Είστε εδώ
Home > FAQ news > (vid) Άδωνις Γεωργιάδης στην Εξεταστική: Δεν τους γνώριζε τους 13 αλλά τους διάλεξε ο ίδιος από τους 23 του ΚΕΕΛΠΝΟ! “Στημένη από τον Πολάκη η έρευνα του FBI”

(vid) Άδωνις Γεωργιάδης στην Εξεταστική: Δεν τους γνώριζε τους 13 αλλά τους διάλεξε ο ίδιος από τους 23 του ΚΕΕΛΠΝΟ! “Στημένη από τον Πολάκη η έρευνα του FBI”

Την χρέωση για 13 από τις 23 προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ παραδέχτηκε ο πρώην υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, καταθέτοντας σήμερα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε ότι οι 13 από τους 23 που περιλαμβάνονται στο έγγραφο με τις προσλήψεις που έγιναν επί των ημερών του εργάσθηκαν στο γραφείο του. Ωστόσο ισχυρίσθηκε ότι δεν τους γνώριζε νωρίτερα και δεν έκανε καμία παρέμβαση για να προσληφθούν, αλλά αργότερα είπε ότι τους διάλεξε ο ίδιος εκ των 23 και μάλιστα σε ερώτηση που του τέθηκε διευκρίνισε ότι κάποιους τους γνώριζε πριν την πρόσληψη τους και κάποιους τους γνώρισε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους. (σ.σ. Δείτε το σχετικό απόσπασμα στο 1ο βίντεο – περίπου στο 5ο λεπτό) «Ο υπουργός Υγείας μπορεί να πάρει στο γραφείο του όλο το ΚΕΕΛΠΝΟ», είπε μάλιστα επί λέξει, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι μετακινήσεις υπαλλήλων δεν ήταν κάτι μεμπτό για εκείνον.

Στο μεταξύ, χαρακτηριστική ήταν η προθυμία του να μην υπάρξουν παρεκκλίσεις από την κουβέντα για την υπόθεση Novartis, αν και έχει ήδη αρχίσει να απειλεί με μηνύσεις για το θέμα από χθες. Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν τα κατάφερε τελικά να τηρήσει σιγή ιχθύος και λίγο αργότερα, εν μέσω σύγχυσης, ισχυρίστηκε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του, προέρχονται από κατασκευασμένους μάρτυρες και ότι η έρευνα του FBI είναι «στημένη»  από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη!

Υπενθυμίζεται ότι η Εξεταστική Επιτροπή έχει λάβει εντολή από την Ολομέλεια να διερευνήσει και το σκάνδαλο Novartis αλλά το ζήτημα δεν έχει μπει ακόμη στην ημερήσια διάταξη.

Η εξέταση του κ.Γεωργιάδη θα συνεχισθεί το πρωί της Πέμπτης 8 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικά:

Δεν θέλουν κάποιοι να γίνει Προανακριτική Επιτροπή;

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την προτροπή του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής, Αντώνη Μπαλωμενάκη, η εξέταση του μάρτυρα να περιοριστεί στα υπό εξέταση ζητήματα και να μην παρεκλίνει λόγω επικαιρότητας στην υπόθεση Novartis. Ωστόσο, ο Γιώργος Γεωργαντάς και ο Νότης Μηταράκης εκ της ΝΔ, όπως και η Έυη Χριστοφιλοπούλου εκ του ΠΑΣΟΚ ανέβασαν εξαρχής τους τόνους, κάνοντας αντιπολιτευτικό σόου και λόγο για «λάσπη» εκ μέρους της κυβέρνησης και για «αντιθεσμικές μεθοδεύσεις στο χειρισμό της υπόθεσης της Novartis ώστε να στοχοποιήθούν οι πολιτικοί της αντιίπαλοι». Ζήτησαν επίσης επιίμονα να έρθει η δικογραφία για τη Novartis στην Εξεταστική.

Η τοποθέτησή της προκάλεσε την αντίδραση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτας Καββαδία, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας επεσήμανε ότι η υπόθεση δεν έρχεται στη Βουλή από την κυβέρνηση αλλά από την Δικαιοσύνη.

Ο κ. Μπαλωμενάκης από την πλευρά του σημείωσε ότι ένα από τα ενδεχόμενα είναι το ζήτημα της Novartis να διερευνηθεί από Προανακριτική Επιτροπή και όχι από την Εξεταστική Επιτροπή, με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να εξανίστανται, προκαλώντας το εύλογο ερώτημα: «Δεν θέλουν κάποιοι να γίνει Προανακριτική;».

Οι γαλάζιες απειλές

Με την… απειλή «να φοβάστε για τη συνέχεια» ξεκίνησε την κατάθεση του ο Άδωνις Γεωργιάδης κι έκανε γνωστό ότι επιθυμεί την άρση του τραπεζικού του απορρήτου, για να συνεχίσει με επίθεση στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη αναφορικά με τις αποκαλύψεις για τα υπερκοστολογημένα ημερολόγια του αδελφού του Λεωνίδα Γεωργιάδη που αγόρασε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Η ΝΔ επιτέθηκε μάλιστα σύσσωμη και στον Αντώνη Μπαλωμενάκη που είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση ως ανάξιο λόγου, εντούτοις έσπευσε να στηρίξει με επιστολή του στο δικαστήριο τον δημοσιογράφο που το δημοσίευσε. Ο Νότης Μηταράκης τον απείλησε εμμέσως μάλιστα… υπενθυμίζοντας προηγούμενη καταδίκη προέδρου άλλης Εξεταστικής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, με τη σειρά του, υποστήριξε ότι «η συγκεκριμένη επιστολή ήταν προσωπική- δεν υπέγραψε ως πρόεδρος της Επιτροπής» και δεσμεύτηκε να ανασκευάσει.

Ο Πολάκης «έστησε» την έρευνα του FBI για τη Novartis!

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, ξεκινώντας την εισήγηση του, συμφώνησε με ευλάβεια -που δεν μας έχει συνηθίσει – να μην παρεκλίνει της διαδικασίας και να μην αναφερθεί στις αποκαλύψεις για το Novartis – Gate, παρόλο που από χθες διαμήνυε ότι στην Εξεταστική σήμερα θα κατέπεφτε όλη η «σκευωρία» εναντίον του και καλούσε τους δημοσιογράφους να την παρακολουθήσουν γιατί όταν τελειώσει την κατάθεση του για τη Novartis «όλα θα έχουν τελειώσει».

Ωστόσο, λίγο αργότερα κι εν μέσω σύγχυσης ισχυρίστηκε ότι οι κατηγορίες σε βάρος του, προέρχονται από κατασκευασμένους μάρτυρες, με την Αννέτα Καββαδία να του υπενθυμίζει ότι τα στοιχεία του Νovartis – Gate έχουν προκύψει από την έρευνα του FBI. Αυτό δεν τον πτόησε όμως, καθώς δεν παρέλειψε να πει ότι η έρευνα είναι «στημένη», από τον «αγαπημένο του συνήθη ύποπτο» Πάυλο Πολάκη!

Να σημειωθεί ότι  εκτός από τους δύο προστατευόμενους μάρτυρες στην Ελλάδα, υπάρχουν αντίστοιχοι που έχουν καταθέσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Κι επίσης ότι το καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα που θεσπίστηκε επί ΝΔ για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Από τους 23 που δεν γνώριζε είχε αποσπάσει «μόνο» τους 13 που… γνώριζε

«Έκπληκτος» που τον κάλεσε η Επιτροπή αντί για τον Πάυλο Πολάκη δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης, στην εισηγητική του τοποθέτηση, επιχειρόντας να κάνει αντιπερισπασμό με το να κατηγορεί τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη για «μανία» εναντίον του.

Ο κ. Γεωργιάδης παραδέχτηκε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση πως οι 13 από τους 23 προσληφθέντες εργάστηκαν στο υπουργικό του γραφείου, σημειώνοντας αρχικά πως δεν ήξερε κανέναν τους, πριν εργαστούν για εκείνον, κάτι που αναίρεσε ο ίδιος λίγα λεπτά αργότερα. Συγκεκριμένα σε ερώτηση που του έγινε από τον Σπύρο Λάππα, ο πρώην υπουργός Υγείας είπε ότι ήταν εκείνος και ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του υπουργείου, Βασίλης Μπεσκένης, που είχαν διαλέξει τους 13 από τους 23 του ΚΕΕΛΠΝΟ που θα μετακινούνταν και παραδέχτηκε ότι κάποιους τους γνώριζε και πριν την πρόσληψη τους και κάποιους τους γνώρισε κατά τη διάρκεια της συνεργασίας τους. «Μην μου χρεώνετε και τους 23. Μόνο τους 13…», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Ο υπουργός Υγείας μπορεί να πάρει στο γραφείο του όλο το ΚΕΕΛΠΝΟ», συνέχισε μάλιστα επί λέξει, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι οι μετακινήσεις υπαλλήλων δεν ήταν κάτι μεμπτό για εκέινον.

Σημειώνεται ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης, με αυτή του την ομολογία, «άδειασε» την προϊσταμένη διοικητικού του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Θεοφιλάτου που έχει καταθέσει ότι οι 23 προσέφεραν εργασία στον Οργανισμός, για την χορηγία από την οποία πληρώθηκαν.

Όταν δε, ο Σπύρος Λάππας τον ρώτησε αν γνώριζε πως πληρώνονταν οι συγκεκριμένοι, είπε ότι από την Εξεταστική Επιτροπή έμαθε ότι πληρώνονταν από χορηγικά πακέτα.  Ο κ. Λάππας σημείωσε στη συνέχεια ότι προηγούμενος μάρτυρας είπε στην Επιτροπή ότι ποτέ δεν έμαθε για τα χορηγικά προγράμματα και ότι δεν πέρασε το θέμα των «23» από το διοικητικό συμβούλιο και επέμεινε στην ερώτηση «πώς πληρώθηκαν» οι συγκεκριμένοι κι αν επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό, πράγμα που δεν έχει καταστεί δυνατό να διευκρινιστεί μέχρι σήμερα, με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να νίπτει για άλλη μια φορά τας χείρας του, λέγοντας «εγώ δεν είχα καμία εμπλοκή στη διαδικασία».

Ένα επίμαχο έγγραφο

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σε «έγγραφο που αναφέρει ότι η συνεργασία με τους συγκεκριμένους 23 έληγε το Μάιο του ’14», για να προσθέσει ότι υπάρχει έγγραφο με ίδια ημερομηνία και αριθμό πρωτοκόλλου που δεν περιλάμβανε αυτό τον όρο.  Επ’ αυτού, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την ύπαρξη του πλαστογραφημένου εγγράφου που έφτασε στην Επιτροπή για το ζήτημα των 23 διορισμών από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ζητώντας παράλληλα την επέμβαση εισαγγελέα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδη ισχυρίστηκε επίσης ότι το έγγραφο με τις 23 προσλήψεις είναι πλαστογραφημένο και ότι «όλη η υπόθεση είναι στημένη από τον Π. Πολάκη και τον υπεύθυνο της εταιρείας φύλαξης Γιαννακουλόπουλο». Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απέδωσε τις ενέργειες του Γιαννακουλόπουλου στο ότι μία ημέρα όταν ήταν υπουργός τον επέπληξε επειδή αρνήθηκε να επιτρέψει την είσοδο στον δημοσιογράφο της ΑΥΓΗΣ Βασίλη Βενιζέλο με τον οποίο ήρθε στα χέρια, διακόπτοντας τη σύμβαση του. «Από τότε προφανώς με εχθρεύεται. Ισχυρίζομαι , δεν το γνωρίζω, ότι τα γράμματα είναι δικά του γιατί είχε μεγάλη έχθρα με τον Μπεσκένη και έβαλε το όνομα του Μπεσκένη στο έγγραφο» είπε και πρόσθεσε ότι «σήμερα ο Γιαννακουλόπουλος συνεχίζει να έχει την φύλαξη του ΚΕΕΛΠΝΟ και η διοίκηση του έδωσε 1,5 εκατ. ευρώ με αντίθετη εισήγηση της υπηρεσίας. Ισχυρίζομαι ότι τον πλήρωσε ο Πολάκης. Ισχυρίζομαι ότι η υπόθεση των 23 ξεκίνησε από τον Πολάκη και τον Γιαννακουλόπουλο και ο Γιαννακουλόπουλος πληρώθηκε από τον Πολάκη».

Λαμβάνοντας τον λόγο ο «γαλάζιος» Νότης Μηταράκης κατέθεσε αίτημα πραγματογνωμοσύνης για το έγγραφο των 23 προσλήψεων, με τον Άδωνι Γεωργιάδη να προαναγγέλλει ότι θα καταθέσει μήνυση κατά του Γιαννακόπουλου και να… προσφέρεται να δείξει στην επιτροπή τα γράμματα του για να «αποδείξει» ότι δεν έχει εμπλοκή στο επίμαχο έγγραφο. «Μπορεί να μην είναι δικά σας τα γράμματα, αλλά συνεργάτη σας», αντέτεινε η Επιτροπή.

Ακολούθησε η εξέταση Γεωργιάδη από τον Μηταράκη, που έδινε πάσες στον αντιπρόεδρο του κόμματος του, ώστε να μπορεί να ισχυριστεί ότι τα έκανε όλα σωστά. Ο κ. Γεωργιάδης είπε μάλιστα ότι «δεν υπάρχει άλλος οργανισμός που να έχει ελεγχθεί τόσες φορές όσες το ΚΕΕΛΠΝΟ και δεν έχει βρεθεί κάτι επιλήψιμο» και προσέθεσε «είναι κρίμα που οι υπάλληλοι του ΚΕΕΛΠΝΟ δέχονται τόση λάσπη όλους αυτούς τους μήνες οι οποίοι προσέφεραν και προσφέρουν τεράστιες υπηρεσίες στο ελληνικό κράτος. Το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε ειδική νομοθεσία και όλα αυτά έγιναν νόμιμα».

Δεν τον εκπλήσσουν τα… ρουσφέτια

Έπειτα, επισημάνθηκε στον μάρτυρα κατάθεση μάρτυρα που είχε περιγράψει ρουσφέτια στο υπουργείο Υγείας για διοικητικά στελέχη με τη διαδικασία «by pass», ο πρώην υπουργός Υγείας απάντησε «με ρωτάτε αν γίνονται ρουσφέτια στην Ελλάδα;», επιχειρώντας αόριστα να πετάξει για άλλη μία φορά το μπαλάκι αλλού, με το να πει: «Επιβεβαιώνω ότι σήμερα, στην εποχή της πρώτης φοράς αριστεράς έχουν γίνει τα περισσότερα ρουσφέτια από ποτέ» και να προκαλέσει την αντίδραση μέρους της Επιτροπής.

Όσον αφορά το αν είναι «περίεργο» ότι και οι 23 επίμαχοι εργαζόμενοι είναι συγγενείς παλαιών εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο Άδωνις γεωργιάδης με κυνικότητα είπε: «Δεν με εκπλήσσει. Σε όλο το ελληνικό δημόσιο αυτό έγινε».

Η καθηγήτρια του aerobic και οι φωτογραφίες της

Όταν δε ρωτήθηκε για την καθηγήτρια aerobic που απασχολήθηκε στο γραφείο Τύπου του ως υπουργού, επικαλέστηκε ότι η εν λόγω εργαζόμενη έχει… φωτογραφηθεί με πλήθος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέδρια, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο αποδεικνύει την αξία της και σύμφωνα με τη συλλογίστική του… «γιατί εκείνος να μην την θεωρούσε άξια για να υπηρετήσει το γραφείο Τύπου».

Η ανώνυμη πραγματογνωμοσύνη

Ο πρώην υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε επίσης πως έλαβε στις 20/11/17  ανώνυμο φάκελο στο γραφείο του με την πραγματογνωμοσύνη για το ηχητικό που είδε το φως της δημοσιότητας και αφορούσε συνομιλίες του διευθυντή του γραφείου του με τον τότε πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις επίμαχες προσλήψεις,  όπου δείχνει -σύμφωνα με τον ίδιο- πως είναι προϊόν πλαστογραφίας.

«Είναι πλαστογραφημένο. Είναι ένα ντοκουμέντο που μιλούσε ο κ. Θεοδώρου Παπαδημητρίου με το διευθυντή του γραφείου μου. Και αποτελεί προϊόν συρραφής σε 19 σημεία. Εγώ ισχυρίζομαι ότι αυτή την πλαστογραφία την έχει κάνει ο κ. Πολλάκης, ώστε να ενοχοποιηθώ», είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, κάνοντας μία ακόμη επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας. Χωρίς να καταθέσει δε αποδείξεις, ισχυρίστηκε ότι ο κ. Γιαννακουλόπουλος έχει πάρει 8 εκατ. ευρώ για ανύπαρκτες υπηρεσίες.

Τελικώς, ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε ο ίδιος ή κάποιος συνεργάτης του πήρε στο ΚΕΕΛΠΝΟ για να ζητήσει τον οποιονδήποτε διορισμό.

Καλώς έγιναν οι καμπάνιες για την «επιδημία» του καρκίνου

Το θέμα των μαύρων ταμείων του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη ροή χρήματος προς μιντιάρχες για τις διαφημιστικές του καμπάνιες, τέθηκε στη συνέχεια της συνεδρίασης στον αντιπρόεδρο της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ σπατάλησε σχεδόν 3 εκατομμύρια ευρώ, με απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες επικοινωνίας και εκστρατείες για τις οποίες μάλιστα δεν είχε αρμοδιότητα υλοποίησης. Οι επίμαχες καμπάνες αφορούσαν στην εθνική επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο, σε δράσεις για την εποχική γρίπη την περίοδο 2011 – 2012, συμπράξεις του ΚΕΕΛΠΝΟ για την υποστήριξη νομοθετικών ρυθμίσεων του υπουργείου Υγείας για το έτος 2012, όπως και την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Αφορούσαν επίσης ένα ακόμη πρόγραμμα για τον ιό HIV.

Σημειώνεται ότι αν και υπήρχε η δυνατότητα για δωρεάν προβολή από τα ΜΜΕ, με βάση τις νομοθετικές διατάξεις και τους κανονισμούς του ΕΣΡ για τα ενημερωτικά μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα, κάτι τέτοιο δεν αξιοποιήθηκε από την διοίκηση του Κέντρου, με αποτέλεσμα τα δυσθεώρητα αυτά ποσά να καταλήξουν σε τσέπες μιντιαρχών.

«Πολύ καλώς έγιναν οι εκστρατείες για τον καρκίνο από το ΚΕΕΛΠΝΟ», ισχυρίστηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, παρά το γεγονός ότι ο οργανσιμός ήταν υπέυθυνος για την ενημέρωση του κόσμου επί επιδημιών.

Σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου για τη διαφημιστική δαπάνη του ΚΕΕΛΠΝΟ ύψους 92.305 ευρώ προς τον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι η μετοχική σχέση με τον σταθμό διεκόπη όταν εκείνος έγινε βουλευτής και υποστήριξε ότι δεν είχε σχέση με το πως διατίθεντο η διαφημιστική δαπάνη. Είπε μάλιστα προσπαθώντας να χαριτολογήσει ότι: «Δεν είχα σχέση για τον απλό λόγο ότι αν μάθαιναν οι δημοσιογράφοι ότι ήμουν εγώ υπέυθυνος για κάτι τέτοιο θα έπρεπε όλη μέρα να τσακώνομαι στα τηλέφωνα μαζί τους εφόσον θα πίστευαν ότι εγώ μοιράζω τα λεφτά».

Στις αιτιάσεις δε του κ. Γεωργιάδη ότι επί θητείας του μειώθηκαν οι διαφημιστικές δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Παπαχριστόπουλος του υπενθύμισε ότι εκείνη την περίοδο είχαν καταρρεύσει τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω PSI με αποτέλεσμα να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη την ίδια ώρα που κατασπαταλούνταν χρήματα για καμπάνιες.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε ακολούθως αναφορά στην αναγκαιότητα της προβολής δράσεων του Κέντρου, βάσει των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με τον Θανάση Παπαχριστόπουλο να του επισημαίνει τον νόμο περί δωρεάν μετάδοσης κοινωνικών μηνυμάτων κι εκείνον να απαντά ότι ως υπουργός Υγείας δεν ήταν εκείνος υπεύθυνος για την τήρηση του συγκεκριμένου νόμου.

Όταν η ένταση κορυφώθηκε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος του είπε ανοιχτά ότι «δωροδοκούσατε τα κανάλια για να περνάτε την γραμμή σας» κι έκανε λόγο για «μιντιακή δικτατορία».

Πηγή: left.gr

Leave a Reply

Top