Είστε εδώ

Το παιχνίδι των δημοσκόπων, η απόλυτη δικαίωση του The FAQ και της Στήλης Άλατος που από τον Απρίλιο έγραφαν για το “2” μπροστά από το ποσοστό της ΝΔ και ο μεγάλος ηττημένος Κυριάκος Μητσοτάκης με ρεκόρ απωλειών για τη Δεξιά!

Ενώ οι φωνές και τα “γαλλικά” που κυριαρχούσαν χτες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου ακουγόντουσαν μεχρι έξω στις νερατζιές της Ηρώδου του Αττικού και όπως αποκάλυψε αργά το βράδυ το The FAQ αποφασίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες το τέλος της συνεργασίας με τον αμερικανό επικοινωνιολόγο Γκρίνμπεργκ όπως και με γνωστή εταιρεία Ελλήνων επικοινωνιολόγων, ο μεγάλος ηττημένος της χθεσινής εκλογικής μάχης ήταν η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγράφοντας απώλειες περί του 1 εκατομμυρίου ψηφοφόρων μέσα σε έναν χρόνο από την τελευταία εκλογική μάχη. Το The FAQ ήταν το μόνο μέσο που από τον Απρίλιο είχε “πιάσει” το ποσοστό της ΝΔ στις χτεσινές καλπες επιμένοντας ότι “θα έχει το “2” μπροστά και θα κυμαίνεται στα ποσοστά του Αντ Σαμαρά στις εθνικές εκλογές του 2015″.

Καθολική εντωμεταξύ ήταν η αποτυχία των δημοσκοπήσεων σε αυτές τις Ευρωεκλογές επειδή όλες οι εταιρείες έδιναν μεγαλύτερα ποσοστά στη Νέα Δημοκρατία από όσα έβγαλαν οι κάλπες.

Στα τελικά αποτελέσματα η ΝΔ έχει 28,31%. Στις 7 Ιουνίου, δύο μέρες πριν τις ευρωεκλογές η Metron Analysis έδινε 32% και η MRB 31,5% στη ΝΔ, με κάτω όριο το 29%. Στις 6 Ιουνίου, σε δημοσκόπηση της Marc η ΝΔ λαμβάνει ποσοστό από 30,6% έως 35,4% με κεντρική τιμή το 33%. Σε δημοσκόπηση της Alco που δημοσιεύτηκε 5 Ιουνίου, στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ κυμαίνεται από 33,9 έως 29,5%. Σε άλλη δημοσκόπηση της Marc που δημοσιεύτηκε 31 Μαΐου η ΝΔ εκτιμάται ότι θα πάρει από 30,7% έως 36,1% με μέση τιμή το 33,4%. Ολες οι δημοσκοπήσεις, όλων των εταιρειών έδειχναν τη ΝΔ πάνω από 30% με μέσους όρους γύρω στο 32% και κατώτατο όριο το 29%. Η κάλπη τις διέψευσε.

Συγκεκριμένα, η κυβερνώσα παράταξη συγκέντρωσε λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο ψήφους (1.125.602 ψήφους), τη στιγμή που στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 είχε συγκεντρώσει 2.115.311 και στις ευρωεκλογές του 2019 περί τις 1.873.137 ψήφους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει τον εκλογικό στόχο της ΝΔ στο 33%, με το τέλος της καταμέτρησης να τον βρίσκει 4,7% κάτω από αυτό το ποσοστό, που μεταφράζεται περί τις 200.000 ψηφοφόρους.

Από τη μελέτη των απόλυτων αριθμών των ψήφων των κομμάτων εξάγεται το συμπέρασμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ απείχαν και δεν «μετακόμισαν» σε άλλα κόμματα.

«Σίγουρα υπήρξαν πολλοί ψηφοφόροι που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν για θέματα της καθημερινότητάς τους με σημαντικότερο την ακρίβεια. Σέβομαι την επιλογή τους είτε εκφράστηκε με πρωτοφανή αποχή είτε με επιλογή μικρότερων σχημάτων. Ακούω όμως τη φωνή τους και την ακούω δυνατά», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνοντας ότι η δυναμική χαμένης εκλογικής μάχης για τη ΝΔ είναι ισχυρή.

Η στρατηγική που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά αλλά και τα πεπραγμένα του στον πρώτο χρόνο της θητείας του προκάλεσαν την ισχυρή αντίδραση των ψηφοφόρων που επέλεξαν να μην κατευθυνθούν στις κάλπες,

Ο αριθμός «2» μπροστά από την εκλογική επίδοση της ΝΔ αποτελεί επί της ουσίας ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση – για χειρισμούς και συμπεριφορές τους. Είναι ουσιαστικά αυτός που επιβάλλει πλέον, σύμφωνα με την κυρίαρχη νεοδημοκρατική εκτίμηση, δραστικές κινήσεις αντιστροφής του κλίματος. Εξ ου και θεωρείται δεδομένο ότι είναι στο τραπέζι ένας ανασχηματισμός – ευρύς και όχι απλώς στο πλαίσιο μερικών «διορθώσεων» σε υφυπουργικές θέσεις.

Μοναδικό αρνητικό ρεκόρ για τη ΝΔ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε επίσης να πιάσει το χαμηλότερο αριθμό ψήφων στην πενηντάχρονη ιστορία του κόμματος.

Με 1.110.000 ψήφους υπολείπεται ακόμη και του χειρότερου ποσοστιαία αποτελέσματος για τη ΝΔ, που μέχρι χθες κατείχε ο Αντώνης Σαμαράς στις εθνικές του Μαΐου του 2012 με ποσοστό 18,85% και 1.192.000 ψήφους.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι ο απόλυτος αριθμών ψήφων της ΝΔ υπολείπεται από τον αντίστοιχο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις ευρωεκλογές του 2019 οπότε και ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε το ίδιο βράδυ την άμεση προσφυγή στις κάλπες, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έλαβε 1.343.000 ψήφους.

Αλλά ακόμη και του απόλυτου αριθμού ψήφων στη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις εκλογές του Μαΐου του 2023, όπου έλαβε 1.184.000 ψήφους.

Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που συγκέντρωσε περίπου 500.000 ψηφοφόρους (571.588), σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 που είχε λάβει 930.013 ψήφους και στις ευρωεκλογές του 2019, 1.343.595 ψήφους.

Δηλαδή οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταγράφονται στους 400.000 ψηφοφόρους. Η εκτίμηση είναι ότι αυτοί που δεν ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν κατευθύνθηκαν μαζικά σε κάποιο άλλο κόμμα, αλλά απείχαν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Νέα Αριστερά έλαβε μόνο 88.814 ψήφους, ενώ ο Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη 38.974 ψήφους

Πηγή: in.gr

3 σχόλια στο “Το παιχνίδι των δημοσκόπων, η απόλυτη δικαίωση του The FAQ και της Στήλης Άλατος που από τον Απρίλιο έγραφαν για το “2” μπροστά από το ποσοστό της ΝΔ και ο μεγάλος ηττημένος Κυριάκος Μητσοτάκης με ρεκόρ απωλειών για τη Δεξιά!

  1. Δεν είναι πολύ δυνατή η σφαλιάρα που έφαγε αφού με τέτοιο εγκληματική πολιτική τον ψήφισαν πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες!!!!!! Το πρόβλημα είναι ότι όσοι έφυγαν από την ΝΔ δεν ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ!!!!! Άρα έχει σοβαρό πρόβλημα και ο Κασσελακης από την υπέρπροβολη του Τάιλερ και τις αναφορές στην διακυβέρνηση του Τσιπρσ τον οποίο πολλοί πολίτες κυρίως νέοι δεν θέλουν ούτε να τον ακούνε ούτε να τον βλέπουν.

  2. Δεν είπατε το πιο καλό. Ότι ο Κυριακος τελείωσε ουσιαστικά γιατί είναι αδύνατον να αλλάξει πολιτική. Θα συνεχίσε το ίδιο γιατί αυτό πιστεύει και γιατί ποτέ Μητσοτάκης δεν πήρε φιλολαϊκά μέτρα ούτε και όταν έβλεπε ότι του έρχεται η κεραμίδα.
    Είναι παράδοση της Οικογένειας να μην παίρνει θάρρετα ο λαουτζίκος. Ο λαουτζίκος είναι μόνο για δούλεμα και να υποφέρει

  3. Για τη ΝΔ πράγματι γράφατε ότι θα γράψει το 2 μπροστά.
    Για το ΣΥΡΙΖΑ τι λέγατε;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *