Είστε εδώ
Home > FAQ stuff > Βυθίσατε τη …λίρα

Βυθίσατε τη …λίρα

Του Μιχάλη Ψύλλου

Βυθίσατε τη …λίρα Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας πέρασε το όριο των 8,50 λιρών ανά ευρώ και σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό , γράφει η γερμανική Handelsblatt.
Από τις αρχές Ιουλίου, το νόμισμα έχασε πάνω από το 10 % της αξίας του σε σχέση με το ευρώ. Η πτωτική πορεία ξυπνάει μνήμες του 2018. Τότε, σε διάστημα δυο εβδομάδων η τουρκική λίρα είχε χάσει το 40% της ισοτιμίας της σε σχέση με το ευρώ.
Η Τουρκία για μικρό χρονικό διάστημα ήταν σαν να είχε αποκοπεί από τις αγορές. Την τρέχουσα χρονιά το τουρκικό νόμισμα έχει παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σχετικά σταθερό. Σε περιόδους το Μάρτιο, όπου η λίρα βρισκόταν υπό μεγάλη πίεση, οι μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις της τουρκικής κεντρικής τράπεζας σταθεροποίησαν το νόμισμα.
Και σε άλλες χώρες, όπως ο Λιβανος και η Αίγυπτος, οι Κεντρικές Τράπεζες στήριξαν μαζικά τα νομίσματα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων. Όταν τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώνονται, τα νομίσματα παραδίδονται στις διαθέσεις των αγορών.
Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αντιστέκεται στην προοπτική υποτίμησης του νομίσματος. Ο φόβος του πληθωρισμού στη χώρα είναι μεγάλος. Η κυβέρνηση Ερντογάν κατέστησε τη λίρα μη ελκυστική επένδυση.
Η στάση της τουρκικής κυβέρνησης είναι αμφίβολο αν θα διαρκέσει επί μακρόν σχολιάζει η Handelsblatt

Κάποτε με έλεγαν "Ιανό". Κάπου αλλού με είπαν "α-χειρο-ήθη". Αλλού "κ Διευθυντή"... - Μα ποιος είσαι, τελοσπάντων ;;; - Ήμουν κάποιος άλλος. Μα τώρα άλλαξα, ρόλο... ( Επάγγελμα Ρεπόρτερ, 1975 / Μικελάντζελο Αντονιόνι / Μαρία Σνάιντερ - Τζακ Νίκολσον ) Κύριες και κύριοι, με περηφάνεια σας παρουσιάζω τον ... Χάρη Ζ.! (Και σας υπόσχομαι ... πολλά "όργια σε αυτήν την βίλλα"!).

Leave a Reply

18 − 9 =

Top