Είστε εδώ
Home > FAQ news > Ξέσπασμα της Ρένας Δούρου για τη Μάνδρα: “Παρόλο που δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα, στέκομαι απέναντί σας έχοντας αναλάβει την πολιτική ευθύνη του περιφερειάρχη, αλλά δεν θα αναλάβω ποινικές ευθύνες που αναλογούν σε άλλους”

Ξέσπασμα της Ρένας Δούρου για τη Μάνδρα: “Παρόλο που δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα, στέκομαι απέναντί σας έχοντας αναλάβει την πολιτική ευθύνη του περιφερειάρχη, αλλά δεν θα αναλάβω ποινικές ευθύνες που αναλογούν σε άλλους”

«Το να αναζητείς ευθύνη αλλονών στον περιφερειάρχη παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας και της νομιμότητας»

Ξεκίνησαν οι απολογίες στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής το 2017 που έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι.

Τον κύκλο των απολογιών άνοιξε η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και απολογείται σχετικά με τις ευθύνες που της αποδίδονται.
«Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ότι αυτή η θεομηνία στη Μάνδρα ήταν μια πρωτοφανής καταστροφή και μια τραγωδία που μας συγκλόνισε όλους. Νιώθω στέκομαι μπροστά σας για ευθύνες που δε μου αναλογούν. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν σε μια τέτοια υπόθεση ευθύνες, όχι όμως σώνει και καλά να θυσιαστεί κάποιος σαν άλλη Ιφιγένεια» είπε κατά την έναρξη της απολογίας της, ενώ αναφέρθηκε στη συνέχεια στην κατάθεση του κ. Λέκκα που έκανε λόγο για «αρχή της κλιματικής αλλαγής» με την πλημμύρα αυτή. Η Ρένα Δούρου ξεκαθάρισε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, αλλά όχι την ποινική. «Το να αναζητείς ευθύνη αλλονών στον περιφερειάρχη παραβιάζει την αρχή της ασφάλειας και της νομιμότητας, ωστόσο θα αναφερθώ στην κατηγορία μία προς μία γιατί θέλω να τις αντικρούσω μία προς μία. Παρόλο που δεν ήταν δική μου αρμοδιότητα, στέκομαι απέναντί σας έχοντας αναλάβει την πολιτική ευθύνη του περιφερειάρχη, ουδέποτε ανθίσταμαι από αυτή, αλλά η πολιτική ευθύνη δεν συνεπάγεται με ποινική ευθύνη» είπε και πρόσθεσε:
Η Ρένα Δούρου πάντως, είχε ξεκαθαρίσει με δήλωσή της ότι είναι έτοιμη και με στοιχεία να συμβάλλει «ενεργά με την πλήρη παράθεση όλων των στοιχείων, προκειμένου να λάμψει αλήθεια για τις διαχρονικές ευθύνες όσων ενέχονται για την τραγωδία στην Μάνδρα».

«Είναι σημαντική ημέρα για την ίδια την αποκατάσταση της αλήθειας τόσο για τα ίδια τα θύματα και τις οικογένειές τους όσο και απέναντι στην ανελέητη απόπειρα δολοφονίας χαρακτήρα εναντίον μου τα τελευταία τέσσερα χρόνια από τους πολιτικούς μας αντιπάλους που με στοχοποίησαν, εργαλειοποιώντας την απώλεια ανθρώπινων ζωών».

Αν πραγματικά υπάρχουν αμέλεια ή παραλείψεις άλλων, αυτοί να αναλάβουν την ποινική ευθύνη και εγώ την πολιτική για τις πράξεις τους»

Η πρώην περιφερειάρχης ξεκαθάρισε πως πως δεν θέλει να χρησιμοποιήσει την «κλιματική κρίση σαν άλλοθι» και στη συνέχεια απαρίθμησε σειρά αντιπλημμυρικών έργων που έγιναν κατά τη θητεία της. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε 163 αντιπλημμυρικά έργα ύψους μισού δις ευρώ, που είτε ολοκληρώθηκαν, είτε βρίσκονταν σε εξέλιξη την περίοδο εκείνη.

«Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει “ο μέσος συνετός άνθρωπος;”»

«Ήρθε μπροστά σας ο κ. Τζιτζικώστας σας περιέγραψε ότι όλοι οι περιφερειάρχες γνωρίζουν την εικόνα, αλλά θα ήταν αδύνατο να γνωρίζουν το κάθε έργο ξεχωριστά και τεχνικές λεπτομέρειες. Για το συγκεκριμένο έργο δε μου αναφέρθηκε ποτέ ζήτημα καθυστέρησης για το συγκεκριμένο έργο. Αυτό δε σημαίνει ότι λέω πως φταίει κάποιος άλλος από τις τεχνικές υπηρεσίες, γιατί αν πάρουμε τις ημερομηνίες δεν υπήρξε καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου» εξήγησε η Ρένα Δούρου και πρόσθεσε ότι «ουδέποτε για το συγκεκριμένο έργο δηλώθηκε ή υπήρξε καθυστέρηση, αφού κανείς από την πυραμίδα δεν ήρθε να μου πει ότι καθυστερεί». Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα αντίστοιχο έργο στη Χαμοστέρνας που βρέθηκαν αρχαία και υπήρξε καθυστέρηση.

Σε ο,τι αφορά την ανθρωποκτονία από αμέλεια η Ρένα Δούρου αναφέρθηκε στις διαπιστώσεις επιστημόνων σχετικά με την βιαιότητα του φαινομένου, το οποίο δεν προέβλεψαν ούτε οι ίδιοι. «Ακόμα και η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο έβγαλαν μετά από ημέρες πρόβλεψη» είπε και σημείωσε πως «υπάρχει η αίσθηση ότι ο Περιφερειάρχης είναι ο απόλυτος άρχοντας. Όμως υπάρχουν όργανα που τον ελέγχουν για να μη γίνει ένας ανεύθυνος μικρός πρωθυπουργός».

Η πρώην περιφερειάρχης δεν παρέλειψε κατά την απολογία της να αναφερθεί και στις προηγούμενες διοικήσεις:

«Το κατηγορητήριο μιλάει για παράλειψη μου την 1/9 του 2014, δηλαδή μόλις μπήκα στο γραφείο μου και με κατηγορεί για μια μελέτη την οποία έπρεπε να ελέγξω επειδή δεν ήταν σωστά τα όρια από τον μελετητή».

«Αυτές οι τραγωδίες δεν προσφέρονται για πολιτική εκμετάλλευση. Ουδέποτε ήθελα να αντιλέξω για όσους θεώρησαν ότι η Δούρου φταίει για την απώλεια τόσων ζωών. Ακόμα και όταν ο προκάτοχος μου έβγαινε και έλεγε «έτοιμη ήταν η μελέτη, στο συρτάρι της την άφησα». Μου έλεγαν τότε «βγες και πες πως η μελέτη ήταν έτοιμη στα τέλη 2016». Εγώ έλεγα τότε πως δεν μπορώ να βγω να το πω όσο υπάρχουν αγνοούμενοι. Σεβάστηκα τη διαδικασία»

Με αυτά τα λόγια έκλεισε την απολογία της στη δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα Αττικής το 2017  η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου προσθέτοντας πως βρήκε από τους προκατόχους της 50 μελέτες και κανένα έργο.

Στις 20 Ιανουαρίου 2022 με τις απολογίες των υπολοίπων 20 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων του τέως αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής και των τότε δημάρχων Μάνδρας, Ελευσίνας και Μεγαρέων, θα συνεχιστεί η δίκη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, το 2017

Leave a Reply

two × four =

Top