Είστε εδώ

ΝΔ: Καραμανλικοί και Σαμαρικοί ενώνουν δυνάμεις απέναντι στο μέτωπο Μαξίμου-Σημίτη, αλλάζει ο χάρτης των εξελίξεων. Πιο κοντά από ποτέ οι πρόωρες

Πολλαπλούς αποδέκτες είχε η προχθεσινή απάντηση του Κ. Καραμανλή στον Κ. Σημίτη για το Ελσίνκι με σαφείς όμως “συστάσεις” και υπαινιγμούς στο Μέγαρο Μαξίμου για την διαμορφούμενη πολιτική στα εθνικά καθώς είναι ξεκάθαρο ότι εκεί υπάρχουν φωνές που βρίσκονται πιο κοντά στον Σημίτη. Η δήλωση Καραμανλή έκρυβε όμως – για πρώτη φορά – και ένα μήνυμα προς τον Αντώνη Σαμαρά.

Το πολιτικό νόημα της δήλωσης Καραμανλή κρύβεται στην τελευταία παράγραφο. “Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον κ. Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν την θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία: η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο”, αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός οριοθετώντας σαφώς “κόκκινες γραμμές” οι οποίες θα είναι casus belli … για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα για πρώτη φορά ο Κώστας Καραμανλής συνέδεσε το νήμα της δικιάς του πολιτικής στα εξωτερικά, με εκείνο της κυβέρνησης Σαμαρά το 12-14, με αναφορά μάλιστα ότι ο Μεσσήνιος Πρωθυπουργός ήταν εκείνος που έβαλε τέλος στην απειλή που συνιστούσε η “νάρκη” Ελσίνκι!

Φαίνεται όμως πως υπάρχει και συνέχεια. Κύκλοι του πολύ γνωστού κεντροδεξιού think tank (δεξαμενή σκέψης και ανταλλαγής ιδεών) FORUM 2020 επισημαίνουν πως, “όπως φαίνεται μετά τη σύμπλευση των 2 πρώην Πρωθυπουργών της ΝΔ, Καραμανλικοί και Σαμαρικοί ενώνουν δυνάμεις. Η επίθεση Σημίτη (άρθρο στα ΝΕΑ κατά Καραμανλή για εγκατάλειψη του “Ελσίνκι”) γυρίζει μπούμερανγκ και στον εμπνευστή της και στους “εισοδιστές”, όπως τους αποκαλούν πια οι Καραμανλοσαμαρικοί, στο κόμμα. 11 βουλευτές της ΝΔ με πρωτοσέλιδες δηλώσεις τους στη Δημοκρατία, Θ.Ρουσόπουλος – Ευ. Αντωναρος και Ν.Καραχαλιος, οι 3 εκπρόσωποι Κυβέρνησης και κόμματος της περιόδου 2004-2009, πήραν αμέσως θέση υπέρ του Κώστα Καραμανλή στην διαμάχη με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, κάτι που απέφυγε επιμελώς η διάδοχος τους Αριστοτελία Πελώνη!

Μάλιστα σε εκπομπή στο ALERT TV ο Νίκος Καραχάλιος δεν έθεσε απλώς το θέμα, αλλά της ζήτησε ευθέως να απαντήσει αν είναι μέλος της ΝΔ…

Επί του θέματος ξεχωρίζουν οι δηλώσεις του υφ. ΥΠΕΞ Γιάννη Βαληνάκη , που τοποθετήθηκε για άλλη μια φορά και είναι γνωστό πως διατηρεί σχεδόν καθημερινή επαφή με τον Κώστα Καραμανλή. «Είναι σαφές ότι την πολιτική απέναντι την Τουρκία που λέει να ξεμπερδεύουμε με τα θέματα και να τα στείλουμε όλα στο Διεθνές Δικαστήριο και μάλιστα αναγνωρίζοντας δικαίωμα της Τουρκίας μονομερώς να πάει προς τα εκεί, την ασπάζονται και άλλοι δεν είναι καινούργιο αυτό» δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και εξ απορρήτων του Κώστα Καραμανλή Γιάννης Βαληνάκης στα «Παραπολιτικά 90,1». «Υπάρχουν και σήμερα οπαδοί αυτής της φωνής που έχουν μια φοβική και ιδεοληπτική στάση απέναντι στα θέματα» τόνισε. Στο ερώτημα αν υπάρχουν και μέσα στην ΝΔ τέτοιες φωνές, ο κ. Βαληνάκης απάντησε: «Υπάρχουν και στη ΝΔ κάποιοι οι οποίοι πιστεύουν σε αυτήν την πολιτική, άλλωστε έχει διευρυνθεί η ΝΔ».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *