Είστε εδώ
Home > FAQ news > (vid) Τσακαλώτος στον Alpha: Με σύμμαχο τον Μακρόν και με δικό μας πρόγραμμα κατά της λιτότητας μετά τον Αύγουστο

(vid) Τσακαλώτος στον Alpha: Με σύμμαχο τον Μακρόν και με δικό μας πρόγραμμα κατά της λιτότητας μετά τον Αύγουστο

«Θα έχουμε αρκετά καθαρή έξοδο, γιατί θα μας βοηθήσει τόσο το Eurogroup, όσο και με δικό μας μαξιλάρι ασφαλείας. Δεν χρειαζόμαστε πιστοληπτική γραμμή. Μέχρι την άνοιξη θα έχουμε το δικό μας πρόγραμμα – θα μπορούμε να έχουμε την ιδιοκτησία του και θα περιλαμβάνει ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων. H επιτήρηση θα είναι ένα συνεχές, το οποίο θα μειώνεται όσο θα περνάει ο καιρός. Αλλά είμαι αισιόδοξος πως ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να μειώσει την λιτότητα που παράγει αυτή η επιτήρηση» δήλωσε μιλώντας στον Αντώνη Σρόιτερ και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Όπως τόνισε, αυτό που η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά για την περίοδο μετά τον Αύγουστο είναι μια αλλαγή επιτήρησης, που σιγά σιγά θα γίνει επιτήρηση πιο πολύ για τους στόχους «και θα μας δίνει βαθμούς ελευθερίας για το πώς αυτούς τους στόχους θα τους επιτυγχάνουμε». Εξάλλου, όπως είπε, ο μόνος λόγος για να μπεις σε ένα πρόγραμμα είναι να μπορείς να βγεις από αυτό.

«Η μεγάλη αλλαγή θα είναι για μένα αυτό κυρίως, ότι θα παρουσιάσουμε στον ελληνικό λαό το δικό μας πρόγραμμα» πρόσθεσε, ενώ σε ερώτημα για το ζήτημα της προληπτικής γραμμής σημείωσε πως το σημαντικό είναι ότι η χώρα πρέπει να βγει από την τεχνική βοήθεια.

Αναγνωρίζουμε ότι η μεσαία τάξη έχει πληγεί σημαντικά από τη φορολογική πολιτική και τα μέτρα ελάφρυνσης που εξετάζονται θα ωφελήσουν σημαντικά αυτήν τη μερίδα της κοινωνίας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα σημείωσε πως «έχουμε μια ανάκαμψη που έχει εύρος, σε πολλούς κλάδους συγχρόνως», επισημαίνοντας ότι οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς, ενώ τόνισε πως υπάρχει υπάρχει αυξητική τάση και στη μεταποίηση και τη βιομηχανία.

Είπε επίσης πως, σε ό,τι αφορά την αγορά των σούπερ μάρκετ, «αν πάρουμε τους τελευταίους 11 μήνες, δεν έχουμε πτώση».

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι τέσσερα εκατ. Έλληνες έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία, ωστόσο όπως είπε οι περισσότεροι χρωστούν μικρά ποσά. Συμπλήρωσε επίσης ότι είναι αριθμοί που με μια οικονομία που φεύγει σιγά – σιγά από την κρίση, είναι διαχειρίσιμοι.

Ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα πάρει καιρό να επηρεάσει πλατιά κομμάτια της κοινωνίας, αλλά ήδη με την πτώση της ανεργίας, το ΚΕΑ, το μέρισμα πολλές οικογένειες το νιώθουν στην «τσέπη» τους.

Επεσήμανε, δε, ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται την επόμενη 5ετία μείωση φόρων που θα αφορά και τη μεσαία τάξη.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της γ’ αξιολόγησης χωρίς χρονοτριβές και τα σχετικά σχόλια του πρώην προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του απερχόμενου επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ, είπε ότι «όταν λένε πως ήταν πιο εύκολα με εμάς, ήταν πως, αφού συμφωνήσαμε, τα κάναμε, δεν κάναμε κόλπα». Ανέφερε επίσης ότι «είχαμε πλέον την οργάνωση» και συμπλήρωσε ότι έχουν ενταχθεί νέα παιδιά στη διαπραγματευτική ομάδα.

Πηγή: left.gr, newpost.gr

Dog person, chocolate lover, order obsessed and tv victim!

Leave a Reply

Top