Είστε εδώ

“Καρφί” Ντι Μάιο και στην Ελλάδα που ετοιμάζεται να υποδεχτεί τουρίστες “δύο ταχυτήτων”: Δεν θα ανεχτούμε να μας φέρονται σαν ένα νοσοκομείο λεπρών, η υπομονή έχει ένα όριο

Σε μία οργισμένη και αυστηρή προειδοποίηση προς τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, και προς την Ελλάδα, χωρίς όμως να την κατονομάσει, προχώρησε το Σάββατο η Ρώμη, καλώντας τις χώρες της γηραιάς ηπείρου να μην κλείσουν την πόρτα τους στους Ιταλούς τουρίστες.

Αφορμή για το μηνυμα που έστειλε ο ΥΠΕΞ Λουίτζι ντι Μάιο ήταν οι λίστες που καταρτίζουν χώρες, όπως και η Ελλάδα, ως προς τις χώρες από όπου θα δεχτούν τουρίστες για φέτος το καλοκαίρι, καθώς σταδιακά ανοίγουν τα σύνορά τους αλλά όπως φαίνεται αρκετά κράτη μέλη τα κρατούν κλειστά για τουρίστες που προέρχονται από περιοχές που έχουν καταγράψει αυξημένα πειστατικά και θανάτους από κορονοϊό.

Μεταξύ των παραπάνω χωρών είναι και η Ελλάδα, η οποία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα ανοίξει τα σύνορά της σε πολίτες από 29 χώρες, αποκλείοντας μεταξύ άλλων τους Ιταλούς, τους Ισπανούς και τους Βρετανούς. Υπενθυμίζεται πως περίπου 1,5 εκατ. Ιταλοί επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο.

Σημειώνεται ωστόσο ότι η Ιταλία έχει τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο από τον κορονοϊό, με περίπου 33.340 ανθρώπους να έχουν καταλήξει από το ξέσπασμα της επιδημίας στις 21 Φεβρουαρίου. Επίσης, έχει τον έκτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων (περίπου 232.664) παγκοσμίως.

«Δεν θα το ανεχτούμε»
«Δεν δεχόμαστε μαύρες λίστες», έγραψε ο Ντι Μάιο στο Facebook, τονίζοντας παράλληλα πως η χώρα του «απαιτεί σεβασμό». Πρόσθεσε πως «αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να μας φέρεται σαν ένα νοσοκομείο λεπρών, τότε πρέπει να ξέρει ότι δεν θα το ανεχτούμε. Η υπομονή έχει ένα όριο».

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο ντι Μάιο ανακοίνωσε συναντήσεις με αξιωματούχους χωρών της Ε.Ε., με σκοπό να εξηγήσει το ιταλικό ζήτημα και να πιέσει προς την κατεύθυνση που επιθυμεί η Ρώμη. Στις διμερείς συναντήσεις του Ιταλού ΥΠ.ΕΞ. περιλαμβάνονται αξιωματούχοι από Γαλλία, Γερμανία, Σλοβενία και Ελλάδα.

Παράλληλα, ο ντι Μάιο υποσχέθηκε ένα θερμό καλωσόρισμα στους ξένους τουρίστες που θα έρθουν αυτό το καλοκαίρι στη χώρα του, η οποία ουσιαστικά ανοίγει τα σύνορά της στους τουρίστες στις 15 Ιουνίου.

Την ίδια ώρα σε διευκρινίσεις προχώρησε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών ως προς το ποιοι επισκέπτες της χώρας μας θα υποβάλονται σε τεστ και καραντίνα και ποιοι όχι. Συγκεκριμένα, όσοι τουρίστες δεν προέρχονται από τις 29 χώρες για τις οποίες τα ελληνικά σύνορα ανοίγουν χωρίς κανένα περιορισμό, θα υποβάλλονται σε τεστ για κορονοϊό και θα διανυκτερεύουν υποχρεωτικά σε ξενοδοχείο. Αν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό θα υποχρεούνται σε 7ημερη καραντίνα, ενώ αν είναι θετικό σε καραντίνα 14ημερων.

Αναλυτικά η λίστα των χωρών είναι η ακόλουθη: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ακόμη ότι στην επόμενη φάση, από την 1η Ιουλίου, όλοι οι ταξιδιώτες θα υποβάλλονται πλέον μόνο σε δειγματοληπτικά τέστ κατά την άφιξή τους. Πρόσθετοι περιορισμοί όσον αφορά ορισμένες χώρες θα ανακοινωθούν αργότερα.

πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *