Είστε εδώ

Το σαφές μήνυμα Τσίπρα στην ΚΟ : “Θα ψηφίσουμε Σακελλαροπούλου παρότι ο Μητσοτάκης δεν την εννοεί τη συναίνεση – Έχει άγνοια κινδύνου και την ψευδαίσθηση αυτάρκειας”

«Είμαστε λοιπόν πολύ ανήσυχοι για όσα κάνει και κυρίως για όσα δεν κάνει η κυβέρνηση και όσο ο κος Μητσοτάκης κινείται με άγνοια κινδύνου και με ψευδαίσθηση αυτάρκειας, τόσο θα μεγαλώνει η ανησυχία μας»

Για «καθαρή θέση χωρίς ναι μεν αλλά» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στην ομόφωνη ψήφιση από το υπέρ της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας

«Τίποτε καλό δεν μπορούμε να περιμένουμε από έναν πρωθυπουργό που ζει τον ταξικά μονομερή, κοινωνικά βάρβαρο, και δημοκρατικά επικίνδυνο μύθο του» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και υπογράμμισε ότι η χώρα δεν πάει καλά ούτε έξω αλλά ούτε και μέσα.

Και τόνισε: «ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά, όλες οι δυνάμεις της προόδου, όλοι όσοι βλέπουμε τον εαυτό μας στο στρατόπεδο της δημοκρατίας, οφείλουμε να ορθώσουμε ένα τείχος δημοκρατικής και κοινωνικής αντίστασης στις πολιτικές της ΝΔ».

«Ήμασταν, είμαστε, και θα είμαστε, μια δύναμη στήριξης της δημοκρατίας, και της κοινωνικής προόδου. Μ’ αυτό το πρίσμα, η εκλογή μιας Προέδρου με προοδευτικά χαρακτηριστικά, παρά την εμφανή επικοινωνιακή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να την εκμεταλλευτεί, αποτελεί για μας μια απόδειξη της δύναμης των ιδεών μας. Η δύναμη αυτών των ιδεών, να ξέρετε ότι είναι η δική μας δύναμή.

Αυτές οι ιδέες με τη δική μας προσπάθεια, μπορούν να γίνουν υλική δύναμη, αγώνων και κατακτήσεων ως ιδέες ξανά της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτές οι ιδέες της προόδου μπορούν να νικήσουν και με τη δική μας συμβολή, θα νικήσουν τις ιδεοληψίες της συντήρησης και της κοινωνικής οπισθοδρόμησης» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι επόμενες εκλογές θα δώσουν κυβερνητική λύση που δε θα περιλαμβάνουν τον Μητσοτάκη»

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει πλήρη επίγνωση ότι η επιλογή της Αικ. Σακελλαροπούλου, ενός προσώπου «με προοδευτικό στίγμα από τη πλευρά του κ. Μητσοτάκη, δεν υποκρύπτει διάθεση φυγής προς τα εμπρός αλλά διάθεση επικοινωνιακής διαφυγής από τα πολλαπλά αδιέξοδα. Δεν γίνεται με σκοπό να χτιστούν γέφυρες και κλίμα συνεννόησης ανάμεσα στη κυβέρνηση και την προοδευτική αντιπολίτευση, αλλά με σκοπό να σκεπαστεί πρόχειρα το μεγάλο χάσμα που με τις βασικές πολιτικές του επιλογές έχει δημιουργήσει τους προοδευτικούς πολίτες».

Άλλωστε, συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όποιος θέλει να χτίσει γέφυρες συνεννόησης, δεν επιλέγει την επόμενη κιόλας μέρα να φέρει στη Βουλή την κατάργηση της απλής αναλογικής. Και να επαναφέρει έναν εκλογικό νόμο που κλέβοντας έδρες από όλα τα κόμματα, και πριμοδοτώντας μ’ αυτές το πρώτο κόμμα, αποβλέπει σε μονοκομματικές κυβερνήσεις, δηλαδή στην παντοδυναμία του ενός.

Όπως είπε, ο πρωθυπουργός αλλάζει τον εκλογικό νόμο γιατί πιστεύει ότι έτσι θα ευνοήσει τον ίδιο και το κόμμα του. «Σκάβοντας όμως το λάκκο της απλής αναλογικής, παραβλέπει τη μεγάλη πιθανότητα να πέσει μέσα ο ίδιος στο λάκκο που αυτός έσκαψε. Θα του συνιστούσα να μη προτρέχει. Γιατί επόμενες εκλογές με απλή αναλογική μπορούν να δώσουν κυβερνητική λύση. Απλά αυτή δε θα τον περιλαμβάνει, γιατί πρέπει να είναι -και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να είναι- προοδευτική και δημοκρατική λύση».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι στην αυριανή ψηφοφορία για ΠτΔ «θα ψηφίσουμε μαζί τρία κόμματα», αλλά όταν έρθει η ώρα της ψηφοφορίας για την απλή αναλογική «θα ψηφίσει μόνος του».

«Με τη στρατηγική του προβλέψιμου σύμμαχου άλλοι αποφασίζουν για εμάς»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν πάει καθόλου καλά.

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον είχε ως αποτέλεσμα όχι κάποια εθνικά κέρδη, που όλοι προσδοκούσαν, αλλά εθνική ζημιά. Αντί για στήριξη των ελληνικών θέσεων, γίναμε θεατές μιας ταπεινωτικής για την ίδια τη χώρα συμπεριφοράς. Και σχεδόν μιας άμεσης στήριξης του επικίνδυνου γείτονα» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη διάσκεψη του Βερολίνου και στην απουσία της Ελλάδας από αυτή, τόνισε: «Αυτή η ανησυχία μετατρέπεται σε γενικευμένη αίσθηση ανασφάλειας. Ο κ. Μητσοτάκης, πριν έξι μήνες παρέλαβε μια χώρα που έκανε σταθερά βήματα ενίσχυσης της διεθνούς της θέσης. Που την προσκαλούσαν σε όλα τα φόρα. Στην προηγούμενη Διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη στο Παλέρμο της Ιταλίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν παρών. Στη διάσκεψη για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων στο Λονδίνο, η Ελλάδα επαναπροσκλήθηκε μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών και ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν παρών. Σήμερα η Ελλάδα είναι απούσα από μια διάσκεψη που δεν αφορά απλά τη γειτονιά της αλλά την ίδια. Τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα που από τη παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης παραβιάζονται βάναυσα. Όμως η Ελλάδα ήταν απούσα. Γιατί η στρατηγική του προβλέψιμου σύμμαχου, που ακολουθεί ο κος Μητσοτάκης, την έχει μετατρέψει σε μια χώρα για την οποία άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτή, χωρίς αυτή».

Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης για την εξωτερική πολιτική που ασκεί, τονίζοντας: «Η εξωτερική πολιτική δε γίνεται με επικοινωνιακά κόλπα. (…) Εξω αυτά δεν πιάνουνε. Βγήκε προχθές (σ.σ.: ο Κ. Μητσοτάκης) να απειλήσει με βέτο την ΕΕ στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής για τις αποφάσεις του Βερολίνου. Για κάτι που όλοι γνωρίζουμε δεν θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο Συμβούλιο. (…) Μιλάει για βέτο στα ευρωπαϊκά όργανα για ένα θέμα που δεν έχουν αρμοδιότητα».

Ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε δημοσκόπηση που δείχνει, σε σχέση με το 2019, πόσο σήμερα ένα μεγάλο μέρος των πολιτών έχει καταβληθεί από τα αισθήματα του φόβου, της οργής και την ντροπής. «Και νομίζω ότι είναι αυτό ακριβώς το συναίσθημα που προκαλεί η δήλωση μπροστά σε έναν Αμερικανό Πρόεδρο που φέρεται με απίστευτη αγένεια στον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι η Ελλάδα είναι ένας προβλέψιμος σύμμαχος.Ντροπή όχι για τη στάση όχι του συμμάχου, αλλά για τη στάση του πολιτευτή της δεκαετίας του πενήντα που επέλεξε». Και αν όχι φόβο, τουλάχιστον ανησυχία αισθανθήκαμε όταν διαβάσαμε τη δήλωση Μητσοτάκη για την υπόθεση Σουλεϊμανί».

Όσο για τη πορεία της οικονομίας, ας μη βιαστούμε ακόμη αλλά θα βγάλουμε ίσως κάποια ασφαλή συμπεράσματα στο τέλος του πρώτου τετραμήνου.

Όσοι όμως μιλάνε με ανθρώπους της αγοράς, ειδικά για τη περίοδο των εορτών, ακούνε για τη πραγματική οικονομία μια διαφορετική εκδοχή από αυτή που παρουσιάζει η κυβέρνηση».

Τον Δεκέμβρη του 2019 σε σχέση με τον Δεκέμβρη του 2018 είχε αύξηση της ανεργίας κατά 14%. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα».

Για μεταναστευτικό

«Εκεί όμως που δεν υπάρχει αμφιβολία για το ότι δε πάμε καθόλου καλά, είναι το προσφυγικό και μεταναστευτικό. Χρειάστηκε βεβαία έξι ολόκληρους μήνες για να το καταλάβει και να το παραδεχτεί ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Που κατήργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής στη χώρα με τις μεγαλύτερες ροές. Και δήλωνε και αυτός και ο Χρυσοχοΐδης ότι είναι άχρηστο και μη λειτουργικό. Και άλλαξε εν τω μεταξύ 5-6 διαφορετικούς υπουργούς για να το διαχειριστούν.

Για να καταλήξει στο τέλος να το διαχειρίζεται ο υφυπουργός Εργασίας, από το γραφείο του στο υπουργείο Εργασίας, καθώς δεν άλλαξε έδρα, με πρόφαση ότι έχει γνώση του ζητήματος επειδή εκλέγεται στη Χίο, αλλά με αληθινή αιτία ότι δεν μπορούσε άλλο να μείνει στο υπουργείο γιατί δεν ανταλλάσσει ούτε καλημέρα με τον αρμόδιο υπουργό. (…)

Απροετοίμαστοι, ιδεοληπτικοί και ανίκανοι να χωρίσουν δυο γαϊδάρων άχυρα. Αλλά το βασικό δεν είναι ότι ξαναέφτιαξαν μετά από έξι μήνες το υπουργείο που οι ίδιοι διέλυσαν. Το θέμα είναι με ποια πολιτική θα επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Διότι το να αναγνωρίσει κανείς το προφανές, ότι δεν έπρεπε να διαλυθεί το υπουργείο είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να αναγνωρίσουν ότι υπήρξε εγκληματική η υποταγή του μεταναστευτικού σε μικροπολιτικές βλέψεις και επιδιώξεις. (…)

Η προπαγάνδα τους εξακολουθεί να ερωτοτροπεί με τον πνιγμό ανθρώπων και με τα ρατσιστικά μπάρμπεκιου. Ο αντιπρόεδρός τους να κατηγορεί τους πνιγμένους για εισβολείς και την ώρα που πνίγονται να τους κατηγορεί γιατί γνωρίζουν το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης. Και ο κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να νίπτει τας χείρας του στο δράμα του Αιγαίου.

Έτσι όμως καμιά βελτίωση και καμιά λύση δεν πρόκειται να υπάρξει. Αν δεν αντιληφθούν ότι το μεταναστευτικό είναι εθνικό θέμα πρώτης γραμμής, και χρειάζεται εθνική πολιτική και κινητοποίηση με όρους ανθρωπισμού και εθνικής ευθύνης για να αντιμετωπιστεί, τίποτε καλό δεν μπορούμε να περιμένουμε».

Για τακτοποίηση «γαλάζιων παππούδων»

«Επιτρέψτε πριν ολοκληρώσω να σταθώ σε δυο μόνο ακόμη θέματα. Το ένα πιστεύω προκαλεί τη κοινή γνώμη και είναι ένδειξη θράσους και αλαζονείας που ο υπουργός Εργασίας επιμένει. Πρόκειται για τη περιβόητη υπόθεση της τακτοποίησης των λεγόμενων «γαλάζιων παππούδων» μετά τη τακτοποίηση των «γαλάζιων παιδιών».

Και αναφέρομαι στην απαράδεκτη τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα σε συνταξιούχους εκλεκτούς του κομματικού μηχανισμού, να προσλαμβάνονται ως μετακλητοί στα υπουργικά γραφεία, κρατώντας και το μισθό και τη σύνταξη. Θα ήταν μια υπόθεση μόνο για γέλια, αν δεν συνέβαινε σε μια χώρα που οδηγήθηκε στη κρίση ακριβώς επειδή επικράτησαν αυτές οι πρακτικές της αναξιοκρατίας, της ανηθικότητας, της γεροντικής κομματοκρατίας.

Καλώ λοιπόν τον κο Μητσοτάκη, να συμμαζέψει το ρουσφέτι του κου Βρούτση στους συνταξιούχους κομματικούς καρεκλοκένταυρους.

Αρκετά γελάσαμε και κλάψαμε ταυτόχρονα με τον κο Πατέρα, δεν χρειάζεται να μας προσφέρετε και άλλο κλαυσίγελο. Μαζέψτε το, λοιπόν, πριν σας κάνει μεγαλύτερη ζημιά».

Για πνευματικά δικαιώματα δημιουργών

«Και το δεύτερο θέμα στο οποίο θέλω να αναφερθώ και να ζητήσω επίσης στον κο Μητσοτάκη να παρέμβει είναι αυτό των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη πτώχευση της ΑΕΠΙ, είχε από την πρώτη στιγμή την πολιτική βούληση να καθαρίσει το τοπίο από τις αμαρτίες του παρελθόντος και να δώσει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, όπως συμβαίνει παντού στην Ευρώπη.

Να έχουν τη δυνατότητα να συστήσουν έναν οργανισμό των δημιουργών. Εδώ και έξι μήνες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του κου Μητσοτάκη προεκλογικά προς τον καλλιτεχνικό κόσμο, κωλυσιεργεί με κίνδυνο όχι μόνο οι δημιουργοί να μην αμείβονται για τα δικαιώματά τους, αλλά με κίνδυνο την ολική επιστροφή στην κακοδαιμονία του παρελθόντος.

Επειδή τα δικαιώματα των δημιουργών δεν είναι μόνο μια υπόθεση νομικής διεκπεραίωσης που αφορά αποκλειστικά κάποιους καλλιτέχνες, αλλά αφορά την υπεράσπιση του πολιτιστικού μας πλούτου, καλό θα είναι η κυβέρνηση να σταματήσει την εσκεμμένη κωλυσιεργία.

Και να προχωρήσει άμεσα στην αδειοδότηση του Οργανισμού των δημιουργών, οι οποίοι είναι και οι μόνοι που συλλογικά μπορούν να αποφασίσουν για το πως θα διαχειριστούν τις αποζημιώσεις για τη χρήση των δικών τους πνευματικών δικαιωμάτων».

Πηγή: newpost.gr / documentonews.gr

Μια σκέψη στο “Το σαφές μήνυμα Τσίπρα στην ΚΟ : “Θα ψηφίσουμε Σακελλαροπούλου παρότι ο Μητσοτάκης δεν την εννοεί τη συναίνεση – Έχει άγνοια κινδύνου και την ψευδαίσθηση αυτάρκειας”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *