Είστε εδώ

Ξεκάθαρες κουβέντες:Το καραβάνι προχωράει και … νομοθετεί! Στη Βουλή Ασφαλιστικό και Φορολογικό

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι κυρίαρχη και σε αυτήν ανήκει η απόφαση για το πώς θα επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου», δήλωσε ξεκάθαρα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το διαπραγαμτευτικό τιμ, τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Ο κ. Τσακαλώτος γνωστοποίησε πως την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν στη Βουλή προς ψήφιση τόσο το φορολογικό όσο και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
Στόχος του υπουργείου είναι και τα δύο νομοσχέδια να ψηφιστούν με την κανονική διαδικασία μέχρι το τέλος του μήνα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
Παράλληλα, ανακοίνωση την αύξηση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 15% ενώ έκανε γνωστό ότι η έκπτωση φόρου, από τα 2.100 ευρώ που είναι σήμερα, θα μειωθεί στα 2.000 ευρώ και θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1000 ευρώ εισοδήματος.
Κατρούγκαλος: Προστατευμένες οι κύριες συντάξεις
Απόλυτα προστατευμένες και μετά το 2018 χαρακτήριστε τις κύριες συντάξεις ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και τόνισε ότι αν δεν υπήρχε η διακοπή θα είχε υπάρξει συμφωνία.
Σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις ανέφερε ότι θα υπάρξουν πολύ περιορισμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν το 10% των συνταξιούχων, ενώ χαρακτήρισε εντελώς ανακριβείς τις πληροφορίες ότι θα κοπεί το ΕΚΑΣ για να σωθούν οι συντάξεις.
Ανέφερε ότι το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές από ό,τι στο παρελθόν, ενώ για τους μισθωτούς που έχουν αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ προβλέπεται για το 80% αυτών υψηλότερη σύνταξη.
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και βρίσκεται σε φάση ποσοστικοποίησης και ανταλλαγής προτάσεων. «Σε ό,τι αφορά σε υποχωρήσεις που ανάγονται σε περικοπές συντάξεων θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Έκανε λόγο για ίδια εφαρμογή όμοιων κανόνων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και πρόσθεσε ότι «τα συνταξιοδοτικά του δημοσίου θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα».
«Η αναγκαστικά μικρότερη δαπάνη θα μοιραστεί με δικαιότερο τρόπο» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Σταθάκης: Λύση εντός Απριλίου για τα «κόκκινα» δάνεια
Χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ανέφερε πως «με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε έως τις 22/4 θα υπάρξει λύση και στα κόκκινα δάνεια».
Όπως είπε ο υπουργός, υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα, στα οποία ωστόσο, όπως ανέφερε, «έχει γίνει σημαντική πρόοδος και είμαστε πολύ κοντά».
Αναφερόμενος στα συνδεμένα με την πρώτη κατοικία δάνεια, στάθηκε στην ανάγκη να βρεθεί κάποια λύση για την ύπαρξη ενός μεταβατικού διαστήματος.
Τέλος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι, επειδή το προγραμματισμένο Eurogroup της 22ας Απριλίου είναι «περίεργο» (γίνεται και στο Άμστερνταμ κι όχι στις Βρυξέλλες, όπως είπε), αναμένει πως οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα αποφασίσουν να γίνει ένα έκτακτο Eurogroup, στις 25-26 Απριλίου, όπου ο αναμένει να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *