Είστε εδώ
Home > FAQ news > Τσίπρας: Θα είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί επίσημα τα Σκόπια με τη νέα ονομασία της χώρας (vid)

Τσίπρας: Θα είμαι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί επίσημα τα Σκόπια με τη νέα ονομασία της χώρας (vid)

Στην αποκάλυψη ότι θα είναι ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί επίσημα τα Σκόπια ως πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας με τη νέα επίσημη ονομασία της “Βόρεια Μακεδονία” προχώρησε από το Φόρουμ των Δελφών ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Όπως μάλιστα επεσήμανε θα συνοδεύεται αό επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη γειτονική χώρα, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει και “στην ιδρυτική σύγκλιση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, με σκοπό να εξετάσουμε τρόπους εμβάθυνσης της συνεργασίας μας σε μια σειρά από τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Από το εμπόριο, τις οικονομικές ανταλλαγές, τον τουρισμό, την ενέργεια, τον πολιτισμό, μέχρι τη στρατιωτική και αστυνομική συνεργασία”.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών ως μοντέλου για την επίλυση και άλλων διαφορών σε διεθνές επίπεδο στην περιοχή κάνοντας μάλιστα ειδική αναφορά και στην διαφωνία που υπάρχει ανάμεσα στη Σερβία και τις ΗΠΑ, απευθύνοντας χαριτολογώντας το λόγο προς τον φίλο του, οπως τον αποκάλεσε, Σέρβο Υπουργό Εξωτερικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η επίλυση διαφόρων όπως αυτή με την ΠΓΔΜ απαιτεί θάρρος, τόλμη, ανάληψη κόστους, αλλά αξίζει για το αποτέλεσμα που έχει προς όφελος των λαών. Των δυο πλευρών αλλά και της περιοχής γενικότερα. “Εμείς το τολμήσαμε”, είπε ο Πρωθυπουργός, που στο ξεκίνημα της ομιλίας του είχε αναφερθεί σε κάποιους και από τις δυο πλευρές που έχτισαν πολιτικές καριέρες ποντάροντας στη διαιώνιση αυτής της διαμάχης που κρατούσε δέσμιους τους δυο λαούς.

(από το 26.00)

Leave a Reply

Top