Είστε εδώ

Το τελειωτικό χτύπημα ήταν φέτος! Με έναν πνεύμονα πλέον το Λεκανοπέδιο – Έχασε ακόμη 64.330 στρέμματα δάσους στη δυτική Αττική

Εικόνες απόλυτης καταστροφής στην Πάρνηθα!

Ο αναλυτικός χάρτης που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ) με την λεπτομερή χαρτογράφηση της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND καταγράφει τα μέχρι τώρα δεδομένα από την νέα καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα που συνεχίζει να καίει και την Παρασκευή 25/8.

ΠΑΡΝΗΘΑ ΧΑΡΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
BEYOND – Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ)

«Σύμφωνα με την ανάλυση δορυφορικών εικόνων Sentinel-2, VIIRS και MODIS η καμένη έκταση ανέρχεται στα 6.433 εκτάρια/64.330 στρέμματα, 47% της οποίας βρίσκεται εντός της Προστατευόμενης Περιοχής Όρος Πάρνηθα», όπως σημειώνεται.

Σε αυτόν ξεχωρίζουν οι τρεις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν τραυματίσει τον δυτικό πνεύμονα του λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας:

  • με μαύρο χρώμα στα δυτικά-νοτιοδυτικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε και συνεχίζει να καίγεται τις τελευταίες ημέρες
  • με κίτρινο χρώμα στα ανατολικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε το 2021
  • με ροζ χρώμα στα δυτικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε το 2007

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανάρτηση, τμήμα των δύο τελευταίων (πυρκαγιές 2023 και 2007) αλληλεπικαλύπτεται. Τα σημεία που κάηκαν εκτενώς δύο φορές μέσα σε 16 χρόνια αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα στη διαδικασία φυσικής αναγέννησης του δάσους.

Πρόκειται για περιοχές με δάση κωνοφόρων, μικτό δάσος, σκληροφυλλική βλάστηση και μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις.

Πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *