Είστε εδώ

“Σκελετοί” βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στις στάχτες πυρκαγιάς σε οικοδομικό συνεταιρισμό.Γνωστά ονόματα

“Ακόμα και μια ματιά στην σελίδα «Πολίτες της Πολιτείας» είναι εξαιρετικά διαφωτιστική, ειδικά στο menu της σελίδας «Συνεταιρισμός και δήμος».
Όσον αφορά τους συνεταιριστές, υπάρχουν πολλά ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Ονόματα βουλευτών που έχουν αποβιώσει, αλλά και εν ενεργεία βουλευτών. Από τους νυν βουλευτές ή πρώην βουλευτές εμφανίζονται ως μέλη οι Αναστάσιος Νεράντζης, Ιωάννης Τραγάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Απόστολος Κακλαμάνης, Σήφης Βαλυράκης, Αντώνης Σαμαράς, ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Γιώργος Σουφλιάς, Δημήτρης Τσοβόλας, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, Μαριέττα Γιαννάκου κ.α.
Όπως προκύπτει, η εγγραφή μελών δεν συνεπάγεται απαραίτητα και την άμεση αγορά γης για ένα μέλος του συνεταιρισμού. Μπορεί το μέλος να μην επιθυμεί την συγκεκριμένη περιοχή ή να μην υπάρχει ακίνητο στην περιοχή που θα επιθυμούσε.
Όμως το γεγονός πως ο εν λόγω συνεταιρισμός αποτελείται από εκπροσώπους του Κοινοβουλίου είναι απολύτως λογικό και θεμιτό να υπάρχει διαφάνεια και πλήρης ενημέρωση, όσον αφορά τις δραστηριότητές του, πως περιέρχονται οι εκτάσεις στην κυριότητά του, πως αποπληρώνονται, οι ισολογισμοί να δημοσιεύονται σε μέσα μεγάλης κυκλοφορίας και όχι σε εφημερίδα της έδρας του συνεταιρισμού, βάσει καταστατικού, αν υπάρχει κοινοβουλευτικός έλεγχος ή έστω κάτι παρεμφερές, πως αξιοποιούνται ακίνητα που δεν έχουν ιδιοκτήτη, πως και που διατίθενται τα τυχόν έσοδα από την αξιοποίηση τους κ.ο.κ βασικά πράγματα δηλαδή και απολύτως απαραίτητα, ώστε να μην υπάρχει κανένα σκοτεινό σημείο καμία υπόνοια.“…
Τα παραπάνω καταγράφει πριν από 2 χρόνια περίπου το ρεπορτάζ του Πάνου Μπόζου, για Το Ποντίκι, αλλά οι περισσότεροι από εμάς απορήσαμε στο άκουσμα της ύπαρξης «Οικοδομικός Συνεταιρισμός Βουλευτών» αν και δραστηριοποιείται από το 1949 μια χρονιά που, αν μη τι άλλο, από μόνη της έχει ενδιαφέρον.
Στην πυρκαγιά λοιπόν, που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας στην Ακαδημίας 24, στο κέντρο της Αθήνας, βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολείμματα από γκαζάκια. Την απορία μας διαδέχτηκε η έκπληξη, μετά ακολούθησε η περιέργεια και η περιέργεια έφερε με τη σειρά της την έρευνα για το θέμα.
Τι είναι λοιπόν ο «Οικοδομικός Συνεταιρισμός Βουλευτών “Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ”» όπως είναι η πλήρης ονομασία του;
Το καταστατικό της σύστασής του στο άρθρο 2 αναφέρει:
«Ο Συνεταιρισμός έχει έδρα στην Αθήνα, περιφέρεια στην περιοχή Κοκκιναρά -Καστρί Κηφισιάς και Σκροπονέρι Λουκισίων Ευβοίας, έχει εμπορική ιδιότητα και το παρόν καταστατικό μαζί με τις διατάξεις των σχετικών νόμων διέπει τις μεταξύ του Συνεταιρισμού και των Συνεταίρων σχέσεις. Δια χρέη του Συνεταιρισμού δεν απαγγέλλεται προσωποκράτηση των Συνεταίρων
Το συγκεκριμένο καταστατικό που βρήκαμε στο διαδίκτυο φέρει την ημερομηνία 19/11/2013, αριθμεί 39 σελίδες (έγγραφο pdf) και αναφέρεται όπως είναι φυσικό στον λόγο σύστασης του Συνεταιρισμού.
Ας δούμε τι αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο Πάνος Μπόζος για να πάρουμε μια ιδέα. Τίτλος του ρεπορτάζ: «Ένα διαρκές έγκλημα σε βάρος της Κηφισιάς!»
«Σημεία και τέρατα στην αυτόνομη πόλη του συνεταιρισμού των βουλευτών στην Πολιτεία εις βάρος του Δήμου.
Το 1949 μια ομάδα (συνταξιούχων κυρίως) βουλευτών επαρχίας ίδρυσε οικοδομικό συνεταιρισμό με την επωνυμία «Η Πολιτεία» (σε ανάμνηση της… ιδανικής Πολιτείας του Πλάτωνα) και αγόρασε μία τεράστια περιοχή 700 στρεμμάτων στους πρόποδες της Πεντέλης, στα όρια της Κηφισιάς. Ρυμοτόμησαν την περιοχή, άνοιξαν δρόμους, χώρισαν τα οικόπεδα, όρισαν κοινόχρηστους χώρους (πάρκα, πλατείες, σχολείο, αγορά κ.λπ.) και άρχισαν να πωλούν τα οικόπεδα στους λεγόμενους συνεταιριστές, που πολύ σύντομα ξεπέρασαν τους 500!
Το 1954, με δική τους αίτηση, εντάσσονται στο Σχέδιο Πόλεως του Δήμου Κηφισιάς και έκτοτε αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της πόλης. Από τότε αρχίζει ένα τραγικό θέατρο του παραλόγου εις βάρος της Κηφισιάς, ένας τρελός χορός εκατομμυρίων, τα οποία οι «συνεταιριστές» διαχειρίζονται για δικό τους και μόνον όφελος, χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν!
Ο νόμος λέει: «…οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι μετά την έγκριση των σχεδίων ανήκουν κατά κυριότητα στον Δήμο Κηφισιάς, ως και τα επί αυτών κτήρια» (Ηλίας Σπυρόπουλος, διευθυντής Πολεοδομίας Κηφισιάς, στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου).
Ο νόμος είναι σαφέστατος, αλλά οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου αρνούνται να τον εφαρμόσουν, με τη μοναδική δικαιολογία ότι είναι… βουλευτές!

Τα παράλογα συνεχίζονται: Τα (χαρακτηρισμένα από τα δικά τους σχέδια…) κοινόχρηστα κτήρια μετατράπηκαν σε πολυτελή κέντρα διασκέδασης, ενοικιάζονται με άγνωστες διαδικασίες, με άγνωστα ενοίκια, χωρίς κανένας να γνωρίζει σε ποιες τσέπες μπαίνουν!
Ο Ηλίας Σπυρόπουλος στην ίδια συνεδρίαση του Δ.Σ., κάνοντας μετριοπαθέστατους υπολογισμούς (αφού τα καταστήματα της Πολιτείας είναι από τα ακριβότερα στην Ελλάδα), υπολόγισε ότι ο Δήμος Κηφισιάς έχει απώλεια εσόδων τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ τον χρόνο!
Δεν είναι μόνο αυτά τα ανοιχτά ζητήματα. Οι «συνεταιριστές» πωλούν και το νερό στους κατοίκους της περιοχής και εισπράττουν και ετήσιες συνδρομές μελών! Υπολογίστε, 60 χρόνια τώρα, τι τεράστιο ποσό έχουν διαχειριστεί… Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι εδώ και πολλά χρόνια μόνο ένας ή δύο βουλευτές (απόγονοι παλαιών) ζουν στην Πολιτεία, κανένας δεν είναι μέλος του Δ.Σ. του συνεταιρισμού, κανένας δεν γνωρίζει κάτι από τη δράση και τα έργα του.
Αμέσως γεννιέται το ερώτημα: Ποιοι είναι επιτέλους αυτοί οι «συνεταιριστές»;
Η απάντηση είναι απλή και σοκαριστική: Είναι νέοι κάτοικοι που αγόρασαν οικόπεδα και κατοικίες από συγγενείς των πρώτων βουλευτών, διέγνωσαν ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για την τεράστια αυτή περιουσία και μετετράπησαν σε επαγγελματίες συνεταιριστές, επάγγελμα προφανώς επικερδέστατο, αφού αγόρασαν και πωλούν οικόπεδα και σε άλλες περιοχές (7.500 στρέμματα στο Σκορπονέρι Βοιωτίας και άλλα στο Κορωπί…).
Διαθέτουν γραφεία στο κέντρο της Αθήνας, ( Ακαδημίας 24 ) κάνουν εκλογές… διά αντιπροσώπων και με επιστολική ψήφο – και ο χορός καλά κρατεί…
Πριν από χρόνια επιχείρησαν να δημιουργήσουν (με νυχτερινή τροπολογία στη Βουλή) αυτόνομο Δήμο Πολιτείας αποσπώντας περιοχές από την Κηφισιά και τη Νέα Ερυθραία, διότι ήταν (δήθεν) επιθυμία του… Εθνάρχη!
Σήμερα, με προκλητικό τρόπο, απαιτούν από τον Δήμο Κηφισιάς να τους εγκριθεί η δημιουργία νέας τεράστιας υδατοδεξαμενής, εντός δασικής περιοχής που δεν τους ανήκει, ώστε να συνεχίσουν το «θεάρεστο» έργο τους, να κρατούν δηλαδή σε ομηρεία τους 2.000 κατοίκους της περιοχής.
Ακόμη και το αθλητικό κέντρο που κατασκευάστηκε στην περιοχή με έξοδα της ΓΓΑ δεν το παρέδιδαν στην κοινή χρήση και απαιτήθηκαν αγώνες και καταλήψεις από τους κατοίκους!
Αυτό που συμβαίνει στον Δήμο Κηφισιάς 60 χρόνια τώρα είναι πρωτοφανές και αδιανόητο. Όλοι οι συνεταιρισμοί στη χώρα διαλύονται μόλις εκπληρώσουν τον σκοπό τους, να ενταχθούν δηλαδή στο σχέδιο της πόλης τους.
Όμως η Πολιτεία παραμένει αυτόνομο… γαλατικό χωριό με δικούς της νόμους και κανόνες!

Πηγή: stokokkino.gr / topontiki

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *