Είστε εδώ

Το Euractiv επικεντρώνεται στα όσα … δεν ειπώθηκαν, στο δείπνο Μακρόν – Μητσοτάκη: “Καυτή πατάτα” οι παρακολουθήσεις στην Ελλάδα!

Το Euractiv σε εκτενές ρεπορτάζ του στέκεται στο γεγονός πως στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν δεν τέθηκε στο τραπέζι το θέμα των παρακολουθήσεων. Το Euractiv αφιέρωσε ένα ολόκληρο κείμενο όχι για να αναλύσει τα όσα ειπώθηκαν στη συζήτηση των δύο ηγετών αλλά επικεντρώθηκε στο γεγονός πως το σκάνδαλο υποκλοπών με το κακόβουλο λογισμικό Predator που συγκλονίζει αυτήν την περίοδο την ελληνική πολιτική σκηνή δεν ήταν στο μενού της Δευτέρας.

“Οι συζητήσεις για το σκάνδαλο υποκλοπών Predator που συγκλονίζει την ελληνική πολιτική σκηνή έμειναν εκτός της επίσημης ατζέντας κατά τη διάρκεια του δείπνου που παρέθεσαν τη Δευτέρα (12 Σεπτεμβρίου) ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η διοργάνωση του δείπνου «πάει πολύ πίσω», σύμφωνα με πηγή του Ελιζέ. Δεν είπαν περισσότερα σχετικά με το γιατί δεν τέθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το θέμα δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά στην κοινή συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε του δείπνου.

Το σκάνδαλο με το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator αποκάλυψε πρακτικές υποκλοπών μεγάλης κλίμακας από τις εθνικές μυστικές υπηρεσίες. Δημοσιογράφοι, ο ηγέτης της ελληνικής σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης και ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και, μόλις την Παρασκευή (9 Σεπτεμβρίου), ο πρώην υπουργός της ριζοσπαστικής αριστεράς Σύριζα Χρήστος Σπίρτζης, είχαν υποκλέψει τα τηλέφωνά τους. Οι εκκλήσεις για την παραίτηση του Μητσοτάκη πληθαίνουν.

Η απουσία οποιουδήποτε ειδικού σημείου της ημερήσιας διάταξης για το θέμα αυτό αποτελεί έκπληξη, σε μια εποχή που οι ευρωβουλευτές ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι το κράτος δικαίου και η ελευθερία του Τύπου απειλούνται στην Ελληνική Δημοκρατία. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συστάθηκε ειδική εξεταστική επιτροπή και οι ευρωβουλευτές επρόκειτο να μοιραστούν την «αγανάκτησή» τους με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ακρόαση τη Δευτέρα, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα.

«Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη έχουν κοινή ευθύνη και καθήκον […] να διερευνήσουν επαρκώς και να καταδικάσουν κάθε μορφή παράνομης παρακολούθησης», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίκουλας Μπεκ κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 108η θέση μεταξύ 180 χωρών όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με τον δείκτη Press Freedom των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα.

Οι αποκαλύψεις λειτουργούν ως μια έντονη υπενθύμιση των κυβερνητικών ατασθαλιών για την είσοδο στην ιδιωτική ζωή πιθανών αντιπάλων, που αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά με την υπόθεση των υποκλοπών του Πήγασου το 2021. Συγκεκριμένα, ένα από τα τηλέφωνα του Μακρόν είχε παρακολουθηθεί από τις μαροκινές μυστικές υπηρεσίες.

Αντ’ αυτού, «η ανταλλαγή απόψεων τους επικεντρώθηκε στις εθνικές και ευρωπαϊκές δράσεις για […] να δράσουν κατά της αύξησης των τιμών της ενέργειας», αναφέρεται στην ενημέρωση του Τύπου. Συζητήθηκαν επίσης η διμερής στρατηγική εταιρική σχέση και η πώληση μαχητικών αεροσκαφών Rafales κορυφαίας γενιάς.

Η Αθήνα παρήγγειλε 18 Rafales τον Ιανουάριο του 2021 έναντι 1,92 δισ. ευρώ, ενώ ένα χρόνο αργότερα ακολούθησαν άλλα έξι. «Τα πρώτα Rafale που παραλάβαμε τώρα [τον Ιανουάριο του 2022] αποτελούν ένα αεροπορικό πλεονέκτημα σε σχέση με τη γειτονική μας» Τουρκία, δήλωσε ο Μητσοτάκης νωρίτερα φέτος, προσθέτοντας ότι «οι αμυντικές συμφωνίες με ισχυρά κράτη δεν στοχεύουν σε καμία χώρα συγκεκριμένα».

Η συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, η οποία κατοχυρώνει ρήτρα αμοιβαίας άμυνας. «Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία για τη σταθερότητα της Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Η EURACTIV αποκάλυψε τον Ιούλιο ότι ο Μακρόν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν συζητήσει μια πιθανή συμφωνία για τα Rafales, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο τη σταθερότητα της περιοχής και απειλώντας με αύξηση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

 

Φωτό: . EPA-EFE/Mohammed Badra

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *