Είστε εδώ
Home > FAQ stuff > Οι πέντε φορές που η κυβέρνηση του υπερπατριώτη Σαμαρά που θα πάει την Κυριακή στο συλλαλητήριο δεχόταν “μία λέξη «πριν» ή «δίπλα» στο «Μακεδονία»…”

Οι πέντε φορές που η κυβέρνηση του υπερπατριώτη Σαμαρά που θα πάει την Κυριακή στο συλλαλητήριο δεχόταν “μία λέξη «πριν» ή «δίπλα» στο «Μακεδονία»…”

Απάντηση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση της ΝΔ: Τα πέντε «ναι» του Αντώνη Σαμαρά και της ΝΔ στη σύνθετη ονομασία

Ενημερώνουμε τους κ.κ. Μητσοτάκη, Γεωργιάδη και φυσικά τον καθοδηγητή τους, Αντώνη Σαμαρά, ότι βρισκόμαστε στο 2018. Αντί να ψάχνουν λοιπόν στα αρχεία τους για το τι έλεγε η Αυγή και ο Συνασπισμός πριν από 26 χρόνια, καλό θα ήταν να μας πουν οι παραδοσιακά πατριδοκάπηλοι και όψιμοι «Μακεδονομάχοι» πώς γίνεται η ΝΔ να συντάσσεται με τα συλλαλητήρια, ενώ οι κυβερνήσεις της ΝΔ, με τον πλέον επίσημο τρόπο, συζητούσαν για λύση στη βάση της σύνθετης ονομασίας.

Εκτός από την κυβέρνηση Καραμανλή, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τάχθηκε τουλάχιστον 5 φορές υπέρ της σύνθετης ονομασίας, επιβεβαιώνοντας πως οι κ. Σαμαράς και Μητσοτάκης ουδόλως ενδιαφέρονται για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά μονάχα για τη δημιουργία κλίματος αποσταθεροποίησης.

1. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 27 Σεπτεμβρίου 2014 δηλώνει από το βήμα της 69ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ: “Προτείνουμε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό πριν από τη λέξη ‘Μακεδονία’ για κάθε χρήση, erga omnes”. Προσέξτε: το 2014 ο Α. Σαμαράς δεχόταν “τη λέξη ‘Μακεδονία'” και ήθελε να μπει κάτι “πριν” από αυτήν!

2. Αν δεν μπορούσε να μπει η λέξη “πριν”, ας έμπαινε δίπλα! Το πρότεινε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 20 Ιανουαρίου 2014 στις Βρυξέλλες, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών: “Αποδεχόμαστε ένα σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό δίπλα στον όρο Μακεδονία, αλλά ένα όνομα για κάθε χρήση”.

3. Λίγους μήνες νωρίτερα (στις 28 Σεπτεμβρίου 2013), η κυβέρνηση Σαμαρά ήταν πιο προωθημένη: ήθελε απλώς να μην μπερδεύεται η ΠΓΔΜ με την… Περιφέρεια της Μακεδονίας! Ο υπουργός Εξωτερικών από το βήμα της 68ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζητούσε “την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για όλες τις χρήσεις -erga omnes- χωρίς γκρίζα σημεία, η οποία θα επιτρέπει τον σαφή διαχωρισμό μεταξύ της γειτονικής χώρας και της Περιφέρειας της Μακεδονίας στη Βόρεια Ελλάδα”.

4. Είναι λογικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης Σαμαρά να είναι η ελληνική Μακεδονία, γιατί έχει αποδεχτεί ότι η Μακεδονία διαμοιράσθηκε σε τρεις χώρες (σήμερα βέβαια υποστηρίζουν ότι η ΠΓΔΜ δεν περιλαμβάνει εδάφη της Μακεδονίας). Το παραδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών στην 67η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 28 Σεπτεμβρίου 2012, όταν ζητούσε “μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, καθώς η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή που επικαλύπτει τις επικράτειες τριών χωρών, κυρίως της Ελλάδας και μετά της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ”.

5. Η σύνθετη ονομασία ήταν προγραμματική θέση της κυβέρνησης Σαμαρά και μάλιστα ως πολιτική που συνεχιζόταν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Σαμαρά (7 Ιουλίου 2012) ο υπουργός Εξωτερικών έλεγε ότι “η Ελλάδα, επιδεικνύοντας το απαιτούμενο εποικοδομητικό πνεύμα, προέβη σε ένα μείζον συμβιβαστικό βήμα, αποδεχόμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων (erga omnes)”.

Leave a Reply

Top