Είστε εδώ
Home > FAQ news > Τσίπρας στον Χατζηνικολάου: “Όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατυπώνει δημόσια κάποιες προτάσεις ενισχύει τις διαπραγματευτικές δυνατότητες του πρωθυπουργού και τη θέση της χώρας” (vid)

Τσίπρας στον Χατζηνικολάου: “Όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατυπώνει δημόσια κάποιες προτάσεις ενισχύει τις διαπραγματευτικές δυνατότητες του πρωθυπουργού και τη θέση της χώρας” (vid)

Μιλώντας στον Real Fm, και το Νίκο Χατζηνικολάου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία παρουσιάστηκε με το θεσμικό ρόλο που πρέπει να πληροί ο αρχηγος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε μια εθνική κρίση! Στην πραγματικότητα όμως άφησε αιχμές κατα του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης γιατι δεν προχωρά άμεσα στην επέκταση στα 12νμ σε Καστελόριζο – Κάσο – Κρήτη, αφου αυτό είναι το επίμαχο κομματι που διεκδικούν οι Τούρκοι, ενω η απόφαση της Τουρκικής Εθνοσυνελευσης για Casus Belli περιλαμβάνει μόνο τα νησιά του Αιγαίου της πρώτης γραμμης και όχι αυτο το τμήμα της ΝΑ Μεσογείου! Σαφεστατες αιχμές … για το τι δεσμεύσεις ενδεχομένως έχει αναλάβει η κυβέρνησης στις τριμερεις συνομιλίες του Βερολίνου, σχετικλα με την έκταση της εθνικής μας κυριαρχίας στα νησιά

Ο Αλέξης Τσιπρας Τόνισε ότι υπάρχει σοβαρή αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας καθώς πλέον, με τις τελευταίες κινήσεις του Oruc Reis, αμφισβητείται ανοικτά η δυνητική κυριαρχία της χώρας. «Κανείς δεν έχει απεμπολήσει το δικαίωμα επέκτασης της κυριαρχίας μας στα 12 ναυτικά μίλια. Η εθνική γραμμή είναι ότι θα ασκηθεί όταν η Ελλάδα κρίνει ότι είναι η κατάλληλη ώρα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:

«Αυτή είναι η ώρα η Ελλάδα να ασκήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα και να προχωρήσει σε επέκταση των χωρικών της υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, ξεκινώντας από την Κρήτη και προχωρώντας στα νησιά της Α. Μεσογείου (Ρόδος, Κάσος, Καστελόριζο)», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με το casus belli της Τουρκίας σε περίπτωση που προχωρήσει η Ελλάδα σε επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης αφορά το Αιγαίο και όχι τις περιοχές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν ξέρω αν και πώς θα αντιδράσει η Τουρκία. Λέω ότι τώρα η Τουρκία ακολουθεί μια πρωτοφανή κλιμάκωση και ο διεθνής παράγοντας που δεν θέλει να μπλέξει και θέλει να κάνει τον διαιτητή έχει το πάτημα ότι δεν παραβιάζεται η ελληνική κυριαρχία. Ονομάζει, μάλιστα την περιοχή “διαφιλονικούμενη”. […] Δεν είναι απρόβλεπτος ο Ερντογάν. Η επόμενη κίνηση του είναι να στείλει ερευνητικό στα 6.5 μίλια από την Κρήτη. Τι θα κάνει η Ελλάδα σε μια τέτοια περίπτωση. Η πρότασή μας, λοιπόν, είναι αυτή που είναι ικανή να αποτρέψει την πολεμική σύγκρουση», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν έπραξε κάτι ανάλογο όταν ο ίδιος ήταν Πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές. «Τότε δεν υπήρχε ούτε το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, ούτε η προκλητικότητα της Τουρκίας με συνεχείς έρευνες» και πρόσθεσε ότι «όταν ένα δικαίωμα αμφισβητείται de facto, ο μόνος τρόπος να το υπερασπιστείς είναι να το ασκήσεις»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την κριτική που δέχεται ως αντιπολίτευση, ο τέως πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η «διατύπωση δημοσίως κάποιων προτάσεων από την αξιωματική αντιπολίτευση ενισχύει την αποτροπή, ενισχύει τη θέση της χώρας και ενισχύει και τη διαπραγματευτικές δυνατότητες του πρωθυπουγού».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε επίσης, την κυβέρνηση για απουσία στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική και τόνισε ότι ευθύνη της αντιπολίτευσης είναι να δίνει προτάσεις διεξόδου. «Δεν είναι τζάμπα μαγκιά αυτό. Όταν συνάντησα τον Μητσοτάκη του εξήγησα τι έγινε με το Νικηφόρος Φωκάς το 2018. Συνειδητά το τελευταίο διάστημα δεν βάζω εκεί τον πήχη. Δεν είμαι ανεύθυνος. Γνωρίζω ότι άλλες οι συνθήκες τότε άλλες τώρα. Γνωρίζω ότι τώρα μπορεί να πέσουμε στην παγίδα του Ερντογάν. Αυτό που λέω είναι ότι ο μόνος τρόπος να φύγουμε από το στρατηγικό αδιέξοδο είναι η πρότασή μας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι ευθύνη του πρωθυπουργού. Επιπλέον, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την άρνησή του να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να συμφωνηθεί μια εθνική στρατηγική.

Πηγή: documentonews.gr
Photo ΜΟΤΙΟΝ TΕΑΜ / ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Leave a Reply

three × 4 =

Top