Είστε εδώ

Τουρκία: Παρέμβαση του Εκλογικού Συμβουλίου λίγες ώρες πριν τις προεδρικές εκλογές τα αλλάζει όλα: Παράταση στην παραμονή Ερντογάν και β’ γύρος …

Με μια σημαντική παρέμβαση του το Εκλογικό Συμβούλιο αλλάζει τους όρους των εκλογών που διεξάγονται σε λίγες ώρες στην γειτονική χώρα!

Συγκεκριμένα, η απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ από την προεδρική κούρσα στην Τουρκία δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή στον πρώτο γύρο των εκλογών, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου. Το γεγονός αυτό αλλάζει τα δεδομένα της εκλογικής αναμέτρησης, καθώς χωρίς τον Μουχαρέμ Ιντζέ αντίπαλο, οι εκτιμήσεις ήταν ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα μπορούσε να εκλεγεί ακόμη και από τον πρώτο γύρο.

Στην ανακοίνωση που διανεμήθηκε στον Τύπο του προέδρου του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου, Αχμέτ Γενέρ, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι ψήφοι που θα λάβει ο Μουχαρέμ Ιντζέ θα είναι έγκυρες. Επίσης, υπενθυμίζει ότι το αίτημα για απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ από τις εκλογές έφτασε στο Εκλογικό Συμβούλιο την Παρασκευή και συζητήθηκε σήμερα, Σάββατο, μόλις μία ημέρα πριν από την εκλογική αναμέτρηση, Συνεπώς, η απόσυρσή του δεν μπορεί να είναι έγκυρη για τις 14 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μουχαρέμ Ιντζέ ουσιαστικά υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από την εκλογική μάχη καθώς είχε δεχθεί απειλές μέσω διαδικτύου ότι θα δοθεί στη δημοσιότητα βίντεο που το εμπλέκει σε σεξουαλική υπόθεση. Το πρωί του Σαββάτου, η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ανακοίνωσε ότι έχει ήδη προσαγάγει για την υπόθεση εκβιασμού, απειλών και πλαστογραφίας εις βάρος του Ιντζέ 17 άτομα, ενώ εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης για ακόμη τέσσερα άτομα. Η δικογραφία αφορά παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του Τούρκου πολιτικού και εκβιασμών εις βάρος του.

Η ανακοίνωση για απόσυρση του Μουχαρέμ Ιντζέ από την κούρσα για την προεδρία είχε δημιουργεί νέα δεδομένα λίγες μόλις ημέρες πριν την εκλογική μάχη, τα οποία όμως μπορεί πλέον να ανατραπούν. Αν και κανείς δεν γνωρίζει τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι του, μετά την ανακοίνωσή του, όλα έδειχναν ότι θα ενισχυόταν σημαντικά ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, χωρίς να αποκλείεται νίκη του ακόμη και από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Konda, πριν από το ξέσπασμα του σκανδάλου του Μουχαρέμ Ιντζέ, μάλιστα κατέγραφε την υποστήριξη στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στο 49,3%, ενώ τα ποσοστά του Ταγίπ Ερντογάν ήταν 43,7%. Και τότε εκτιμάτο ότι χωρίς τον Ιντζέ στην κούρσα, οι ψηφοφόροι του πιθανόν να επέλεγαν τον Κιλιτσντάρογλου, ανεβάζοντας τα ποσοστά του πάνω από το 50%.

Ωστόσο τώρα κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα και φυσικά η διεξαγωγή β’ γύρου για την εκλογή προέδρου είναι ανοιχτό ενδεχόμενο.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *