Είστε εδώ

Νέα αιχμηρή παρέμβαση Βενιζελου για την αδιανόητη δήλωση της Εισαγγελέως της ΕΥΠ: “Καταλαβαίνετε τι πρόβλημα περικλείεται στη νοοτροπία αυτή …” – Ναι, για 12νμ σε Κρήτη και ΝΑ Μεσόγειο (vid)

Νέα κρίσιμη παρέμβαση από τον Ευ Βενιζέλο για το θέμα των υποκλοπών και των αδιανόητων δηλώσεων της Εισαγγελέως της ΕΥΠ κ Β. Βλάχου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας πριν από 3 ημέρες όπου είπε ότι “θα παρακολουθεί και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν κρίνει ότι βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα”, αφήνοντας εμμέσως υπονοούμενα για τις υποκλοπές εις βάρος του προέδρυ του ΠΑΣΟΚ κ Νίκου Ανδρουλάκη, για τις οποίες έδωσε δύο φορές την έγκρισή της.

Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε σάλο με το Νίκο Φίλη κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να ζητάει την αποπομπή της, «για να δοθεί ένα μήνυμα δημοκρατίας», καταγγέλλοντας «πρόβα σχεδίου πραξικοπήματος», ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για εκτροπή και θεσμική κατρακύλα όταν ακούγονται τέτοιες φράσεις από μια εισαγγελέα που αρνείται πεισματικά να εξηγήσει σε απόρρητες συνεδριάσεις της Βουλής των Ελλήνων ποιοι ήταν οι λόγοι «εθνικής ασφάλειας» για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Ιδιαίτερα αιχμήρή όμως ήταν η νέα παρεμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου και μάλιστα μεσω της ΕΡΤ, ο οποίος μίλησε για μεγάλο θεσμικό ζήτημα δημοκρατίας, που εγείρεται από αυτή την τοποθέτηση της κ Βλάχου.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι πέρα από τα ελληνοτουρκικά και τις εκλογές έχουμε «μεγάλα θεσμικά θέματα, δημοκρατικά», όπως π.χ. όταν η εισαγγελέας της ΕΥΠ «θεωρήσει η ίδια, μία εισαγγελέας, ότι μπορεί να προδίδει τα εθνικά συμφέροντα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας» και αποφασίζει να την παρακολουθήσει. «Καταλαβαίνετε τι πρόβλημα περικλείεται στη νοοτροπία αυτή και πόσο μεγάλη σημασία έχει ο σεβασμός του Συντάγματος, η αυστηρή τήρησή του και η διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σε ότι αφορά τα Ελληνοτουρκικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στο δικαίωμα επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια, στην Κρήτη αλλά και τη ΝΑ Μεσόγειο.

«Ήδη από το 2020 έχω προτείνει να καλέσουμε όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σε μία συζήτηση, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Βεβαίως, εμείς προφανώς συμπεριλαμβάνουμε και την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε μια συζήτηση για τα χωρικά ύδατα στην Μεσόγειο υπάρχει το εξής αντιφατικό για να εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει εκεί. Και όταν λέω Μεσόγειο, εννοώ στη Μεσόγειο πέραν του Αιγαίου πελάγους, όπως αυτό οριοθετείται όχι συναισθηματικά ή ιστορικά, αλλά στην γεωγραφική τυπολογία του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας. Όλες οι χώρες έχουν 12 ναυτικά μίλια χωρικά ύδατα. Μόνον η Ελλάδα δεν έχει 12 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία έχει 12 ναυτικά μίλια στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και στη Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο, με τη γεωγραφική τυπική έννοια του όρου. Και η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν 6 μίλια χωρικά ύδατα. Άρα λοιπόν, υπάρχει μία προφανής ανισότητα, ασυμμετρία μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας ως προς τα χωρικά ύδατα στις 2 περιοχές στο Αιγαίο. Εκεί προκύπτει το ζήτημα του δικού μας δικαιώματος που είναι δικαίωμα εθνικής κυριαρχίας και όχι απλό κυριαρχικό δικαίωμα, είναι σκληρή εθνική κυριαρχία».

Γ. Κουβαράς: Θεωρείτε ότι είναι η ώρα τώρα;

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, για το Αιγαίο δεν είναι τώρα η ώρα, νομίζω ότι πρέπει να εστιάσουμε πράγματι στη Μεσόγειο που είναι μία πολύ μεγαλύτερη θάλασσα και οι αποστάσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Εκεί έχουμε ένα καταλυτικό επιχείρημα, ότι η Τουρκία έχει ήδη 12 ναυτικά μίλια προ πολλού στην περιοχή αυτή.

Γ. Κουβαράς: Άρα θεωρείτε ότι τώρα θα έπρεπε να πάμε σε επέκταση νοτίως της Κρήτης;

Ευ. Βενιζέλος: Πάντως σίγουρα πρέπει να κάνουμε μία σειρά από κινήσεις, οι οποίες μας επιτρέπουν να λύσουμε αυτό που και εμείς θεωρούμε ζήτημα προς επίλυση, που είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα των χωρικών υδάτων δεν τελεί υπό διαπραγμάτευση αναγκαστική κατά το Διεθνές Δίκαιο, όπως η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ που είναι κυριαρχικά δικαιώματα και όχι εθνική κυριαρχία με τη στενή έννοια του όρου, παρόλα αυτά τα δύο θέματα συνδέονται. Δεν μετράμε την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ από εκεί που τελειώνουν τα χωρικά ύδατα, αλλά από τις γραμμές βάσεις, πρακτικά από την ακτή. Όμως το ότι θα έχεις χωρικά ύδατα 6 ή 12 ναυτικών μιλίων είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Βέβαια για να μιλήσουμε πρακτικά, για να μας καταλαβαίνουν και οι ακροατές μας τι εννοούμε, το θέμα δεν είναι η ηπειρωτικές ακτές, το θέμα είναι τα χωρικά ύδατα των νησιών. Ουδείς όμως αμφιβάλει ότι η Κρήτη θα έχει χωρικά ύδατα 12 ναυτικών μιλίων, ότι ένα νησί όπως είναι η Κρήτη για παράδειγμα, αλλά και όλα τα νησιά που έχει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και όλα τα νησιά που έχουν όλες οι χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο και χώρες που είναι νησιά, όπως η Κύπρος, έχουν 12 ναυτικά μίλια.


Που οδηγεί η κλιμάκωση των τουρκικών απειλών;

«Ο κ. Ερντογάν, απευθύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν απευθύνεται πρωτίστως στην Ελλάδα. Αυτό που τον έχει κινητοποιήσει είναι το γεγονός ότι υπάρχει έντονη στρατιωτική παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών,στην Ελλάδα, ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή πολλές στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ακόμη, υπάρχει η Αλεξανδρούπολη. Αν ανοίξουμε τον χάρτη και τη δούμε μπροστά μας, είναι ένα λιμάνι που επιτρέπει την παράκαμψη των Στενών. Άρα υπάρχει μια αμφισβήτηση του θεμελιώδους γεωπολιτικού πλεονεκτήματος της Τουρκίας. Και αυτό που λέει ο κ. Ερντογάν προς τους Αμερικανούς είναι “Μη μου αμφισβητείτε το γεωπολιτικό μου πλεονέκτημα. Αποδεχτείτε με ως μια χώρα που είναι στο ΝΑΤΟ, που είναι δυτική”. Που επιτρέπεται ωστόσο να έχει επαφές με τη Ρωσία, με τον κ. Πούτιν που υποκαθιστά την απουσία άλλου στη Δύση, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, στον Καύκασο. Άρα εμείς πρέπει να έχουμε υπόψιν μας ότι υπάρχουν μεν οι μονομερείς παράνομοι ισχυρισμοί, οι τουρκικοί, αλλά υπάρχει και ένα νέο στοιχείο που αφορά τη σχέση Τουρκίας Ηνωμένων Πολιτειών και το μεγάλο δίλημμά της για το αν θα είναι μία εν τέλει δυτική χώρα. Εάν η Τουρκία πάψει να είναι δυτική και διολισθήσει σε μία ισλαμική κατάσταση, θα διαλυθεί, δεν θα μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η Τουρκία δεν θα κάνει επιθετική κίνηση απέναντι στην Ελλάδα, φαίνεται πολύ δύσκολο».

«Όλα πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας και να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Αλλά πρέπει να σκεφτούμε τι θα σήμαινε ένα θερμό επεισόδιο, τι θα σήμαινε και τι θα μας έλεγαν οι σύμμαχοι στην περίπτωση αυτή. Άρα πρέπει να ξέρουμε ποιο είναι το επόμενο βήμα. Όσοι εντάσσουν με άνεση και χαλαρά στον καθημερινό τους λόγο το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου πρέπει να απαντούν στον εαυτό τους, για το τι θα συμβεί την επόμενη στιγμή».

«Είναι σημαντικό ότι σήμερα φέρεται να έχει πει η εισαγγελέας που είναι εγκατεστημένη στην ΕΥΠ ότι η ίδια κατά την κρίση της θα μπορούσε να παρακολουθήσει τις τηλεφωνικές συνομιλίες της Προέδρου της Δημοκρατίας. Καταλαβαίνετε τι πρόβλημα περικλείεται στη νοοτροπία αυτή και πόσο μεγάλη σημασία έχει ο σεβασμός του Συντάγματος, η αυστηρή τήρησή του και η διαφάνεια στη λειτουργία των θεσμών», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Βενιζέλος.

Πηγή: ΕΡΤ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *