Είστε εδώ

Τους μάζεψε τα λουριά ο Μπορέλ: «Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά

Το δρόμο του διεθνούς δικαίου υπενθυμίζει στην Τουρκία ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, δίνοντας την πρέπουσα απάντηση στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στην επιστολή που έστειλε πρόσφατα σε χώρες μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ καταγγέλλοντας την ελληνική πλευρά για την κλιμάκωση της έντασης.

Απαντώντας, λοιπόν, στην επιστολή του Μ. Τσαβούσογλου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο ύπατος εκπρόσωπος κατήγγειλε τις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω απ’ τα νησιά του Αιγαίου και τόνισε ότι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω, καλή τη πίστει, διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Ειδικότερα, φέρεται να επισήμανε τα εξής:

-Μεταξύ άλλων, οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος.

-Η οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της Υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω, καλή τη πίστει, διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

-Είναι βαθιά πεποίθηση [του Ζοζέπ Μπορέλ] ότι ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η σαφής θέση του κ. Μπορέλ υπέρ της Ελλάδας έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τις τελευταίες δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που κράτησε ίσες αποστάσεις με παραινέσεις προς τις δύο πλευρές για αποφυγή κλιμάκωσης της έντασης.

Την 1η Σεπτεμβρίου η Τουρκία έστειλε επιστολή σε 25 χώρες της Ε.Ε., τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για πιθανές λύσεις σε διαφορές στο Αιγαίο, σύμφωνα με όσα ανέφεραν τουρκικές διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις πηγές, στην επιστολή που υπέγραψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η τουρκική πλευρά παραθέτει τις θέσεις της και καταγγέλλει την Αθήνα για «παράνομες ενέργειες» και «μαξιμαλιστικές απαιτήσεις».

Όπως ανέφερε σχετικά το πρακτορείο Anadolu, στην επιστολή της Άγκυρας τονίζεται ότι υπάρχει μια σειρά από στενά συνδεδεμένα και αλληλένδετα προβλήματα στο Αιγαίο, όπως το πλάτος των χωρικών υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου, ο περιορισμός της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων. Στην επιστολή γίνεται επίσης αναφορά σε παραβίαση του μη στρατιωτικού καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Επιπλέον, οι τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι στην επιστολή τονίζεται ότι υπάρχουν νησιά, νησίδες και βράχοι και περιοχές εξυπηρέτησης, όπως η περιοχή έρευνας και διάσωσης (SRR), η περιοχή πληροφοριών πτήσης (FIR) και η NAVTEX, των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω έγκυρων διεθνών συμφωνιών, όπως υποστηρίζουν.

Σύμφωνα με τις ίδιες τουρκικές πηγές, η επιστολή αυτή φέρεται να επιβεβαιώνει ότι η Άγκυρα είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεργασίας, ενώ η Αθήνα αποφεύγει τον διάλογο και κλιμακώνει τις εντάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.