Είστε εδώ

Το “χαβά” του ο Χατζηδάκης: “Μεγάλο βήμα μπροστά” το νομοσχέδιο-οδοστρωτήρας για τα εργασιακά – Στη Βουλή με ακόμα πιο αυταρχικές ρυθμίσεις για τις απεργίες

Στη Βουλή κατατέθηκε το αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με στόχο να ψηφιστεί στις 17 Ιουνίου. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η περίφημη «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» που μεταφράζεται σε κατάργηση του οκταώρου, απλήρωτες υπερωρίες με ρεπό και ωράριο λάστιχο, ενώ καταργείται η κυριακάτικη αργία σε αρκετούς κλάδους.

Ο Κωστής Χατζηδάκης όμως δεν έμεινε μόνο αλλά εκεί αλλά βάζει στο στόχαστρο και τις απεργίες, τις οποίες επιχειρεί να μπλοκάρει. Μεταξύ άλλων καταργεί τη διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στα συνδικάτα, όταν μια απεργία κρίνεται παράνομη και καταχρηστική από το δικαστήριο, να την επαναπροκηρύσσουν μέσω άλλου, δευτεροβάθμιου σωματείου.

Ειδικότερα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι «εάν απεργία ή στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση κριθεί παράνομη σύμφωνα με τη διαδικασία της παρ. 4, δεν επιτρέπεται, μετά την έκδοση της απόφασης, η κήρυξη απεργίας κατά του ίδιου εργοδότη και με ίδια ημερομηνία έναρξης από την αντίστοιχη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση».

Επίσης, για να γίνει μία απεργία θα πρέπει να προηγηθεί μία απίστευτη γραφειοκρατία. Η 24ωρη προειδοποίηση πλέον θα πρέπει να είναι «έγγραφη, να επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή στον εργοδότη ή τους εργοδότες που αφορά και περιλαμβάνει την ημέρα και ώρα έναρξης και τη διάρκεια της απεργίας, τη μορφή αυτής, τα αιτήματα της απεργίας και τους λόγους που τα θεμελιώνουν».

Παράλληλα περιορίζει τους δημοσίους υπαλλήλους που μπορούν να συμμετέχουν σε απεργίες, δημιουργώντας τον θεσμό του «προσωπικού ασφαλείας» που θα φτάνει σε ποσοστό 33%.

Επίσης, όσοι κάνουν κατάληψη θα έχουν αστική ευθύνη και θα είναι αντιμέτωποι με καταβολή αποζημίωσης στην «θιγόμενη επιχείρηση». Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «προστίθεται διάταξη σύμφωνα με την οποία τόσο οι συνδικαλιστές που πραγματοποιούν καταλήψεις, αποκλεισμούς, ή ασκούν βία, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία να εργαστούν, όσο και η συνδικαλιστική τους οργάνωση, θα έχουν αστική ευθύνη. Η ευθύνη δεν βαραίνει το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά εκείνους που προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις, ενώ η καταβολή αποζημίωσης προϋποθέτει την άσκηση αγωγής από την θιγόμενη επιχείρηση».

Το άρθρο 59 περί «διευθέτησης χρόνου εργασίας» αναφέρει αόριστα τα παρακάτω:

«Εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση ή δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της συνδικαλιστικής οργάνωσης και του εργοδότη, μπορεί, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου, να εφαρμοσθεί το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, μετά από έγγραφη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας για τον λόγο ότι ο εργαζόμενος δεν υπέβαλε αίτημα για διευθέτηση του χρόνου εργασίας».

Επίσης καταργείται η κυριακάτικη αργία κλάδων όπως αποθήκες, logistics, κέντρα δεδομένων, μηχανογράφηση. Ειδικότερα καταργείται στους κλάδους:

  • Εφοδιαστικής αλυσίδας (“logistics”), ιδίως παραλαβής, αποθήκευσης, συλλογής και διανομής εμπορευμάτων, όπως και επισκευής και συντήρησης περονοφόρων και ανυψωτικών μηχανημάτων.
  • Κέντρων κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων, ιδίως στους τομείς της λογιστικής, του ανθρώπινου δυναμικού, της μισθοδοσίας, των Η/Υ (ΙΤ), της κανονιστικής συμμόρφωσης, των προμηθειών και άλλων.
  • Κέντρων δεδομένων (“data centers”) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων,
  • Ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου.
  • Παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών.
  • Παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και λατομείων, εξόρυξης ορυκτών και μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.
  • Φύλαξης (security).

Πανηγυρίζει ο Χατζηδάκης για “νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του εργατικού δικαίου”
Αφού έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις αντιδράσεις από κόμματα, συνδικάτα, φορείς και εργαζόμενους, ο Κωστής Χατζηδάκης σε δηλώσεις με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου επέμεινε ότι αποτελεί ένα “μεγάλο βήμα για την Ελλάδα” υποστηρίζοντας μάλιστα ότι με αυτό η χώρα μας “ακολουθεί τις πολιτικές των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν“. Συγκεκριμένα ανέφερε:

“Το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας είναι ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Η Ελλάδα ακολουθεί τις πολιτικές των πιο προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Συνδυάζουμε την προώθηση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των εργαζομένων. Προτάσσουμε το βασικό ζήτημα της αγοράς εργασίας, που είναι η μαύρη και υποδηλωμένη εργασία και το αντιμετωπίζουμε με την ψηφιακή κάρτα εργασίας και με τη νέα, Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή της Επιθεώρησης Εργασίας. Μεταφέρουμε επιτυχημένες ευρωπαϊκές πρακτικές σε μια σειρά από θέματα, όπως οι υπερωρίες, η λειτουργία ορισμένων κλάδων τις Κυριακές, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, η ενίσχυση των γονικών αδειών, η αντιμετώπιση της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία, η τηλεργασία, η προστασία των εργαζομένων στα delivery και στα courier, η εξίσωση των αποζημιώσεων για τους εργατοτεχνίτες με αυτές των υπαλλήλων. Εισάγουμε παράλληλα μια σειρά ρυθμίσεις για διαφάνεια στο συνδικαλισμό και μέτρα τα οποία, ενώ προστατεύουν ασφαλώς το δικαίωμα στην απεργία, προστατεύουν εξίσου το κοινωνικό σύνολο από αντίστοιχες καταχρήσεις. Είναι ένα νομοσχέδιο εκσυγχρονισμού του εργατικού δικαίου, που δίνει δύναμη τόσο στον εργαζόμενο, όσο και στην οικονομία”.

πηγή: avgi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *