Είστε εδώ

Τσακαλώτος εκ βαθέων … “Στην Αριστερά ξέρουμε ότι οι άνθρωποι δεν είναι μόνον φορολογούμενοι. Είναι και γονείς ταυτόχρονα και εργαζόμενοι και έχουν ανάγκη και από Δημόσια περίλθαψη…”

«Τα καλά νέα» ανέφερε χθές σε προγραμματισμένη συγκέντρωση στον Πειραιά ο ΥπΟικ, «είναι ότι στο μεσοπρόθεσμο που παρουσιάσαμε πέρυσι για τα επόμενα πέντε χρόνια υπάρχουν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που τα έχουμε βάλει στην άκρη για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα μεσαία στρώματα. Υπάρχει όμως κι ένα “αλλά”. Στην Αριστερά ξέρουμε ότι οι άνθρωποι δεν έχουν μόνο την ιδιότητα του φορολογούμενου. Είναι ταυτόχρονα γονείς που τους ενδιαφέρουν τα σχολεία, εργαζόμενοι που τους ενδιαφέρουν τα δικαιώματα, ευάλωτοι στις αρρώστιες που τους ενδιαφέρει η υγεία. Χρειάζεται συνεχή αναδιάρθρωση το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα αλλά δεν μπορεί να μη δώσουμε τη μάχη: για μας δεν είναι πανάκεια η μείωση των φόρων. Θέλουμε τους φόρους αυτούς για την παιδεία, την υγεία και την ανάπτυξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες σχέσεις με τα μεσαία στρώματα με τις μειώσεις στη φορολογία και μια άλλη σχέση στον παραγωγικό τομέα. Είναι από τα επιτεύγματα της κυβέρνησής μας ότι πριν από εμάς το 80% των πόρων του ΕΣΠΑ πήγαινε σε μεγάλα έργα και το 20% στους μικρομεσαίους. Αυτό έχει αντιστραφεί εντελώς και το 80% πηγαίνει στους μικρομεσαίους και το 20% σε μεγαλύτερα έργα υποδομών. Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες συμμαχίες με τα μεσαία στρώματα που δεν επιτρέπει το παλαιότερο μοντέλο που βασιζότανε σε φθηνό χρήμα και σε μεγάλα έργα και στο δόγμα ότι “η αγορά θα τα λύσει όλα”».
Αναφερόμενος στο χρέος είπε ότι «αυτό που θα πάρει η χώρα μας για το χρέος είναι σημαντικό και θα αλλάξει τα δεδομένα. Θα είμαστε και πάλι υπερχρεωμένη χώρα, αλλά με την έννοια που είναι χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία. Δηλαδή θα μπούμε σε μια ομάδα χωρών με κοινά προβλήματα που θα μπορούν σε ένα δεύτερο στάδιο να επαναδιαπραγματευθούν. Οι πιο σοβαροί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι δεν είναι βιώσιμη η ευρωζώνη με τέτοιες διαφοροποιήσεις ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορά και τον ευρωπαϊκό Νότο και κάποτε θα αντιμετωπισθεί.
Σχολιάζοντας την εκτίμηση του τέως προέδρου του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, ότι το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ελληνική οικονομία υπέστη ζημίες περί τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά και του Διοικητή της ΤτΕ ότι το κόστος της διαπραγμάτευσης ήταν 86 δισεκατομμύρια ευρώ, είπε ότι όσοι τα λένε αυτά ή δεν έχουν διαβάσει πολύ ή έχουν διαβάσει και δεν τα έχουν καταλάβει. «Παίρνουν κάποια χρονολογία, βρίσκουν προβλέψεις εκείνης της χρονιάς για το μέγεθος της ανάπτυξης και εκτιμούν ότι αφού η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη από την αρχική πρόβλεψη, υπάρχει ζημιά. Αν έκανα την ίδια διαδικασία για την πρώτη κυβέρνηση που ήταν υπουργός Οικονομικών ο Γιώργος Παπακωσταντίνου θα έβγαζα 500 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν το κάνω, δεν κατεβαίνω σε αυτό το επίπεδο. Δεν υπάρχει ζημιά 200 δισεκ. ευρώ».
Ο Ευκλ Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην υπόθεση Novartis, λέγοντας ότι είναι χαρακτηριστική του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει η Αριστερά αυτά τα ζητήματα.
«Σε μια ανακοίνωση ο πρωθυπουργός είπε ότι οι πρέπει οι ένοχοι να λογοδοτήσουν, οι αθώοι πρέπει να φύγουν χωρίς το παραμικρό στίγμα στο όνομά τους και πρέπει να υπάρξει η αποκατάσταση του πολιτικού συστήματος. Υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή. Βεβαίως και πρέπει να αναδείξουμε πώς λειτουργούσε το κράτος, αλλά πρέπει συγχρόνως να επιδιώξουμε τη θωράκιση του κράτους. Γιατί εάν μείνουμε σε μια συζήτηση πως αυτοί είναι οι κακοί που θα τους βάλουμε φυλακή – αυτή είναι μια ατζέντα που οδηγεί κατευθείαν στη Χρυσή Αυγή. Στην προπαγάνδα ότι οι όλοι οι πολιτικοί είναι το ίδιο, όλοι τα παίρνουνε».
Πηγή: documentonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *