Είστε εδώ
Home > FAQ news > “Βόμβα” Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή: Στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν τα παιδιά του brain drain (vid)

“Βόμβα” Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή: Στις επόμενες εκλογές θα ψηφίσουν τα παιδιά του brain drain (vid)

Σήκωσε το “γάντι” που πήγε να του πετάξει πριν αποχωρήσει από την Ολομέλεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και μόλις τώρα από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται τροπολογία με την οποία στις επόμενες εκλογές θα μπορούν να ψηφίσουν από τις χώρες όπου βρίσκονται τα πιδιά του brain drain.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στους Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια του μνημονίου ωσάν την ευθύνη για αυτούς τους οικονομικούς μετανάστες να την είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος δεν κυβερνούσε. Πιο συγκεκριμένα, από το 2010 ως το 2015 έφυγαν για να βρουν δουλειά στο εξωτερικό περισσότερες από 500.000 Έλληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μεγάλο μέρος των οποίων ανήκουν στην λεγόμενη γενιά του brain drain καθώς πρόκειται για ανθρώπους υψηλής κατάρτισης, πτυχιούχους, μεταπτυχιακούς και επιστήμονες.

Αντίθετα από το 2015 και μετά που ανέλαβε η κυβέρνηση της Αρτιστεράς (και των ΑΝΕΛ) έστω και δειλά τα στοιχεία δείχνουν τάση επιστροφής από το εξωτερικό και ιδιαίτερα επιστημόνων και ιδιαίτερα εξειδικευμένου προσωπικού.

Ήταν οι δικές σας κυβερνήσεις, οι δικές σας και της ΔΗΣΥ κ.Μητσοτάκη που ανάγκασαν τους ανθρώπους αυτούς με τις πολιτικές που εφήρμοσαν να καταφύγουν στο εξωτερικό. Όχι εμείς. Μάθετε λοιπόν, ότι εμείς δεν κρυβόμαστε και ότι αυτή η κυβέρνηση ετοιμάζει τροπολογία με την οποία θα δώσει τη δυνατότητα στα πιδιά του brain drain, τα παιδιά που έφυγαν στο εξωτερικό την περίοδο 2010-2015 να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές από τη χώρα όπου βρίσκονται” απάντησε στην πρόκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενώ νωρίτερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταθέσει αίτημα προ ημερησίας με αποκλειστικό θέμα την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού “ώστε να μην μπορέσει ο Πρωθυπουργός να διαφύγει”, όπως είπε.

Φαίνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο “διέφυγε” αλλά για μια ακόμα φορά μάλλον έκλεισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα σκοινιά.

Αναφερόμενος σε όσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για ονομασίες που έχουν πέσει στο τραπέζι ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως είναι “κενή περιεχομένου” η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα αν δεν εκπληρωθούν πρώτα οι δύο βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση και αφορούν τη μία και μόνη ονομασία για όλες τις χρήσεις, που δεν μπορεί να είναι η σημερινή συνταγματική αλλά μια σύγχρονη ονομασία και τη συνταγματική αναθεώρηση από τη γείτονα.

Για την πρόταση της ΝΔ για ψήφο στους Ελληνες του εξωτερικού ο κ Τσίπρας ανέφερε πως εμείς θα δώσουμε το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού εκεί που έστειλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα νέα μας παιδιά.

Τα παιδιά του brain drain έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν από τις χώρες διαμονής τους ανέφερε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για υποκριτική πρόταση από την πλευρά της ΝΔ.

“Βρισκόμαστε λίγο πριν από το τέλος, ίσως της δυσκολότερης περιόδου της σύγχρονης ιστορίας μας και στην αυγή μιας νέας εποχής, κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης η Ελλάδα, με σκληρή προσπάθεια και μετά από πολλές – και άδικες σε αρκετές περιπτώσεις – θυσίες του λαού μας, πατάει ξανά γερά στα πόδια της”, είπε ο πρωθυπουργός.

Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη στο όνομα των θυσιών, του ελληνικού λαού, διότι οι Έλληνες πολίτες πλήρωσαν πολύ ακριβά τις αμαρτίες του παρελθόντος, αμαρτίες που δεν ήταν δικές τους, αμαρτίες που δεν προέκυψαν τυχαία, αμαρτίες για τις οποίες κάποιος πρέπει να φέρει την ευθύνη, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis.

“Oλοι μας γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι, καταχράστηκαν την εξουσία τους. Επέλεξαν απολύτως συνειδητά να εκμεταλλευτούν την εξουσία τους για ιδιοτελείς σκοπούς. Ετσι δημιουργήθηκε ένα τερατώδες σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς που συνέβαλε καθοριστικά στη χρεοκοπία της χώρας και τελικά, το μάρμαρο το πλήρωσαν οι Ελληνες πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι, οι αποκλεισμένοι από αυτό το σύστημα εξουσίας”.

Είναι ευθύνη κάθε πολίτη αυτής της χώρας να μην υποθηκευτεί η νέα εποχή της πατρίδας μας, να μην τεθεί σε διακινδύνευση η μεγάλη προσπάθεια να οικοδομήσουμε το μέλλον σε νέες στέρεες βάσεις και ο μόνος τρόπος για να περάσουμε στην εποχή της δίκαιης ανάπτυξης, ο μόνος τρόπος να οικοδομήσουμε ένα νέο παραγωγικό, οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο είναι να ξεριζώσουμε τις πρακτικές της διαφθοράς, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε την ανάγκη να δημιουργήσουμε θεσμικές εγγυήσεις προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, διότι, όπως είπε, “η διαφθορά, οι έκνομες πρακτικές, οι καταχρήσεις εξουσίας, ο θεσμικός και ηθικός εκφυλισμός τόσο της πολιτικής εξουσίας όσο και της δημόσιας διοίκησης είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ανάπτυξη. Αποτρέπει επενδύσεις ευνοώντας τους ημέτερους, δημιουργεί κλίμα απογοήτευσης και στασιμότητας, τρέφει φατρίες που λυμαίνονται την οικονομική και πολιτική ζωή.

“Για να ξεριζωθούν οι πρακτικές της διαφθοράς, το πρώτο αλλά αποφασιστικό βήμα είναι να αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη, απέναντι σε όσους έχει αποδειχθεί ότι συμμετείχαν και ωφελήθηκαν από ένα καλοστημένο δίκτυο συναλλαγών, παρανομίας και δωροδοκιών, που θέριεψε, μεταξύ άλλων, και στο χώρο του φαρμάκου και εκεί ένας από τους πρωταγωνιστές ήταν αποδεδειγμένα και καθ’ ομολογίαν της, η εταιρεία Novartis”, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είπε πως το εγχείρημα αυτό είναι δύσκολο, διότι το πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε την διαφθορά φρόντισε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο προστασίας για τον εαυτό του. Να ορίσει σύντομες παραγραφές για ποινικά αδικήματα, να δημιουργήσει πολύπλοκες ειδικές διαδικασίες, να υψώσει δικονομικά τείχη που έχουν ένα και μοναδικό στόχο: Τη συγκάλυψη και την ατιμωρησία.

“Όλοι γνωρίζουμε πλέον ότι αυτός είναι ο στόχος των ειδικών διατάξεων του Συντάγματος για την διαβόητη Ευθύνη των Υπουργών. Και κάποιοι – που πάνω στην παραζάλη της εξουσίας, μπέρδεψαν το δίκαιο με την επιθυμία τους και την ηθική με την ασυδοσία – θεώρησαν ότι αυτή η νομική τερατωδία έχει καλύψει τα νώτα τους”, σημείωσε.

“Κάτω από ισχυρές πιέσεις που δέχεται από τους βαρόνους του κόμματος του ο κ. Μητσοτάκης έρχεται και ψάχνει να βρει ένα πρόσχημα ώστε να μην ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης για κατάτμηση της Β΄ εκλογικής περιφέρειας Αθηνών, είπε ο κ. Τσίπρας.

Το πρόσχημα αυτό είναι η πρόταση να δοθεί η δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες που κατοικούν στο εξωτερικό, τόνισε και παρατήρησε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. “κρούει ανοιχτές θύρες”.

Αυτούς τους ανθρώπους και ιδιαίτερα αυτούς που τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και η δική του κυβέρνηση τους έδιωξε στο εξωτερικό. Και σε αυτούς τους ανθρώπους εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα δώσουμε δικαίωμα ψήφου εξ αποστάσεως”.

“Απορούν οι εκπρόσωποι του παλιού πολιτικού συστήματος, πώς είναι δυνατόν να τολμά κάποιος να παραβιάσει τόσο κατάφωρα το κληρονομικό τους δικαίωμα στην εξουσία; Πώς είναι δυνατόν να τολμά κάποιος να γκρεμίζει τα προστατευτικά τείχη που ύψωσαν; Πώς είναι δυνατόν αντί αυτοί σήμερα να παρασημοφορούνται να ελέγχονται για αξιόποινες πράξεις; Αλλά η αγανάκτηση και η οργισμένη απορία τους αποτελεί την άλλη όψη της αλαζονείας τους”, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι ο καθένας έχει το αναφαίρετο δικαίωμα στην υπεράσπιση του εαυτού του και το τεκμήριο της αθωότητας δεν είναι απλά σεβαστό αλλά ιερό. Και, ασφαλώς, δεν προσβάλλεται σε καμία περίπτωση από την απαρέγκλιτη τήρηση του κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, παρά τις προβληματικές πτυχές τους, για τις οποίες όμως δεν ευθύνεται η σημερινή κυβέρνηση αλλά οι εμπνευστές τους.

Το ερώτημα πώς έγινε το σκάνδαλο Novartis επανέφερε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα και αναρωτήθηκε: “Ξεφύτρωσε από μόνο του; Έπεσε από τον ουρανό ; Δεν υπήρξαν πολιτικά πρόσωπα και κυβερνητικοί παράγοντες που τη κρίσιμη περίοδο ευνόησαν την εταιρεία με τις αποφάσεις τους να έχει παράνομο κέρδος;”

Παράλληλα απηύθυνε τα εξής ερωτήματα:

“Εκδώσατε ή δεν εκδώσατε τις εν λόγω υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες ευνοήθηκε η Novartis;

Καθορίσατε ή όχι προνομιακά τιμές συγκεκριμένων φαρμάκων της συγκεκριμένης εταιρείας;

Παρακολουθούσατε ή όχι την εξέλιξη των τιμολογήσεων, τη σύνταξη μελετών που κατέτειναν στην δήθεν επιστημονική θωράκιση των επιλογών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας; Ευνοήθηκε η εν λόγω εταιρεία σε σχέση με άλλες ως προς την τάχιστη τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων; Ναι ή όχι ;Ή μήπως δε τα βλέπατε αυτά; Δεν τα ξέρατε; Ή δεν τα επιδιώξατε; Και τολμάτε σήμερα να μας καταγγέλλετε και ως σκευωρούς

“Ούτε εγώ, ούτε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία έχουμε καμία πρόθεση να κουκουλώσουμε, να συγκαλύψουμε, να σιωπήσουμε”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.

“Αντίθετα σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε τη μοναδική διαδικασία που μπορεί να ρίξει φως στην υπόθεση και να μην επιτρέψει την σύντομη παραγραφή των αδικημάτων για τα οποία καταγγέλλεστε”, είπε και συνέχισε: “Και αυτή η μοναδική διαδικασία είναι η επιστροφή του φακέλου στην τακτική δικαιοσύνη που είναι και η μόνη αρμόδια να αποφασίσει. Και επειδή το γνωρίζετε, για αυτό εκφράζετε αυτήν τη νευρικότητα και επιθετικότητα. Για αυτό και αποχωρήσατε από την Επιτροπή.

Με τι επιχείρημα; Ότι δήθεν εκεί έπρεπε να γίνει η διερεύνηση. Αλήθεια ποιον κοροϊδεύετε; Αν γινόταν εκεί η διερεύνηση, πράγμα που θα προϋπέθετε ότι η επιτροπή θα δεχόταν λανθασμένα την αρμοδιότητα της, τότε όλα θα κατέληγαν στον καιάδα της παραγραφής;

Η πιο αισχρή παρέμβαση στη δικαιοσύνη είναι η τρομοκράτηση προστατευομένων μαρτύρων και οι μηνύσεις εναντίον δικαστών, είπε ο πρωθυπουργός.

Απάντησε σε υψηλούς τόνους στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και σημείωσε: “Αν δεν είναι παρέμβαση στη δικαιοσύνη η χτεσινή δήλωση του κ. Σαμαρά ότι η υπόθεση θα ανασυρθεί από το αρχείο, τότε τι είναι; Και ο κ. Σαμαράς που το ξέρει; Σκοπεύει να διορίσει κανέναν κολλητό του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Δεν αποκλείεται. Το έχει ξανακάνει.

Και για να τελειώνουμε: Ένα πράγμα είναι η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης που θα πάρει το δρόμο της. Και άλλο είναι η λαϊκή συνείδηση. Και όλοι φαντάζομαι γνωρίζουμε τι λέει ο κόσμος έξω για την υπόθεση της Novartis. Ότι κάποιοι τα πήρανε, ότι κάποιοι πλουτίσαν και μακάρι να βρεθούν ικανά στοιχεία για να τιμωρηθούν. Αυτά λέει ο κόσμος. Και ξέρετε γιατί τα λέει ο κόσμος αυτά. Γιατί σας ξέρει καλά, δε θα σας μάθει τώρα”.Δεν ισχύει το “όλοι ίδιοι είναι” υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως αυτό το χαρτί προσπαθούν να παίξουν κάποιοι μέσα στον ένοχο πανικό τους

“Δικό σας δημιούργημα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, όπως και το παραδικαστικό σύστημα, όπως και η διαπλοκή με τα ΜΜΕ, όπως και οι κουμπάροι, δικός σας ο Τσοχατζόπουλος, ο Χριστοφοράκος, ο Μαντέλης, ο Τσουκάτος, ο Παπαγεωργόπουλος, ο Παπαντωνίου και οι 10 Παπασταύρου. Δικά σας επίσης τα υποβρύχια, η Siemens

τα μαύρα ταμεία, οι οff shore, τα αδήλωτα του “πόθεν έσχες”, τα θαλασσοδάνεια των 400 εκατομμυρίων. Δικά σας τα ξεχασμένα στικάκια και τα δάνεια μπαλόνια. Δική σας τώρα και η Novartis! Και αυτό δεν προκύπτει μόνο από τις καταθέσεις των προστατευόμενων και των υπολοίπων μαρτύρων. Προκύπτει από το σημείωμα του κυρίου Σαμαρά στον κ. Φρουζή”.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη και στις σχέσεις τους με τη Novartis

Για τον κ. Σαμαρά είπε ότι “κάπου ανάμεσα στο ακροδεξιό παραλήρημα και στις κουτσαβάκικες απειλές για το όσο πολύ θα μας κυνηγήσει, δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει το σώμα ότι δεν τον είχε συναντήσει ποτέ ιδιωτικά τον κο Φρουζή. Παρά μονάχα μπροστά στις κάμερες της ΝΕΡΙΤ. Θα μοίραζε μάλλον το τηλέφωνο του κ. Σταικούρα σε απευθείας σύνδεση με τη ΝΕΡΙΤ… ”

Ενώ για τον κ. Γεωργιάδη σημείωσε: “Η απόλυτη ιδιοκτησία της προηγούμενης κυβέρνησης του σκανδάλου Νοβάρτις, προκύπτει επίσης και από τις αυστηρές οδηγίες του κ. Φρουζή στον τότε υπουργό Υγείας τον κ. Γεωργιάδη. Γιατί τέτοιοι ήσασταν. Όχι μόνο υπάκουα παιδιά της Τρόικας αλλά και υπάκουα παιδιά των πολυεθνικών και των επιχειρηματιών αφεντικών σας. Αντί να είστε υπηρέτες του λαού γίνατε υπηρέτες του κάθε κ. Φρουζή”.

“Η κυβερνητική πλειοψηφία, προσέρχεται στη σημερινή ψηφοφορία με ένα απλό και καθαρό αίτημα, που κάθε πολίτης μπορεί να αντιληφθεί ως το απολύτως αυτονόητο: Να συνεχιστεί η έρευνα από την τακτική δικαιοσύνη, η οποία θα ελέγξει τα αδικήματα τα οποία δεν εμπίπτουν στο Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών”, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

“Συγκεκριμένα, τα αδικήματα που αφορούν τις πράξεις δωροδοκίας και δωροληψίας καθώς και της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων, για τις οποίες η Βουλή είναι αναρμόδια τόσο για τη δίωξη όσο και για την εκδίκαση τους”, πρόσθεσε.

Για πρωτοφανές ρεσιτάλ αμοραλισμού κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρο της Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

“Σήμερα η επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και η επιλογή της να αποχωρήσει για άλλη μια φορά από τη ψηφοφορία, καθιστά ξεκάθαρο, ότι μας χωρίζει ένα απέραντο χάσμα όχι μόνο ιδεολογικό, αλλά και σε επίπεδο ηθικής”, είπε και συνέχισε: “Λοιδορείτε χωρίς κανένα απολύτως δισταγμό στοιχειώδεις κανόνες λογοδοσίας, δημοκρατικού κοινωνικού ελέγχου, διαφάνειας και απόδοσης δικαιοσύνης. Όμως θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μια συντεταγμένη πολιτεία, έχει ισχυρά αντισώματα απέναντι στον αμοραλισμό και τον κυνισμό σε κάθε έκφανση τους. Και το ισχυρότερο όλων είναι ο δημοκρατικός έλεγχος του πολιτικού συστήματος και η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης”.

Leave a Reply

Top