Είστε εδώ

Βοά ο διεθνής Τύπος με την αποκάλυψη του δικτύου παρακολούθησης ακόμα και πρωτοκλασάτων υπουργών, από το σύστημα Μητσοτάκη! Politico – Daily Mail – Γαλλικό Πρακτορείο! «Το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα γιγαντώνεται»

Την ώρα που τα συστημικά ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, παρακολουθούν αμήχανα την διελκυστίνδα των αποκαλύψεων, που παίρνουν πλέον μορφή θανάσιμης χιονοστιβάδας για την κυβέρνηση, τα διεθνή ΜΜΕ σηκώνουν ψηλά το θέμα του σκανδάλου των κυβερνητικών  υποκλοπών στην Ελλάδα.

Politico για τις νέες αποκαλύψεις Documento: «Το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα γιγαντώνεται»
Το κείμενο με τίτλο «Το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα γιγαντώνεται» υπογράφει η Νεκταρία Σταμούλη και αναφέρει: «Το διαρκώς διευρυνόμενο σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα πήρε νέα τροπή μετά τη δημοσίευση το Σάββατο μιας μακράς λίστας κρατικών αξιωματούχων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών οι οποίοι στοχοποιήθηκαν από το κακόβουλο λογισμικό».«Σύμφωνα με την ελληνική εφημερίδα Documento, 33 άτομα βρέθηκαν με ίχνη του παράνομου λογισμικού Predator στις συσκευές τους, συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου της συντηρητικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και μελών των οικογενειών τους, πολιτικών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών -κυρίως από τον κλάδο των ΜΜΕ».Το Politico αναφέρει: «Δεν είναι σαφές εάν όλα τα άτομα που φέρεται ότι στοχοποιήθηκαν από το λογισμικό, έχουν όντως κάνει κλικ στον σύνδεσμο που μολύνει τη συσκευή. Οι περισσότεροι από τους αξιωματούχους με τους οποίους επικοινώνησε η εφημερίδα είπαν ότι δεν γνώριζαν ότι ήταν στόχος ή δεν σχολίαζαν» «Μεταξύ των ανθρώπων που βρίσκονται στη λίστα είναι ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Εξωτερικών, δύο πρώην υπουργοί Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Ανάπτυξης, ο υπουργός Εργασίας και ο υπουργός Τουρισμού, μαζί με τις συζύγους τους, καθώς και ήδη γνωστοί στόχοι όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης». Το Politico αναφέρεται και στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά τις αποκαλύψεις, αλλά και στους κύκλους του ΥΠΕΞ που σχολίασαν εκ μέρους του Νίκου Δένδια.Στη συνέχεια το Politico υπενθυμίζει πώς ξετυλίχθηκε το κουβάρι των αποκαλύψεων στο σκάνδαλο, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» το περασμένο Σαββατοκύριακο, το οποίο φωτογράφιζε δύο υπουργούς της κυβέρνησης οι οποίοι ήταν υπό παρακολούθηση και «φαίνεται να είχαν λιγότερο καλές σχέσεις με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού».Τέλος, αναφορά γίνεται και στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε τις προάλλες η Pega, αλλά και στην αποκάλυψη που έκανε το Inside Story ότι τις ημέρες πριν από την άφιξη της Επιτροπής PEGA στην Αθήνα, μια ομάδα του FBI από τις ΗΠΑ βρισκόταν στην ελληνική πρωτεύουσα για να διερευνήσει πόσο έχει εξαπλωθεί το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και ποιοι το διακίνησαν.Για το συγκεκριμένο, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει γνώση τέτοιας επίσκεψης.Το δημοσίευμα στέκεται στις δηλώσεις Οικονόμου ότι «η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στην καθολική απαγόρευση της εμπορίας τους (λογισμικά), πράξη που θα καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύεται η κυκλοφορία κακόβουλων λογισμικών στην επικράτεια της». Ωστόσο, το Politico επισημαίνει τις δηλώσεις της Σόφι ιντ Βελντ -εισηγήτρια της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου για τις υποκλοπές PEGA- ότι η χρήση αυτού του λογισμικού είναι ήδη παράνομη στην Ελλάδα, «επομένως θα ήταν πιο σημαντικό να εστιάσουμε στην εφαρμογή του νομικού πλαισίου».

Θέμα στο Γαλλικό πρακτορείο οι αποκαλύψεις του Documento για το σκάνδαλο υποκλοπών

Στις αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento σχετικά με το σκάνδαλο υποκλοπών αναφέρεται σε δημοσίευμα του το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP με τίτλο «Υπουργοί, πρώην πρωθυπουργός στο στόχαστρο του σκανδάλου υποκλοπών».

Το δημοσίευμα επικαλούμενο το Documento, αναφέρει ότι ο πρώην πρωθυπουργός (Αντώνης Σαμαράς) και πάνω από 30 πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες ήταν στόχοι κρατικής επιτήρησης στην Ελλάδα, εν μέσω ενός σκανδάλου το οποίο έχει «στριμώξει» τη συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Η αριστερή εβδομαδιαία εφημερίδα Documento δημοσίευση τη λίστα με τους στόχους των υποκλοπών, μέσα στην οποία βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς, μέλη του υπουργικού συμβουλίου αυτής της κυβέρνησης, και ο επιχειρηματίας Βαγγέλης Μαρινάκης και ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού και της Νότιγχαμ Φόρεστ».

Όπως αναφέρει το AFP: «Το παράνομο λογισμικό με το όνομα Predator χρησιμοποιήθηκε παράλληλα με τεχνολογία που χρησιμοποιεί η κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Ελλάδας» επικαλούμενο το ρεπορτάζ του Documento.

«Μέλη με επιρροή του συντηρητικού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, εν δυνάμει αντίπαλοι σε μελλοντική ηγετική πρόκληση προς στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, βρέθηκαν μεταξύ εκείνων που στοχοποιήθηκαν, αναφέρει η εφημερίδα».

Μάλιστα το AFP αναφέρει και την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι «τα στοιχεία λείπουν», αλλά ο «ίδιος έκανε έκκληση προς τις δικαστικές αρχές να διερευνήσουν τις αποκαλύψεις της εφημερίδας».

Παρακάτω το AFP στέκεται και στην επίσκεψη της επιτροπής PEGA στην Ελλάδα την Παρασκευή προς διερεύνηση της υπόθεσης υποκλοπών, αλλά και στις επικρίσεις από τα αποτελέσματα της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή.

«Η υπόθεση ξέσπασε τον Ιούλιο όταν ο Νίκος Ανδουλάκης – αρχηγός του ΠΑΣΟΚ- κατήγγειλε την παρακολούθηση του από το λογισμικό Predator. Μετά από λίγες ημέρες αποκαλύφθηκε ότι η ΕΥΠ παρακολουθήσε τον Ανδουλάκη πριν ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ» αναφέρει το AFP, βάζοντας στο κάδρο την παρακολούθηση 2 ακόμα δημοσιογράφων και το Χρίστου Σπίρτζη, αλλά και τις παραιτήσεις Κοντολέων και Δημητριάδη, ενώ το «2019 ο πρωθυπουργός είχε αναλάβει την ΕΥΠ».

Daily Mail: Ρεπορτάζ – βόμβα από το Documento για το σκάνδαλο υποκλοπών

Μετά το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Politico και η Daily Mail αναφέρει σε δημοσίευμα της τις αποκαλύψεις που έκανε το Documento στο σκάνδαλο υποκλοπών.

Η Daily Mail κάνει λόγω για ρεπορτάζ-βόμβα το οποίο ισχυρίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «χρησιμοποίησε την ΕΥΠ για να κατασκοπεύσει δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων πιθανών πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών».

Η λίστα των στόχων περιελάμβανε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τα σημερινά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και τον μεγιστάνα της ναυτιλίας Βαγγέλη Μαρινάκη, ιδιοκτήτη των ποδοσφαιρικών συλλόγων του Ολυμπιακού και της Νότιγχαμ Φόρεστ.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στα 33 ονόματα που φιλοξενεί το ρεπορτάζ αλλά και στο ιστορικό της υπόθεσης και την ανάληψη της ΕΥΠ από το γραφείο του πρωθυπουργού.

Πηγή: documentonews.gr

Μια σκέψη στο “Βοά ο διεθνής Τύπος με την αποκάλυψη του δικτύου παρακολούθησης ακόμα και πρωτοκλασάτων υπουργών, από το σύστημα Μητσοτάκη! Politico – Daily Mail – Γαλλικό Πρακτορείο! «Το σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα γιγαντώνεται»

  1. Ευτυχώς που υπάρχουν ιστό τόποι όπως αυτός, να μαθαίνουμε και εμείς οι Έλληνες του εξωτερικού τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα. Σας ευχαριστώ για την πληροφόρηση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *