Είστε εδώ

Τεχνική συμφωνία (staff level agreement) κυβέρνησης-θεσμών – Τσακαλώτος: Κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι

«Κλείσαμε τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) με τους θεσμούς σε όλη τη θεματολογία» δήλωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών με τους εκπροσώπους των Θεσμών το βράδυ του Σαββάτου στο Hilton.
«Συμφωνήσαμε να υλοποιήσουμε όλα τα προαπαιτούμενα όσο πιο γρήγορα μπορούμε, καθώς και στο ποια είναι στην ατζέντα της δ’ αξιολόγησης».
Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «κερδίσαμε αρκετά και είμαστε ευχαριστημένοι», φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αποκτούν υπερπρονόμιο στην περίπτωση πτώχευσης και εκκαθάρισης μιας επιχείρησης. Θα είναι πρώτοι στη λίστα των δικαιούχων (πάνω από τράπεζες, Δημόσιο κ.λπ.), δικαιούμενοι το 2,75 επί τον βασικό μισθό επί 6 μήνες.
Ερωτηθείς για την πιθανότητα αναστολής του μέτρου αύξησης του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου από την 1η Ιανουαρίου, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως αυτό «δεν έχει ακριβώς συμφωνηθεί με τους θεσμούς» και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα.
«Είναι κάπως ανοικτό, παρότι υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για το 2018», πρόσθεσε. Πάντως το ζήτημα θα έχει αποσαφηνιστεί πολύ πριν από την 1/1/2018, οπότε πρέπει να σταματήσει το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ. Σύμφωνα επίσης με τον υπουργό, ένα μέρος από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα δοθεί για αυτά τα νησιά με τα μεγαλύτερα προβλήματα.
Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, ενώ το Eurogroup στις 22 Ιανουαρίου είναι το ορόσημο για την τυπική έγκριση της ολοκλήρωσης της γ’ αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης. Όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, θα κατατεθούν στη Βουλή κάποια νομοσχέδια για τα προαπαιτούμενα πριν από τα Χριστούγεννα και ένα πολυνομοσχέδιο μετά από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε ως στόχο να κλείσει η δ’ αξιολόγηση το διάστημα Μαΐου- Ιουνίου 2018, επισημαίνοντας ότι μετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα αρχίσει η διαδικασία για το χρέος, την 4η αξιολόγηση και την έξοδο από το πρόγραμμα. Για την 4η αξιολόγηση στόχος είναι να ολοκληρωθεί το διάστημα από Μάιο έως Ιούνιο.
Την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff level agreement) με τις ελληνικές αρχές ανακοίνωσαν με κοινή τους δήλωση οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).
«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα κατέληξαν σε συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τη δέσμη μέτρων στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Αυτή θα παρουσιαστεί στο Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017. Οι ελληνικές αρχές σχεδιάζουν να εφαρμόσουν τις προαπαιτούμενες δράσεις που είναι αναγκαίες για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό», αναφέρει η δήλωση των θεσμών.
Ντομπρόβσκις: Καλά τα νέα για την Ελλάδα και την Ευρώπη
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις καλωσόρισε την τεχνική συμφωνία εν όψει του Eurogroup.«Καλά νέα για την Ελλάδα και την Ευρώπη» συμπλήρωσε και πρόσθεσε πως «τώρα εστιάζουμε στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».
Συμφωνία με τα τεχνικά κλιμάκια για αύξηση κατά 40% στα οικογενειακά επιδόματα
Συμφωνήθηκε η απόδοση ενός συνολικού ποσού 315 εκατ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες. Από αυτό το κοινωνικό πακέτο, τα 260 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων από 650 εκατ. ευρώ στα 910 εκατ. ευρώ. Αύξηση, δηλαδή, 40%.
Η νέα συμφωνία προβλέπει:
– 70 ευρώ το μήνα για οικογένεια με ένα παιδί, από 40 ευρώ που είναι σήμερα.
– 140 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά, από 80 ευρώ που είναι σήμερα.
– 280 ευρώ για οικογένεια με 3 παιδιά, από 242 που είναι σήμερα. Για κάθε επιπλέον παιδί, μετά το 3ο, θα προστίθενται 140 ευρώ.
Σχολικά γεύματα
– 40 εκατομμύρια θα δοθούν σε ημερήσια ζεστά σχολικά γεύματα για 130.000 μαθητές δημοτικών σχολείων, το 2018. Έτσι, δημιουργείται μία γέφυρα για το 2019, όπου με τα αντίμετρα έχουν προβλεφθεί 500.000 γεύματα σε μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, καθημερινά.
Βρεφονηπιακοί σταθμοί
– 15 εκατομμύρια θα δοθούν για τη δημιουργία 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών μέσα στο 2018, προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις για παιδιά, πέραν των σημερινών 109.000.
Όπως είναι γνωστό, το 2019, με τα αντίμετρα, που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή, θα προστεθούν και άλλες 1.800 δομές, ώστε οι σημερινές 2.800 να φθάσουν τις 5.000, καλύπτοντας συνολικά 164.000 παιδιά.
Πηγή: left.gr, koutipandoras.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *