Είστε εδώ

Αποφασισμένος να “ομηροποιήσει” την Ελλάδα για να πιέσει τις ΗΠΑ ο Ερντογάν! «Θα απαντήσουμε αν δεν αποστρατικοποιηθούν τα νησιά».

Φανερά πλέον ο πρόεδρος Ερντογάν βάζει την Τουρκία στην πιο επικίνδυνη παρτίδα πόκερ, στα πάνω από 20 χρόνια της ηγεμονίας του στη γείτονα! Παράλληλα προχωρά – είτε εν γνώσει, είτε χωρίς, της Ρωσικής πλευράς – στην αξιοποίηση της διεθνούς ρευστότητας και της αστάθειας στην ευρύτερη περιοχής λόγω της εκ νέου κλιμάκωσης του ρωσο-ουκρανικού πολέμου!

Προκλητικός και απειλητικός εμφανίστηκε το βράδυ της Τετάρτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βάζοντας ευθέως στο κάδρο και τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας στο CNN Turk και Kanal D, τόνισε ότι δεν θα μείνει αναπάντητο ότι εξοπλίζονται τα νησιά στο Αιγαίο και ζήτησε να αποστρατικοποιηθούν άμεσα.

«Έχουμε σχεδόν 40 χιλιάδες στρατιώτες εκεί. Εκτός από αυτό, λαμβάνουμε επίσης μέτρα σε αυτά τα ζητήματα των όπλων, των εργαλείων και του εξοπλισμού. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτό το τελευταίο βήμα δεν θα μείνει αναπάντητο. Στα νησιά που θα έπρεπε να είναι άοπλα, οι ΗΠΑ δεν ακούνε τη Λωζάνη και παίρνουν τέτοια μέτρα» ανέφερε.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν δίκαια τους εταίρους τους στο ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ. Είμαστε στην πρώτη 5άδα του ΝΑΤΟ. Βρισκόμαστε σε σημαντική θέση τόσο με την ισχύ που παρέχουμε όσο και με τις χερσαίες δυνάμεις μας. Δεν είναι αποδεκτό οι ΗΠΑ να στέλνουν τόσα πολλά όπλα, οχήματα και εξοπλισμό στα νησιά. Έχουμε κάνει τις απαραίτητες προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ και την Ελλάδα μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών» σημείωσε και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ «μπλοκάρουν τη διεθνή κρίση. Πρέπει να αποστρατιωτικοποιήσουν τα νησιά. Σύμφωνα με τη Λωζάνη, τα νησιά αυτά υπόκεινται σε ειδικό καθεστώς. Η προσδοκία μας από τις ΗΠΑ είναι να μην βάλουν την Ελλάδα σε λάθος υπολογισμούς. Η δήλωση Τύπου που κάναμε σήμερα μετά την ΕΠΑ περιλαμβάνει τα εξής. Οι ΗΠΑ, οι οποίες αγνοούν και μάλιστα ενθαρρύνουν τα βήματα του ελληνο/ελληνοκυπριακού διδύμου που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα, θα οδηγήσουν σε μια κούρσα εξοπλισμών. Λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα και θα τα λάβουμε».

Ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν πάντως μας επιτέθηκε και για το μεταναστευτικό λέγοντας ότι «οι Έλληνες τρυπάνε τις βάρκες». Όπως ανέφερε «η Τουρκία δεν μπορεί να δει τους πρόσφυγες μετανάστες όπως οι Έλληνες, που βλέπουμε να τρυπάνε τις βάρκες τους».

Αναφερόμενος στα F-16 δήλωσε ότι «ο Μπάιντεν είπε ότι η γνώμη του είναι υπέρ της χορήγησης των F-16 και όλων των άλλων εξαρτημάτων. Λάβαμε απαντήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, ιδίως στις συναντήσεις των Υπουργών Άμυνας. Λάβαμε απαντήσεις όπως «δεν μπορούμε να έχουμε υποστήριξη από τους Ρεπουμπλικάνους». Είχα συναντήσεις με τους Ρεπουμπλικάνους κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης. Είχα θετικές συναντήσεις μαζί τους. Είπαν ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και με βάση την υπόσχεση του Μπάιντεν, περιμένουμε αποτελέσματα».

«Η αναγνώριση δεν είναι κάτι που συμβαίνει αμέσως» πρόσθεσε για την κατεχόμενη Κύπρο. «Πολλές μεγάλες και μικρές χώρες στον κόσμο έχουν αναγνωριστεί, αλλά πόσος χρόνος χρειάστηκε; Χρειάστηκαν πολύ χρόνο. Τα δύο κράτη σε αυτό το νησί πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ισότιμο καθεστώς, και αυτό θα το επιτύχουμε. Εάν ο ΟΗΕ ενεργήσει δίκαια, θα επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία. Ας αναγνωριστεί το ισότιμο καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού. Στην ομιλία μου στα Ηνωμένα Έθνη ζήτησα την αναγνώριση της «ΤΔΒΚ»- αυτό είναι ένα προκαταρκτικό βήμα. Θα εργαστούμε ώστε η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ», κατέληξε.

 

Της συνέντευξης του Τούρκου προέδρου προηγήθηκε η 4ωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, με τον Ερντογάν να στέλνει μήνυμα στους «κύκλους που ενθάρρυναν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά».
Επίσης το τουρκικό ΣΕΑ κάλεσε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία και ζήτησε την ανατροπή της απόφασης, η οποία είναι αντίθετη στο πνεύμα της συμμαχίας.

Επισημαίνει ακόμη το ΣΕΑ ότι:
«Συζητήθηκαν διεξοδικά οι προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν εγκατέλειψε τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες».
«Τονίστηκε ότι δεν θα αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για την προστασία των συμφερόντων του έθνους μας απέναντι στις μάταιες προσπάθειες της Ελλάδας».

Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, στρατηγός Atilla Gülan, και ο διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων, ναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu, οι οποίοι διορίστηκαν με τις αποφάσεις της συνεδρίασης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAŞ) τον Αύγουστο, συμμετείχαν για πρώτη φορά στη συνεδρίαση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τουρκικής Προεδρίας μεταξύ άλλων θεμάτων συζητήθηκαν οι αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας και για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από τις ΗΠΑ.

Συζητήθηκαν λεπτομερώς οι αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας, η οποία δεν έχει εγκαταλείψει τις παράνομες πρακτικές της παρά τις εκκλήσεις μας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες, ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο. Είναι μάταιο να σαμποτάρει η διοίκηση της Ελλάδας ακόμη και τις δραστηριότητες που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και να ανοίγει πυρ εναντίον πολιτικών πλοίων που πλέουν σε διεθνή ύδατα.

Τονίστηκε έντονα ότι δεν θα αποφύγουμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις νόμιμες μεθόδους και μέσα που προβλέπονται από το διεθνές δίκαιο για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του έθνους μας από τις προσπάθειές τους. Οι κύκλοι που ενθάρρυναν την Ελλάδα να εξοπλίσει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς κλήθηκαν σε ορθολογισμό.

Αξιολογήθηκε η απόφαση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων κατά της Κύπρου και ζητήθηκε η ανατροπή της απόφασης, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά την ειρήνη και την ισορροπία στην ανατολική μεσόγειο και είναι αντίθετη με το πνεύμα της συμμαχίας. Τονίστηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις πολυδιάστατες δραστηριότητές της για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και όλες οι χώρες κλήθηκαν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.»

– Διαβάστε: Αποφασιστική απάντηση του ΥΠΕΞ στην Άγκυρα: Η Τουρκία μας απειλεί με πόλεμο (casus belli) για τα νησιά! Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *