Είστε εδώ

Όταν ο χρόνος “παγώνει”! Οι φωτογραφίες – “γροθιά στο στομάχι” από το πολύνεκρο ναυάγιο στα Κύθηρα. «Μπροστά μου πέθαναν πέντε άτομα»!

Το βράδυ της Τετάρτης (5/10), ένα ιστιοφόρο με 100 ανθρώπους βρέθηκε στο έλεος των καιρικών συνθηκών και διαλύθηκε στα Κύθηρα.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρχές και στήθηκε μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, ενώ από την πρώτη στιγμή τα τοπικά μέσα έκαναν λόγο για πτώματα στη θάλασσα, καθώς και για εγκλωβισμένους.

Εντωμεταξύ, το απόγευμα της Πέμπτης (6/10), με εντολή του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ μεταβαίνει στα Κύθηρα με ελικόπτερο super puma για συνδρομή στην επιχείρηση έρευνας διάσωσης του Λιμενικού Σώματος.

Το μεταναστευτικό παραμένει ανοιχτή πληγή για την Ελλάδα, ενώ η απροκάλυπτη εργαλειοποίησή του από την Τουρκία εντείνει το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να χάνονται ολοένα και περισσότερες ανθρώπινες ζωές.

Την ώρα που το Λιμενικό Σώμα δεν δίνει κανέναν νεκρό στο ναυάγιο των Κυθήρων παρά μόνο αγνοούμενους, ο δήμαρχος του νησιού Σταύρος Χαρχαλάκης κάνει λόγο για θανάτους. Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΣΚΑΙ, «τι να σας πω, μπροστά μου πέθαναν πέντε άτομα».

Συνέχισε περιγράφοντας ότι το σκάφος εξέπεμψε SOS μέσω του 112 χθες το βράδυ γύρω στις 8, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες.

Πρόσθεσε ότι οι άτυχοι μετανάστες παρασύρθηκαν από τα κύματα και το σκάφος τους προσέκρουσε και διαλύθηκε πάνω σε κάθετα βράχια που έχουν ύψος 15 – 20 μέτρα.

Κάτοικος του νησιού μίλησε στο Open και χαρακτήρισε «πρωτόγνωρη» την κατάσταση. «Δεν περιγράφεται», δήλωσε ο Γ. Πρωτοψάλτης και πρόσθεσε: «Είναι λίγο έξω από το λιμάνι είναι όμως ίσως το δυσκολότερο σημείο που θα μπορούσε να πέσει.

Είναι ψηλά τα βράχια, είναι ένας μικρός ορμίσκος που οδηγήθηκαν μέσα και δεν θα μπορούσαν να φύγουν από πουθενά, να σωθούν από πουθενά, αν δεν γινόταν όλη αυτή η τεράστια κινητοποίηση από τους ντόπιους εδώ», συνέχισε.

«Δυστυχώς τους είδαμε με τα μάτια μας να πνίγονται», είπε επίσης, προσθέτοντας πως «δεν μπορούσαν να κρατηθούν γιατί τους χτυπούσαν τα κύματα».

Σημειώνεται, ότι το Λιμενικό πραγματοποιεί διπλή επιχείρηση διάσωσης από το βράδυ της Τετάρτης, καθώς άλλο ένα ναυάγιο σημειώθηκε και στη θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα ανατολικά της Λέσβου, όπου λέμβος στην οποία επέβαιναν άτομα, βυθίστηκε. Για το ναυάγιο της Λέσβου, έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής 18 νεκροί.

Κύθηρα, ναυάγιο, μετανάστες

Κύθηρα, ναυάγιο, μετανάστες

Κύθηρα, ναυάγιο, μετανάστες

Κύθηρα, ναυάγιο, μετανάστες

Κύθηρα, ναυάγιο, μετανάστες

Φωτογραφίες: ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ/EUROKINISSI

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *