Είστε εδώ

(vid) Ύμνοι Ομπάμα για την Ελλάδα, τη δημοκρατία και…το φιλότιμο – “Θα συνεχίσω να τονίζω στους πιστωτές την ανάγκη μέτρων για το χρέος”

«Γεια σας, καλησπέρα» είπε στα ελληνικά ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκινώντας την ιστορική ομιλία του στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που ήρθε σήμερα εδώ με τόσους νέους, το μέλλον της Ελλάδας.  Αυτό είναι το τελευταίο μου ταξίδι ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Ήθελα πολύ να έρθω στην Ελλάδα, γιατί έμαθα για την θρυλική φιλοξενία (στα ελληνικά) του ελληνικού λαού, γιατί έπρεπε να δω την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, αλλά και για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για όσα η Ελλάδα, αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας, προσέφερε στην ανθρωπότητα ανά τους αιώνες», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την έναρξη της ομιλίας του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Λίγο αργότερα, χρησιμοποίησε τη λέξη “φουστανέλα” στα ελληνικά, για να περιγράψει την ευγνωμοσύνη του εκ μέρους των ΗΠΑ στους Έλληνες, τον μικρό αυτό μεγάλο κόσμο που προσέφερε τόσα στην ανθρωπότητα, ενώ αναφέρθηκε και στον Έλληνα μπασκετμπολίστα Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος κάθε χρόνο κάνει υπερήφανη την Ελλάδα στο ΝΒΑ με τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς. “Οι Έλληνες και εμείς οι Αμερικανοί ζητωκραυγάζουμε για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος κάθε χρόνο γίνεται όλο και καλύτερος” ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ευγνωμονούμε τους Έλληνες γιατί μας έμαθαν ότι ως άτομα με ελεύθερη βούληση έχουμε το δικαίωμα και την ικανότητα να αποφασίσουμε για τον εαυτό μας. Εδώ γεννήθηκαν οι ιδέες της δημοκρατίας, ότι η εξουσία πηγάζει από το λαό, ότι είμαστε εδώ για να υπηρετούμε το λαό, εδώ γεννήθηκε η ιδέα της ισότητας μπροστά στο νόμο, για όλους, και για τους φτωχούς», είπε.
Έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη… Εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος, είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος.
«Ο Περικλής ενέπνευσε με το Σύνταγμα, είπε ότι τα δικαιώματα πρέπει να είναι γραμμένα… Καθόλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Αυτό που πιστεύω μετά από 8 έτη στην προεδρία των ΗΠΑ είναι η ζωή δια της αξιοπρέπειας. Αυτά τα μαθήματα εν συνόλω είναι παγκόσμια και είναι μαθήματα που καίνε σε κάθε ανθρώπινη καρδιά» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ύμνοι στη Δημοκρατία
«Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Οι Δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Και ποτέ άλλοτε στον κόσμο δεν έχουμε δει τέτοια συμπόνια προς τους πρόσφυγες, όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το προσφυγικό. Η Δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της».
«Είναι δική μου πεποίθηση ότι οι δημοκρατίες μπορούν να λύνουν προβλήματα μέσω της διπλωματίας. Μέσω της διπλωματίας βρήκαμε λύση με το Ιράν και ανοίξαμε δρόμους επικοινωνίας με την Κούβα» τόνισε.
«Η Δημοκρατία μπορεί να είναι ατελής, μπορεί να είναι αργή, δύσκολη στην υλοποίηση σε μια πολυφυλετική χώρα, όπως είναι η ΗΠΑ, η Δημοκρατία είναι πολύπλοκη, αλλά είναι η καλύτερη. Η δημοκρατία, όπως και όλοι οι ανθρώπινοι θεσμοί είναι ατελής. Μπορεί να είναι ατελείς και δύσκολοι στην υλοποίηση. Οι πολιτικοί στις δημοκρατίες είναι αντιδημοφιλείς γιατί στην δημοκρατία απαιτούνται συμβιβασμοί» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Η δημοκρατία είναι καλύτερη γιατί επιτρέπει να δοκιμάζουμε καινούργιες ιδέες και να διορθώνουμε τα λάθη μας. Κατά τη διάρκεια της δικής μας ιστορίας έτσι καταφέραμε να είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο» ανέφερε και σημείωσε «εδώ όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία για ακόμη μία φορά διατρανώνουμε τις ιδέες μας».
Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους
«Εδώ στην Ελλάδα, καταλαβαίνω ότι υπάρχει μία κατάσταση μεταρρυθμίσεων. Για να παραμείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική έπρεπε να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις… Σήμερα ο προϋπολογισμός σας εμφανίζει πλεόνασμα. Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Εγώ θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα».
«Δεν πρέπει να μεταναστεύετε για να βρείτε δουλειά. Πρέπει να μείνετε εδώ και να μεγαλουργήσετε…. Η Δημοκρατία γίνεται απλούστερη όταν όλοι τρώνε το ίδιο φαγητό και λατρεύουν τον ίδιο Θεό», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Η αναφορά στον Τραμπ
«Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και εγώ έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αλλά η δημοκρατία εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση» ανέφερε.
«Η νομιμότητα μπορεί να έρθει μόνο από το λαό. Η ελευθεροτυπία είναι απαραίτητη. Εγώ και ο νέος πρόεδρος έχουμε πολλές διαφορές, αλλά οι δημοκρατίες αυτό κάνουν: διευκολύνουν την ομαλή μετάβαση εξουσίας…Η δημοκρατία είναι το σοφότερο πολίτευμα», είπε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Η ανισότητα κάποτε γινόταν ανεκτή γιατί οι άνθρωποι δεν είχαν μέτρο σύγκρισης. Τώρα δεν είναι ανεκτή. Στις δικές μας κοινωνίες θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμοίβονται για τα δημιουργήματά τους. Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει, υψώνονται τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους. Το είδαμε στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στο Brexit. Τώρα ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον. Δεν μπορούμε να κινούμαστε σε συγκρούσεις ανάμεσα στις χώρες. Το μονοπάτι της παγκοσμιοποίησης πρέπει να καλυτερεύσει» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Μήνυμα προς την ΕΕ
«Σήμερα περισσότερο από ποτέ ο κόσμος χρειάζεται μια ευημερούσα Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά πρέπει να δούμε πως ο κόσμος στις 28 χώρες θα αισθάνεται ότι έχει φωνή, θα αισθάνεται ότι οι αποφάσεις δε λαμβάνονται ερήμην τους. Οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να ικανοποιούν τις ανάγκες των πολιτών και όχι το αντίστροφο».
«Πιστεύω ότι ο κόσμος μας διέρχεται μία περίοδο αλλαγής. Φυσικά υπάρχει αβεβαιότητα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Η ιστορία μας δίνει ελπίδα. Η πρόοδος κατακτάται. Ο Λούθερ Κινγκ είχε δίκιο όταν έλεγε ότι η αψίδα των δικαιωμάτων σχετίζεται με την δικαιοσύνη».
«Φιλότιμο (στα ελληνικά), το βλέπω κάθε μέρα και μου δίνει κουράγιο» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα και κατέληξε λέγοντας στα ελληνικά: «Ζήτω η Ελλάς».
Πηγή: stokokkino.gr, left.gr, enikos.gr
φωτογραφία: Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *