Είστε εδώ

Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο: Έφυγε από τη ζωή ο Ντιέγκο Μαραντόνα από ανακοπή καρδιάς

«Έσβησε» στα 60 του ο ημίθεος του ποδοσφαίρου, Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα! Ο Αργεντινός σούπερ σταρ, που αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας από σχετικά νεαρή ηλικία, υπέστη ανακοπή καρδιάς στο σπίτι του στην πόλη Τίγκρε.

Οι γιατροί από τα ασθενοφόρα που έσπευσαν επί τόπου δεν μπόρεσαν να τον σώσουν, αφού ο θάνατος είχε ήδη επέλθει. Ο Μαραντόνα είχε χειρουργηθεί πριν από δύο εβδομάδες στο Μπουένος Άιρες για αφαίρεση αιματώματος από τον εγκέφαλο λίγες μέρες μετά τα 60ά γενέθλιά του, ενώ πρόσφατα νοσηλεύτηκε -για πολλοστή φορά- σε κλινική αποτοξίνωσης για απεξάρτηση από το αλκοόλ.

Μόλις μαθεύτηκε η τραγική είδηση, εκατοντάδες ποδοσφαιρόφιλοι μαζεύτηκαν έξω από το σπίτι τα οικογένειας, αφού ο Μαραντόνα λατρευόταν σαν θεότητα στην πατρίδα του. «Pibe d’oro», ήταν το παρατσούκλι του: «Το χρυσό παιδί».

Η κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Εθνική Αργεντινής το 1986 στο Μεξικό ήταν η κορωνίδα της καριέρας του, ενώ η ποδοσφαιρική κοινότητα θα θυμάται τα πικρά δάκρυά του τέσσερα χρόνια αργότερα, μετά τον χαμένο τελικό του «Italia 1990».

O Mαραντόνα πέρασε φτωχικά παιδικά χρόνια στο Λανούς της Αργεντινής, αλλά το ταλέντο του τον έφερε στην Εθνική Ανδρών της Αργεντινής ήδη από την ηλικία των 17 ετών. Έπαιξε σε 4 Μουντιάλ, αλλά το τελευταίο (1994, ΗΠΑ) αποδείχθηκε τραυματική εμπειρία, αφού πιάστηκε ντοπαρισμένος μετά το 4-0 επί της Ελλάδας και αποκλείστηκε.

Αργότερα επέστρεψε στην Εθνική Αργεντινής ως προπονητής και μάλιστα ήταν ο τεχνικός ηγέτης της όταν αυτή αντιμετώπισε τη δική μας ομάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής το 2010.

Ως ποδοσφαιριστής με τη φανέλα της Νάπολι γνώρισε μεγάλες δόξες, αγαπήθηκε πολύ για τα ανδραγαθήματά του (δύο πρωταθλήματα Ιταλίας), αλλά έγινε και αποδιοπομπαίος όταν το όνομά του συνδέθηκε με την τοπική Μαφία και με χρήση ναρκωτικών, ενώ αντιμετώπισε προβλήματα και με την ιταλική εφορία.

Θρυλείται ότι ήταν εθισμένος στην κοκαϊνη επί δύο δεκαετίες περίπου, με αφετηρία τα μέσα των 80’s, όταν αγωνιζόταν στη Μπαρτσελόνα. Η ζωή του κινδύνευσε αρκετές φορές εξαιτίας των καταχρήσεων (αλλά και τα παχυσαρκίας) και σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις αναφέρθηκε λανθασμένα στα Μέσα Ενημέρωσης ότι ο Μαραντόνα είχε αποβιώσει.

Η φιλία του με τον Φιντέλ Κάστρο καθρέφτιζε και τα πολιτικά του «πιστεύω», ενώ η Κούβα ήταν συχνό καταφύγιό του όποτε αντιμετώπιζε προσωπικές δυσκολίες.

Η παντοτινή κληρονομιά του στα γήπεδα συνίσταται στα εκπληκτικά του γκολ (περίπου 300 στην επίσημη καριέρα του), στις μαγικές ντρίμπλες του, την ηγετική φυσιογνωμία του, τον συναισθηματικό χαρακτήρα, αλλά και τον πονηριά του.

Το περίφημο τέρμα που πέτυχε με το χέρι στον αγώνα με την Αγγλία στο Μουντιάλ του 1986 στην Πόλη του Μεξικού το χαρακτήρισε ο ίδιος ως «χέρι του Θεού». Στο ίδιο ματς, ο Μαραντόνα πέτυχε ένα από τα ωραιότερα γκολ της ιστορίας, με σλάλομ ανάμεσα σε έξι αντιπάλους.

Ο Μαραντόνα ξεκίνησε την καριέρα του από τους Αρχεντίνος Τζούνιορς, συνέχισε στη Μπόκα Τζούνιορς, πέρασε τον Ατλαντικό για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα, ενώ μετά τη χρυσή επταετία του στη Νάπολι (1984-91) αγωνίστηκε και στις Σεβίλλη, Νιούελς Ολντ Μπόις πριν κλείσει τη σταδιοδρομία του στην αγαπημένη του Μπόκα.

Ως προπονητής εργάστηκε (πέρα από τη θητεία του στην Εθνική ομάδα μεταξύ 2008-10) χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία σε μικρότερες ομάδες διαφόρων χωρών: Τεξτίλ, Ράσινγκ Κλουμπ, Αλ-Βασλ, Φουτζάιρα, Σιναλόα και Χιμνάσια ντε λα Πλάτα.

Ο Μαραντόνα είχε δύο κόρες από τον γάμο του με την Κλαούντια Βιγιαφάνε και έναν εξώγαμο γιο, ενώ έγινε και παππούς το 2009. Οι οικογενειακοί δεσμοί του ήταν πάντοτε ισχυροί.

πηγή: documentonews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *