Είστε εδώ

Καταπέλτης επί 5 ώρες ο Κώστας Βαξεβάνης στο Ειδικό Δικαστήριο – άφωνος ο Λοβέρδος: “Καμία εμπλοκή Παππά στο Documento – Ο Καλογρίτσας ήθελε να κρύψει αποκαλύψεις”

Άγριο σφυροκόπημα Βαξεβάνη στο Ειδικό Δικαστήριο άφησε κυριολεκτικά χωρίς ερωτήσεις τον συνήγορο Καλογρίτσα, Ανδρέα Λοβέρδο. «Το σχέδιο πολιτικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού έχει πέσει στο κενό» τόνισαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Παππά μετά την κατάθεση του Βαξεβάνη

Στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών που δικάζεται η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του έτους 2016 κατέθεσε ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης. Ο εκδότης επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε εμπλοκή του Νίκου Παππά στο Documento και ότι ο Χρήστος Καλογρίτσας επιχειρούσε να κρύψει αποκαλύψεις που αφορούσαν Μητσοτάκη, Αβραμόπουλο, Στουρνάρα.

Ο Κώστας Βαξεβάνης περιέγραψε τον πόλεμο που δέχτηκε η εφημερίδα επειδή όπως είπε ενοχλούσε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα

«Το 2016 είχα εμπλοκή στην έκδοση της εφημερίδας Documento ως διευθυντής, όχι ως εκδότης. Από την πρώτη ημέρα έκδοσης η εφημερίδα δέχθηκε πυρά, δολοφονία χαρακτήρα, προσπάθεια ενοχοποίησης, σύνδεση με χρήμα που διακινείτο υπόγεια και ο λόγος ήταν ότι από την πρώτη μέρα η εφημερίδα ήταν πάρα πολύ ενοχλητική με δημοσιεύματα για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού και της συζύγου του, τον Γιάννη Στουρνάρα κ.λπ.

 

Το πρώτο επιχείρημα ήταν ότι η εφημερίδα εκδόθηκε από τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα. Στη συνέχεια το δεύτερο επιχείρημα ήταν ότι αυτή η εφημερίδα έγινε με τα 3 εκατομμύρια ευρώ των Χούρι (της εταιρείας CCC), μόνο που αυτά τα χρήματα αποδεσμεύτηκαν τον Ιανουάριο του 2017 και διοχετεύτηκαν σε λογαριασμούς του Καλογρίτσα και των εταιρειών του, είναι κάτι που το επιβεβαίωσε και ο κ. Στουρνάρας».

Ο δημοσιογράφος αποκάλυψε στην κατάθεσή του ότι η πρώτη ενόχληση του Καλογρίτσα για τη θεματολογία του Documento ήταν στο δεύτερο φύλο της εφημερίδας και συγκεκριμένα στις 27 Νοεμβρίου του 2016 με τίτλο «πραξικόπημα Στουρνάρα». Όπως προέκυπτε από την δημοσιογραφική έρευνα ο κεντρικός τραπεζίτης παρέμβαινε πολιτικά την περίοδο εκείνη. Κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με τη θεσμική του ιδιότητα ως διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος.

«Επέμενε ότι δεν έπρεπε να ακουμπάς το Στουρνάρα είναι καλό παιδί ο Γιάννης. Κατάλαβα ότι όλο αυτό είχε να κάνει με τα δάνεια του Καλογρίτσα» σημείωσε ο Κ. Βαξεβάνης.

Στη συνέχεια ο Κώστας Βαξεβάνης αναφέρθηκε σε δεύτερη ενόχληση του Χρήστου Καλογρίτσα όταν τα Χριστούγεννα του 2016 η εφημερίδα αποκάλυψε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πλήρωνε τα δάνεια που είχε λάβει για την εφημερίδα Κήρυκα Χανίων. Όπως προέκυψε και από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής την περίοδο εκείνη.

«Η μεγάλη κόντρα με τον Καλογρίτσα έγινε παραμονές Χριστουγέννων του 2016 όταν το Documento κυκλοφόρησε με το θέμα ο «Κήρυκας των δανείων» και αφορούσε στις αποκαλύψεις της Βουλής αλλά και δικές μας στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ενώ δεν πλήρωνε τα δάνεια για την εφημερίδα Κήρυκας Χανίων, κανείς δεν κατήγγειλε το δάνειο και μετά έκανε και ρύθμιση. Εκεί ήρθε μες στο ατελιέ ο Καλογρίτσας και μου είπε “Τι είναι αυτά; Χτυπάς τον άνθρωπο”. Του είπα “αν θες Χρηστο να μην συνεχίσουμε να τον τελειώσουμε δω”».

Το Γενάρη του υπήρξε μία ακόμη «παρέμβαση» σχετικά με δημοσίευμα της εφημερίδας Documento για τον πρώην υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τα εμβόλια της Novartis . Ήταν η περίοδος που μόλις είχε ξεκινήσει η διερεύνηση του σκανδάλου.

Η τρίτη παρέμβαση ήταν για φύλλο που αφορούσε τον κ. Αβραμόπουλο στις 15 Ιανουαρίου του 2017 . Εκεί είχαμε μια πολύ έντονη λογομαχία. Μου είπε ότι επειδή είναι φίλος με τον Αβραμόπουλο δεν μπορούμε να συνεχίσουμε».

Ο Κώστας Βαξεβάνης περιέγραψε ότι τον Ιανουάριο του 2017 διάβασε «στον Βηματοδότη ότι ο κ. Καλογρίτσας συναντήθηκε με τον Στουρνάρα στην ΤτΕ. Δηλαδή, ο ελεγχόμενος για βοσκοτόπια και τα δάνεια της Attica Βank και μηνυόμενος από τον Στουρνάρα, συναντήθηκε με τον διώκτη του.

Μου μπήκαν ψύλλοι στα αφτιά και έμαθα ότι η συνάντηση είχε θέμα να κλείσει το Documento. Τον πήρα τηλέφωνο και του είπα: “Τι είναι αυτά που κάνεις;” Του είπα ότι εγώ αποχωρώ από το Documento και θα ζητήσω αποζημίωση. Μου απάντησε ότι εκείνος θα φύγει από το Documento και δεν χρειάζεται να πάμε στα δικαστήρια και θα μου αφήσει ως αποζημίωση τα έπιπλα, τα γραφεία κ.λπ., κι εκείνος θα εισέπραττε τη διαφήμιση. Υπογράψαμε ιδιωτικό συμφωνητικό. Από τότε αρχίζει η φιλολογία των 3 εκατομμυρίων. Τώρα ο κ. Καλογρίτσας είναι μια χαρά, τα έχει βρει με την Κυβέρνηση και εξυπηρετεί το αφήγημά της».

«Για την έκδοση του Documento δεν με προσέγγισε ο πρώην υπουργός Νίκος Παππάς. Εγώ συναντήθηκα με τον κ. Καλογρίτσα μετά από δική του πρόσκληση. Δεν υπήρξε τρίτος που παρενέβη», πρόσθεσε ο Κώστας Βαξεβάνης.

«Στο κενό το σχέδιο πολιτικής δίωξης κατά Παππά»

Ο κ. Βαξεβάνης επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρξε εμπλοκή Παππά στο Documento και ότι ο κ. Καλογρίτσας επιχειρούσε να κρύψει αποκαλύψεις που αφορούσαν Μητσοτάκη, Αβραμόπουλο, Στουρνάρα δήλωσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νίκου Παππά, Γιάννης Μαντζουράνης, Θεόδωρος Μαντάς και Βαγγέλης Γεωργακόπουλος.

Όπως υπογράμμισαν, «ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας Documento, Κώστας Βαξεβάνης, κατέθεσε στο ειδικό δικαστήριο ότι ο κ. Νίκος Παππάς ουδεμία ανάμειξη είχε στην έκδοση της (τότε) εφημερίδας του κ. Καλογρίτσα το 2017 και ουδεμία παρέμβαση έκανε στη θεματολογία του φύλλου, του όποιου ήταν τότε διευθυντής ο μάρτυρας.

Μάλιστα, επεσήμανε ότι ο κ. Καλογρίτσας ουδέποτε του είπε «πάρε να ενημερώσεις τον Παππά» ούτε του ανέφερε ότι «υπακούει σε εντολές και προστάγματα του κ. Παππά ή τρίτου».

Παρόλο που το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο κ. Νίκος Παππάς είχε τον απόλυτο έλεγχο της εφημερίδας, ο κ. Βαξεβάνης το αρνήθηκε κατηγορηματικά και, μάλιστα, είπε ότι αυτό το θεωρεί προσβολή στο πρόσωπό του και μόνο που λέγεται.

Αντιθέτως, όπως κατέθεσε, παρεμβάσεις στο έργο των δημοσιογράφων έκανε ο ίδιος ο κ. Καλογρίτσας, παρά την αρχική του δέσμευση ότι θα μείνει αμέτοχος ως προς το δημοσιογραφικό τους έργο».

«Σύμφωνα με τον κ. Βαξεβάνη, ο τότε εκδότης της εφημερίδας είχε αντιδράσει έντονα πολλές φορές σε αποκαλύψεις που αφορούσαν τον κ. Μητσοτάκη και την εφημερίδα Κήρυκας Χανίων, τον κ. Αβραμόπουλο και τη σύζυγο του κ. Στουρνάρα, στον οποίο ο μάρτυρας απέδωσε την επιδίωξη «να κλείσει το Documento». Επιδίωξη που ο διοικητής της ΤτΕ φέρεται να κατέθεσε στον κ. Καλογρίτσα σε κατ ιδίαν συνάντησή τους στα γραφεία της ΤτΕ, στις αρχές Ιανουαρίου του 2017, και ενώ τα δάνεια του δεύτερου παρέμεναν «ακάλυπτα» και ο κ. Στουρνάρας είχε ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά της Τράπεζας Αττικής για παράνομες δανειοδοτήσεις, μεταξύ των οποίων και της Τοξότης Α.Ε.

Οι αποκαλύψεις για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, τις οποίες ο κ. Καλογρίτσας δεν ήθελε να προβάλλονται, ήταν και ο λόγος της ρήξης του τότε διευθυντή και του τότε εκδότη του εντύπου.

Ο κ. Βαξεβάνης, επικαλούμενος το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, την κατάθεση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, στο δικαστήριο και παλαιότερα δημοσιεύματα, όπως αυτό του Πρώτου Θέματος, επεσήμανε ότι έχει αποδειχθεί και ο ίδιος επιβεβαιώνει ότι στο Documento δεν μπήκε ούτε ένα ευρώ από τα 3 εκατ. ευρώ της εγγυητική επιστολής, όταν αυτή επεστράφη στην οικογένεια Καλογρίτσα μετά την ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι ο ίδιος και η εφημερίδα έχουν στοχοποιηθεί και έχουν βρεθεί στο κέντρο ενός σχεδίου οικονομικής ασφυξίας και «δολοφονίας χαρακτήρα», λόγω των αποκαλύψεών τους για το πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη, την offshore της συζύγου του, τις δραστηριότητες της συζύγου Στουρνάρα, κ.ά.

Ο κ. Βαξεβάνης κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο κ. Καλογρίτσας επιχειρούσε να αποδώσει στον εαυτό του ιδιότητες και επαφές, για διάφορα θέματα, που όμως δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα, ενώ αμφισβήτησε, ρητά και κατηγορηματικά, την αφοσίωση του επιχειρηματία στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια ακόμα συνεδρίαση, λοιπόν, γίνεται ξεκάθαρος τόσο ο ρόλος του κ. Καλογρίτσα όσο και η μη εμπλοκή του κ. Παππά σε επιχειρηματικές δραστηριότητες τρίτων. Το σχέδιο πολιτικής δίωξης κατά του πρώην υπουργού έχει πέσει στο κενό» κατέληξαν οι συνήγοροι υπεράσπισης του Νίκου Παππά.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *