Είστε εδώ

Δεν έκανε πίσω ο Τσακαλώτος στην τελευταία προσπάθεια αποδοχής των όρων του ΔΝΤ! Μοσκοβισί-Γερούν κλειδώνουν την επιστροφή των θεσμών απόψε

Χωρίς το αποτέλεσμα που περίμεναν οι θεσμοί έληξε η έκτακτη σύσκεψη του ελληνικού επιτελείου με το σύνολο των θεσμών, λίγα λεπτά πριν την έναρξη του Eurogroup! Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέρριψε την τελευταία συμβιβαστική ( κατά τους θεσμούς) πρόταση για αποδοχή των απαιτησέων του ΔΝΤ για να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και λίγο μετά ο Σλοβάκος ΥπΟικ Πίτερ Κάζιμιρ έγραφε στο tweet ότι «Όσον αφορά τους φίλους μας από το ΔΝΤ, τους συμπαθούμε και είναι καλό να τους έχουμε μαζί μας αλλά δεν διατίθεμαι να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα για την παραμονή τους, δίνοντάς τους το πράσινο φως για μια ελάφρυνση χρέους που η Ελλάδα δε χρειάζεται» ! Το σημερινό Eurogroup θα ασχοληθεί με την εξεύρεση λύσης για την επιστροφή των θεσμών γρήγορα στην Ελλάδα για να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση για λόγους αξιοπιστίας, σταθερότητας αλλά και ρευστότητας. Υπαρχουν μεταρρυθμίσεις που μένει να γίνουν, αλλά δεν γίνεται να γίνουν ούτε άμεσα ούτε αυτόματα… Σκοπος μας είναι και τα τελευταία βήματα αυτού του προγράμματος να γίνουν με το ΔΝΤ, όπως ξεκινήσαμε. Το ΔΝΤ ζητά πάντα μεταρρυθμίσεις … δήλωσε ο Γερούν Νταισελμπλουμ μετά το τέλος της εκτακτης συνάντησης.
Πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει κατά πόσο οι θεσμοί θα μπορούν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση της δεύτερης αξιολόγησης και με το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Θα πρέπει να συζητήσουν για όλα τα δύσκολα θέματα που ακόμα πρέπει να λυθούν. Έχουμε καλύψει αρκετό έδαφος, θα δούμε σήμερα αν είναι αρκετό», ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup.
«Το επόμενο βήμα θα γίνει με το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup. «Η θέση του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει, θέλει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά ζητά σοβαρό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και βιώσιμο χρέος. Όλα αυτά πρέπει να απαντηθούν πριν πάνε στο εκτελεστικό συμβούλιο. Αυτός είναι και ο στόχος μου», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.
Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια προθεσμία, ούτε λόγος βιασύνης λόγω προεκλογικής περιόδου σε κάποιες χώρες της ευρωζώνης. Eξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα ρευστότητας για την Ελλάδα, τουλάχιστον ως το καλοκαίρι, και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για να συνεχιστεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία.
Τέλος, ο Γ. Ντάισελμπλουμ παραδέχτηκε ότι οι μεταρρυθμίσεις που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα είναι σύνθετες. Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ακόμα και στην Ολλανδία αν προσπαθούσαν την ίδια στιγμή να περάσουν μεταρρυθμίσεις στη φορολογία, τις συντάξεις και στην αγορά εργασίας θα ήταν «σκληρή δουλειά». «Ας είμαστε ρεαλιστές, πρώτος μου στόχος είναι να επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα και μετά υπάρχει αρκετή δουλειά να γίνει», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πιερ Μοσκοβισι, που τόνισε ότι σήμερα είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να αποφασιστεί η επιτροπή των ιεσμών άμεσα, και να κλεισει με επιτυχία η αξιολόγηση για την Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει πετύχει απόλυτα στο πρόγραμμα, έχει πολύ καλά αποτελέσματα, έχει πολύ καλή εικόνα οικονομικά, το πρόγραμμα είναι επιτυχημένο και κατά συνέπεια ΔΕΝ υπάρχει ζήτημα Grexit. Είναι παράλογο να μιλάμε για Grexit. Μην ξεχνάμε ότι στο τέλος του δρόμου υπάρχει ένας λαός που έχει υποφέρει πολύ και πρέπει να φροντίσουμε να ανταμοιφθεί η πρισπάθειά του. Το ΔΝΤ θα επιστρέψει στην Αθήνα και θα συμμετάσχει… Τα κλιμάκια απόψε θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Οι Έλληνε ςέχουν υποφέρει πολύ και πρέπει να δουν το φως στην άκρη του τούνελ

Μια σκέψη στο “Δεν έκανε πίσω ο Τσακαλώτος στην τελευταία προσπάθεια αποδοχής των όρων του ΔΝΤ! Μοσκοβισί-Γερούν κλειδώνουν την επιστροφή των θεσμών απόψε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *