Είστε εδώ

Τι (δεν) απάντησε ο Σωτ. Τσιόδρας για τον θάνατο της 41χρονης γυναίκας που πέθανε στο σπίτι της στην Καστοριά από τον κορονοϊό (vid)

Διαβάστε αναλυτικά την απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος κ.Σωτήρης Τσιόδρας στην διάρκεια της σημερινής (25.3) ενημέρωσης για το θάνατο της 41χρονης γυναίκας στην Καστοριά.

Υπενθυμίζεται ότι η άτυχη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών, έχασε τη ζωή της το Σάββατο από τον κορονοϊό. Τις προηγούμενες ημέρες φέρεται να παρουσίασε πυρετό και αναπνευστικά προβλήματα, ενώ φέρεται να έπασχε και από χρόνιο άσθμα, ωστόσο σε επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ της συνέστησαν να παραμείνει σπίτι της σε απομόνωση. Τα ξημερώματα του Σαββάτου ωστόσο παρουσίασε υψηλό πυρετό και έντονη δύσπνοια. Η οικογένειά της, που πλέον είναι σε καραντίνα, κάλεσε το ΕΚΑΒ ωστόσο η γυναίκα κατέληξε πριν προλάβει να φτάσει στο νοσοκομείο Καστοριάς.

Ερώτηση: Υπάρχει έντονη ανησυχία σχετικά με περιστατικό άτυχης γυναίκας στη Δυτική Μακεδονία, η οποία κατέληξε στο σπίτι της και εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό. Χθες τονίσατε ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να επιτηρουν την υγεία τους και να είναι σε συνεχή επικοινωνία με το γιατρό τους. Όμως δυστυχώς κάθε πολίτης δεν έχει οικογενειακό γιατρό. Επίσης οπως απέδειξε το περιστατικό η τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και το γιατρό δεν επαρκεί. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κάλεσε τους ιδιώτες γιατρούς να κλείσουν τα ιατρεία τους εφόσον δεν έχουν προστατευτικά υλικά. Με ποιο τρόπο θα καλυφθεί αυτό το κενό με την επιτήρηση της υγείας των πολιτών που έχουν συμπτώματα και μένουν σπίτι;

Απάντηση Τσιόδρα: Είπα νομίζω και στο λόγο που…και στα, αυτά που ακολούθησαν τις ανακοινώσεις των περιστατικών στη χώρα μας, ότι είναι μία νόσος που μπορεί να φερθεί άσχημα, αλλά πολύ σπάνια, και να εξελιχθεί σε μία σοβαρότατη πνευμονία ακόμα και σε νέους κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους.

Είναι μία νόσος για την οποία δεν έχουμε όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι το 95% των ανθρώπων την περνάει, το 80-85% σε πολύ ήπια μορφή κι ένα 5 με 10% σε μία μέτρια προς σοβαρή μορφή που απαιτεί και νοσηλεία στο νοσοκομείο. Μέχρι τώρα στη χώρα μας αυτή είναι η εικόνα, δεν διαφοροποιείται, το μήνυμα δεν αλλάζει, αυτό που πρέπει να έχουν οι πολίτες υπόψιν τους είναι τα σοβαρά συμπτώματα και η επικοινωνία με το γιατρό, για αυτους που έχουν ήπια κατάσταση ίωσης.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχω πληροφορηθεί ότι υπήρχε και υποκείμενο νόσημα. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις υποκειμένων νοσημάτων και όταν δεν υπάρχει επικοινωνία με προσωπικό θεράποντα ιατρό, πρέπει να απευθύνονται στα κατά τόπους νοσοκομεία αναφοράς ώστε να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση και να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία. Αυτό είναι σημαντικό για να μη θρηνήσουμε ζωές σε ανθρώπους που έμειναν σπίτι και δεν τους δόθηκε η κατάλληλη οδηγία ή δεν ακολούθησαν τη σωστή οδηγία.

Πάντα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και ο πολίτης, είμαστε, είπα, μαζί παλεύουμε τον κοινό εχθρό. Σε μία επιδείνωση συμπτωμάτων, να αναζητούν βοήθεια και να δίνεται κατάλληλη θεραπεία όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ολόκληρο το βίντεο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *