Είστε εδώ

Τσίπρας στους FT: Η Μέρκελ δεν με πίστεψε, νόμιζε ότι θα κάνω ό,τι και ο Σαμαράς…

Στη Συμφωνία των Πρεσπών και την επίλυση της διαφωνίας που υπήρχε μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στους Financial Times.
Όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ήλπιζε να σημειώσει πρόοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά ήξερε ότι θα ήταν δύσκολο όσο ο Νικόλα Γκρουέφσκι, ήταν πρωθυπουργός της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας.
«Ο Γκρουέφσκι ήταν ένας άντρας που ποτέ δεν ήθελε να διαπραγματευτεί», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας. «Θυμάμαι ότι πήγα στο Βερολίνο. Συνάντησα την καγκελάριο Μέρκελ. Συζητήσαμε για μεγάλο χρονικό διάστημα για την οικονομική κρίση, το χρέος, τα ελλείμματα, τα μνημόνια και ούτω καθεξής. Αποφασίσαμε να μιλήσουμε και για την εξωτερική πολιτική και είπα, “θέλω να λύσω αυτό το πρόβλημα, ακόμη και με τον Γκρουέφσκι. Θα προσπαθήσω να τον προκαλέσω βάζοντάς τον κάτω σε ένα τραπέζι. Αν δεν θέλει να καθίσει σε ένα τραπέζι, θα τον κατηγορήσω [ότι δεν θέλει μια διευθέτηση]”».
«Μου είπε, “Δεν σας πιστεύω”. Ρώτησα γιατί. Είπε: “Επειδή όλοι οι προκάτοχοί σας δεν ήθελαν ποτέ να ανοίξουν αυτή την υπόθεση, ειδικά ο [πρώην πρωθυπουργός Αντώνης] Σαμάρας”. Είπα, “η άποψή μου είναι διαφορετική. Η άποψή μου είναι ότι η Ελλάδα θα ωφεληθεί μόνο αν κατορθώσουμε να επιλύσουμε διαφορές με τους βόρειους γείτονές μας. Η Ελλάδα έχει αρκετές διαφορές με τους γείτονές της προς τα ανατολικά – δεν χρειαζόμαστε περισσότερα προβλήματα με τους βόρειους γείτονές μας, ειδικά αν είναι χώρες που πιστεύω ότι δεν απειλούν την Ελλάδα”».
«Δεν νομίζω ότι η Άνγκελα με πίστευε πραγματικά, αλλά απέδειξα ότι εννοούσα αυτό που έλεγα μετά από όσα εξελίχθηκαν στα Σκόπια».
Ο Αλέξης Τσίπρας συνέχισε: «Φάνηκε ότι η μόνη διαφορά ήταν το όνομα. Αλλά δεν ήταν το όνομα – ήταν η ιστορία και η ταυτότητά μας. Αυτό το έκανε πολύ δύσκολο. Νομίζω ότι είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Κανείς δεν κέρδισε τη θέση του στο 100%… Φανταστείτε, η Βόρεια Μακεδονία είναι μια μικρή χώρα με 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Εάν έχουμε μια φυσιολογική σχέση, αυτή η χώρα θα μπορούσε να είναι ένας στρατηγικός εταίρος για την Ελλάδα, ένας τομέας για επενδύσεις, για το άνοιγμα των αγορών».
Σύμφωνα με τους Financial Times το επόμενο βήμα θα ήταν βάση λογικής η επίλυση των ελληνοαλβανικών σχέσεων οι οποίες βρίσκονται σε αδιέξοδο μετά την έναρξη ενός ελπιδοφόρου διαλόγου τον Νοέμβριο του 2017.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει, σύμφωνα με τους Financial Times, ότι εξήγησε στον Έντι Ράμα, τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, ότι τα Τίρανα πρέπει να προστατεύσουν καλύτερα τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, αλλιώς η πορεία της χώρας προς την ένταξή της στην ΕΕ θα κλείσει. Αν η Αλβανία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Τσίπρας υποστηρίζει ότι «Η Ελλάδα και εγώ προσωπικά θα στηρίξουμε μια πιθανή απόφαση τον Ιούνιο για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία ώστε να ξεκινήσουν τις διαδικασίες ένταξής τους στην ΕΕ (μαζί). . . Αλλά δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο τη διαδικασία προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας, αν δεν έχει σημειώσει πρόοδος. Αυτό θα ήταν άδικο».
Πηγή: documentonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *