Είστε εδώ
Home > FAQ news > Τομή του ΣΥΡΙΖΑ για να γλιτώσουμε νέα φτωχοποίηση της κοινωνίας: Άμεσα κατώτατος 800 ευρώ, διαγραφή κορονοχρέους, κούρεμα τμήματος του ιδιωτικού χρέους, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

Τομή του ΣΥΡΙΖΑ για να γλιτώσουμε νέα φτωχοποίηση της κοινωνίας: Άμεσα κατώτατος 800 ευρώ, διαγραφή κορονοχρέους, κούρεμα τμήματος του ιδιωτικού χρέους, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα

Τέσσερεις προτάσεις τομή άμεσης εφαρμογής για να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας και να προλάβουμε νέα οικονομική κρίση με φτωχοποίηση πάλι του μεγάλου μέρους της κοινωνίας, καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Συγκεκριμένα ο Γραμματέας του κόμματος Δημ Τζανακόπουλος με δήλωσή του on camera στην Άρτα στο πλαίσιο της εξόρμησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Ήπειρο, τόνισε:

“Νομίζω ότι η ελληνική οικονομία μέσω ενός κύματος πανδημικής έξαρσης το οποίο η κυβέρνηση είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει βρίσκεται αντιμέτωπη και με την ακρίβεια η οποία πλήττει αυτή τη στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Αυξήσεις στην ενέργεια, στο φυσικό αέριο, στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης που προοιωνίζουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα. Νομίζω ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει απλώς ανεπαρκή μέτρα αλλά στην πραγματικότητα φέρεται να αδιαφορεί πλήρως για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα.

Ο μοναδικός τρόπος να αντιστραφεί το κλίμα της ακρίβειας είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα, συγκεκριμένα η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα στην κατώτατη επιτρεπόμενη κλίμακα από την ΕΕ, αλλά και μια σοβαρή οργανωτική προσπάθεια έτσι ώστε να χτυπηθούν τα καρτέλ με την κινητοποίηση όλων των μηχανισμών από τις ανεξάρτητες αρχές μέχρι τους μηχανισμούς ελέγχου του υπουργείου Οικονομίας.

Η κυβέρνηση όμως φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, αντιθέτως το μόνο το οποίο κάνει είναι να πανηγυρίζει για τους ρυθμούς ανάκαμψης ενώ η πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο ζοφερή.

Η μείωση της κίνησης στην αγορά ανάλογα την περιοχή ξεκινά από το 40-50% και μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 65-70% σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις, μην έχοντας μάλιστα πρόσβαση σε ρευστότητα και τραπεζικό δανεισμό, δεν είναι αυτή τη στιγμή σε θέση να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες υποχρεώσεις. Όταν θα αποσυρθούν τα μέτρα της κυβέρνησης που πάρθηκαν λόγω της πανδημίας, δηλαδή οι αναστολές πληρωμών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, και όταν θα αρχίσουν να σκάνε οι υποχρεώσεις για να πληρωθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή, τότε τα πράγματα θα γίνουν πραγματικά εξαιρετικά δύσκολα. Με κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις το 2022 να βάλουν λουκέτο όπως έχουν δείξει έρευνες και της Κεντρικής Τράπεζας και των συλλόγων και των επιμελητηρίων.

Η μοναδική λύση είναι η διαγραφή μέρους του χρέους των επιχειρήσεων προς το δημόσιο, του συσσωρευμένου παλαιότερου χρέους, αλλά και η συνολική διαγραφή του κορωνοχρέους, δηλαδή των χρεών εκείνων που συσσωρεύτηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Είναι ο μοναδικός τρόπος έτσι ώστε οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να πάρουν μια πραγματική ανάσα και να μην λειτουργεί το συσσωρευμένο χρέος ως θηλιά στο λαιμό της ελληνικής οικονομίας αλλά και ως ένας διαρκής μοχλός εκβιασμού απέναντι στους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες.

Αφήστε μια απάντηση

Top