Είστε εδώ

Επιτροπή-παρωδία για να «θάψει» το σκάνδαλο υποκλοπών, θέλει η ΝΔ: Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Ένας – ένας οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης με δηλώσεις τους καταγγέλλουν τις κινήσεις της πλειοψηφίας σχετικά με την επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το σκάνδαλο των υποκλοπών την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται πως στην αυριανή συνεδρίαση έχουν κληθεί εκ μέρους της ΝΔ, ο διοικητής της ΕΥΠ επί Αλέξη Τσίπρα, Ιωάννης Ρουμπάτης και ο διοικητής της ΕΥΠ επί Αντώνη Σαμαρά, Θεόδωρος Δραβίλλας καθώς και ο εισαγγελέας Εφετών, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας.

Ενώ η αντιπολίτευση έχει ζητήσει την κλήση όλων των εμπλεκομένων στην υπόθεση Ανδρουλάκη. Έτσι έχουν κληθεί στην ίδια συνεδρίαση οι Γρηγόρης Δημητριάδης, Παναγιώτης Κοντολέων, Θεμιστοκλής Δεμίρης, Χρήστος Ράμμος (ΑΔΑΕ) και Βασιλική Βλάχου (εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΠ).

Στη συνεδρίαση, η οποία θα είναι απόρρητη, θα παραστεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ωστόσο, την ώρα που ο ΠτΒ, Κ. Τασούλας ζήτησε να απαγορευτούν τα κινητά στην αυριανή διάσκεψη, με το πρόσχημα διασφάλισης του απορρήτου της διαδικασίας, από την πλευρά της αντιπολίτευσης εκφράζονται σοβαρές αντιρρήσεις για τις κυβερνητικές προθέσεις.

Ειδικότερα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, με δήλωσή του μετά το πέρας της Διάσκεψης των Προέδρων, κατήγγειλε απόπειρα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να υπονομεύσει τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός δήλωσε ότι η γαλάζια πλευρά επιχειρεί, παρά την αντίθεση σύσσωμης της αντιπολίτευσης, να έχουν ταυτόχρονη παρουσία στη συνεδρίαση και τα εννέα άτομα που έχουν κληθεί για ακρόαση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν προτείνει είτε να γίνουν ακροάσεις κατά μόνας είτε να χωριστού σε δύο ενότητες, μια για όσους εμπλέκονται στο σκάνδαλο υποκλοπής κατά Ανδρουλάκη, Κουκάκη κλπ και η δεύτερη για τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος υπογραμμίζει ότι «Είναι αυτονόητο ότι αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας και να μην επιτρέψει να υπάρξει ουσιαστική έρευνα και ουσιαστική συζήτηση».

Απορρίπτει, ακόμη, και τα περί διασφάλισης του απορρήτου επισημαίνοντας ότι «προτείναμε βασισμένοι σε διάταξη του κανονισμού που επιτρέπει στην Επιτροπή θεσμών να διαμορφώνει ένα πόρισμα επί αυτών που συζητήθηκαν ακόμη και σε απόρρητες συνεδριάσεις, το σύνολο των πρακτικών της συνεδρίασης να εξετάζεται από το Προεδρείο της Επιτροπής. Εφόσον υπάρχουν στοιχεία στα πρακτικά τα οποία ανάγονται σε θέματα εθνικής ασφάλειας ή εθνικού απορρήτου αυτά προφανώς να παραλείπονται, όλα όμως τα υπόλοιπα να είναι στο φως.»

Όπως ανέφερε ο κ. Τασούλας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ζήτησε από τους εκπροσώπους κομμάτων να βοηθήσουν να μην έχουμε φαινόμενα απευθείας μετάδοσης της απόρρητης διαδικασίας. Για την διαδικασία καθ΄ εαυτή, ο κ. Τασούλας είπε ότι πρόκειται για ακρόαση (των προσκεκλημένων) η οποία ουσιαστικά αποτελεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και ότι η Επιτροπή δεν λειτουργεί ως εισαγγελέας Πρωτοδικών. Σημείωσε επίσης ότι τα υπό ακρόαση πρόσωπα θα εισέλθουν όλοι μαζί στην κλειστή συνεδρίαση και ότι θα μιλήσουν/ερωτηθούν με τη σειρά τους.

Στην πρόταση κομμάτων της αντιπολίτευσης να δημοσιευθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης, χωρίς όσα στοιχεία αφορούν στην εθνική ασφάλεια και την άμυνα, ο κ. Τασούλας είπε ότι από τον κανονισμό προβλέπεται μόνο η έκδοση ενός “πορίσματος”, δηλαδή ενός συμφωνηθέντος κειμένου εν είδει συμπερασμάτων. Αυτή είναι η μόνη διέξοδος, ωστόσο (η συμφωνία σε ένα τέτοιο πόρισμα) αποτελεί «εντυπωσιακή πρόκληση» είπε ο κ. Τασούλας.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι υπήρξε υπόδειξη προς τους βουλευτές, να μην πάρουν μαζί τους τα κινητά τους τηλέφωνα, εντός της αίθουσας συνεδρίασης της επιτροπής.

Αναλυτικά η δήλωση Κατρούγκαλου:
«Η θεσμική εκτροπή που συνιστούν τόσο οι υποκλοπές και παρακολουθήσεις όσο και η προσπάθεια συγκάλυψής τους συνεχίστηκε σήμερα με μία απόπειρα υποβάθμισης του κοινοβουλευτισμού» δήλωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Στη διάσκεψη των Προέδρων μας ανακοινώθηκε η σαφής πρόθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, σε πλήρη αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, να υπονομεύσει την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών.

Ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να κληθούν κατά μόνας και να τοποθετηθούν όσοι έχουν προσκληθεί για ακρόαση ή έστω να υπάρχουν δύο ενότητες συζήτησης, μία για αυτούς που εμπλέκονται στο παρόν σκάνδαλο της υποκλοπής του κ. Ανδρουλάκη, του κ. Κουκάκη, το μεγάλο σκάνδαλο του Predator και μία για όλους τους άλλους των προηγούμενων κοινοβουλευτικών περιόδων, η πλειοψηφία φαίνεται να επιδιώκει μία διαδικασία μπάχαλο όπου εννέα άνθρωποι θα είναι εξ αρχής στην ίδια συνεδρίαση απέναντι στους οποίους θα υποβληθούν ερωτήσεις ομαδόν από τους παρόντες της Επιτροπής Θεσμών.

Είναι αυτονόητο ότι αυτό που επιδιώκει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι να αποφύγει τον έλεγχο της αλήθειας και να μην επιτρέψει να υπάρξει ουσιαστική έρευνα και ουσιαστική συζήτηση.

Προβλήθηκε κατά τη γνώμη μας κυρίως για λόγους κυρίως αντιπερισπασμού και το θέμα του απορρήτου των συνεδριάσεων. Εμείς είπαμε ότι προφανώς και πρέπει να τηρηθεί μυστικότητα στο βαθμό που προστατεύει την εθνική ασφάλεια και τα εθνικά μυστικά. Δε μπορεί όμως να είναι άλλοθι και αντικείμενο χειραγώγησης αυτή η πρόβλεψη του κανονισμού από την πλειοψηφία ώστε με επιλεκτικές διαρροές να διαστρεβλώνει το τί ειπώθηκε.

Προτείναμε λοιπόν βασισμένοι σε διάταξη του κανονισμού που επιτρέπει στην Επιτροπή θεσμών να διαμορφώνει ένα πόρισμα επί αυτών που συζητήθηκαν ακόμη και σε απόρρητες συνεδριάσεις, το σύνολο των πρακτικών της συνεδρίασης να εξετάζεται από το Προεδρείο της Επιτροπής. Εφόσον υπάρχουν στοιχεία στα πρακτικά τα οποία ανάγονται σε θέματα εθνικής ασφάλειας ή εθνικού απορρήτου αυτά προφανώς να παραλείπονται, όλα όμως τα υπόλοιπα να είναι στο φως. Σας λέω από την εμπειρία μου ότι τα μέχρι τώρα πρακτικά της Επιτροπής Θεσμών δεν περιλαμβάνουν παρόμοια θέματα εθνικού απορρήτου. Ακόμη και αυτή η πρότασή μας όμως απορρίφθηκε διότι δεν ενδιαφέρεται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την αλήθεια. Εμείς αυτά τα θέματα θα τα θέσουμε και στην αυριανή Επιτροπή θεσμών και ένα είναι σίγουρο. Δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Μητσοτάκη να αποδράσει».

Λιακούλη: Η ομαδοποίηση οδηγεί στον ευτελισμό της διαδικασίας
Η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ευαγγελία Λιακούλη, τόνισε σε δήλωση της πως «το σκάνδαλο των υποκλοπών συγκλονίζει τη χώρα και δημιουργεί κλυδωνισμούς στο πολιτικό σκηνικό. Εμείς ζητάμε να έρθουν όλα στο φως, θεσμικά. Αλλά τα θεσμικά όργανα πρέπει να λειτουργήσουν υπεύθυνα και αποτελεσματικά». Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Η λογική, αύριο, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας να ομαδοποιήσει όσους προσέλθουν και να τους ακούσει όλους μαζί, οδηγεί στον ευτελισμό της διαδικασίας».

Καραθανασόπουλος: Απαιτείται πλήρης δημοσιότητα στις συνεδριάσεις της Βουλής για τις παρακολουθήσεις
Σε δήλωση του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως «τα ζητήματα των υποκλοπών είναι πολύ σοβαρές υποθέσεις, σχετίζονται άμεσα με το λαό και τα δικαιώματα του. Γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί η όποια διερεύνηση να γίνεται εν κρυπτώ, πολύ δε περισσότερο να υπάρχουν επιλεκτικές διαρροές για τη δημιουργία εντυπώσεων». Ο Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε πως θα πρέπει να υπάρχει δημοσιοποίηση, να υπάρχει πρόσβαση στα πρακτικά των συζητήσεων και των ερευνών, ενώ σε θέματα που σχετίζονται με την άμυνα της χώρας να εξετάζεται κατά περίπτωση το απόρρητο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των κινητών τηλεφώνων κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Θεσμών και Διαφάνειας ο Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε πως αποτελεί ψευτοδίλημμα το αν θα προσέλθουν με τα κινητά τους ή όχι, «από τη στιγμή που απόρρητα έγγραφα γίνονται φέιγ βολάν και ζωντανές μεταδόσεις» και πρόσθεσε: «Αυτό που προστατεύει τον καθένα είναι η πλήρης δημοσιότητα και η έρευνα επί της ουσίας, σε βάθος της υπόθεσης αυτής».

Πηγή: ieidiseis.gr, efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *