεννηματά ξεκαθάρισε πως το θέμα έχει ρυθμιστεί από το 2016, κατηγορώντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακή εκμετάλλευση. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θύμισε χαρακτηριστικά ότι το 2016 «45 γυναίκες βουλευτές στείλαμε επιστολή για να καλυφθεί η ψηφιακή μαστογραφία» αναγνωρίζοντας πως «πράγματι ο κ. Ξανθός ρύθμισε το θέμα στις αρχές του 2017».

Όπως θύμισε χαρακτηριστικά η Φώφη Γεννηματά, το 2016 «45 γυναίκες βουλευτές στείλαμε επιστολή για να καλυφθεί η ψηφιακή μαστογραφία» αναγνωρίζοντας πως «πράγματι ο κ. Ξανθός ρύθμισε το θέμα στις αρχές του 2017».

Με αυτό τον τρόπο επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό του ΣΥΡΙΖΑ που έχει επισημάνει ότι το ζήτημα έχει επιλυθεί με απόφαση του Α. Ξανθού όταν ήταν υπουργός Υγείας. Επιπλέον, η Φώφη Γεννηματά είπε πως «υπάρχουν ζητήματα που δεν προσφέρονται για επικοινωνία».

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας είχε επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να απαντήσει στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου με την οποία κατηγορούσε τον Πρωθυπουργό οτι εξληγγειλε κάτι που είχε ήδη θεσπιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με καλύτερο πλαίσιο για τους πολίτες. Πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός Υγείας είπε:

«Η νέα απόπειρα προπαγάνδας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά στο ευαίσθητο θέμα των προληπτικών μαστογραφιών, αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ το είπε, αλλά πάλι «ξέχασε» να βρει τα λεφτά για να το κάνει. Πιο συγκεκριμένα, παρότι προβλέπεται στον Ενιαίο Κανονισμό Παρόχων Υγείας (ΕΚΠΥ), προληπτική μαστογραφία με 0% συμμετοχή, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε προβλέψει χρηματοδότηση γι’ αυτό. Έτσι δεν συνταγογραφούνταν προληπτικές μαστογραφίες, αλλά μόνο διαγνωστικές με 15% συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Το 2019 οι εξετάσεις – προληπτικές και μη – που πραγματοποιήθηκαν για τον πληθυσμό-στόχο των 210.000 γυναικών ηλικίας 49-51 ετών, ήταν μόλις 23.266, ποσοστό 11% του πληθυσμού. Από αυτές τις μαστογραφίες, μόλις οι 6.241 πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου. Δηλαδή, μόλις 3 στις 100 γυναίκες του πληθυσμού-στόχου έκαναν προληπτική μαστογραφία!

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Υγείας εξασφάλισαν ξεχωριστό προϋπολογισμό για την πρόληψη, ο οποίος θα αυξάνεται κάθε χρόνο, ώστε να καλυφθεί όλος ο πληθυσμός-στόχος. Γι’ αυτό και φέτος, όλες οι γυναίκες 49 και 50 ετών θα κάνουν δωρεάν προληπτικές μαστογραφίες. Λένε ψέματα χωρίς ντροπή στον ελληνικό λαό. Αλλά βέβαια, ποιος έχασε τη ντροπή για να τη βρει ο ΣΥΡΙΖΑ…».

Ο τότε υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός πήρε θέση με τη σειρά του και απάντησε στον Βασίλη Κικίλια:

«Ο κ. Κικίλιας απαντώντας στην αποκάλυψη ότι η εξαγγελία για δωρεάν μαστογραφίες είναι σκέτη κοροϊδία, μίλησε για προπαγάνδα! Θέλω να πιστεύω ότι αγνοούσε τι ακριβώς προβλέπει ο ΕΚΠΥ (Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας) του ΕΟΠΥΥ. Η απάντησή του όμως ήταν ενοχική και παραπειστική ταυτόχρονα. Παραδέχθηκε το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρόβλεψε την αποζημίωση της ψηφιακής μαστογραφίας και μάλιστα με μηδενική συμμετοχή όταν γίνεται για προληπτικούς λόγους. Το επιχείρημα ότι δεν έγιναν πολλές το 2019 λόγω έλλειψης κονδυλίων, δεν ισχύει.

Ο κλειστός προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ καλύπτει όλες τις συνταγογραφούμενες εξετάσεις, απλώς η υπέρβαση της δαπάνης επιβαρύνει τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Αυτά πολέμησαν σκληρά την απόφασή μας για αποζημίωση πάνω από 80 επιπλέον εξετάσεων που μέχρι τότε τις πλήρωναν οι πολίτες από την τσέπη τους. Και έφτασαν να κάνουν απεργία μέσα στην προεκλογική περίοδο τον Ιούνιο του 2019! Φαίνεται ότι τη δική τους λογική και απαίτηση υιοθετεί ο Υπουργός Υγείας. Η πρόληψη του καρκίνου είναι σοβαρή υπόθεση για να γίνεται πεδίο μικροπολιτικής. Θέλει ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, κουλτούρα πρόληψης και προαγωγής υγείας, θέλει δημόσιες δομές και μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ με βάση το θεσμό του οικογενειακού γιατρού, της ομάδας υγείας και της κοινοτικής φροντίδας, όπως αυτή που προωθήσαμε».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *