Είστε εδώ

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδος στους θανάτους ανά εκατομμύριο καθημερινά, τραγική κατάταξη στους εμβολιασμούς με μια δόση (26η στους 30 της Ευρώπης)! “Κορώνα – γράμματα” το καλοκαίρι, έρχεται νέο λοκντάουν το Φθινόπωρο;

Με μια ιδιαίτερη αιχμηρή ανάρτησή της, στην οποία παρουσιάζει τον πίνακα του γνωστού John Hopkins στις ΗΠΑ, για την εβδομάδα που πέρασε στον οποίο η χώρα μας φαίνεται να κρατά τα θλιβερά σκήπτρα στους νέους επιβεβαιωμένους θανάτους από COVID καθημερινά, ανά εκατομμύριο πληθυσμού, η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για το success story που επιμένουν να προβάλλουν στη διαχείριση της πανδημίας.

“Αυτοί στο John Hopkins και στο Ευρωκοινοβούλιο που τολμούν να εμφανίζουν τη θλιβερή πρωτιά της κυβέρνησης μάλλον πρέπει να κάψουν τα πτυχία τους. Ας τους πει κάποιος πως οι άριστοι των αρίστων του Μαξίμου πανηγυρίζουν το success story της διαχείρισης της πανδημίας!” αναφέρει στο twitter η Όλγα Γεροβασίλη

Παράλληλα η ΑΥΓΗ φέρνει στο φως αποκαλυπτικά στοιχεία που καταρρίπτουν το success story της κυβέρνησης, καθώς καταδεικνύουν ότι παρά την τεχνητή εικόνα “επιτυχούς διαχείρισης” που οι μηχανισμοί προπαγάνδας προσπαθούν να περάσουν στο εσωτερικό της χώρας, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική καθώς Η Ελλάδα κατέχει μόλις τη 19η θέση μεταξύ των 30 ευρωπαϊκών χωρών σε πλήρη εμβολιασμό και την 26η (σε 30 χώρες στην Ευρώπη) στο ποσοστό εμβολιασμού με έστω μία δόση !

Με απόθεμα 1,5 εκατομμυρίου εμβολίων και εν αναμονή ακόμη 2,87 εκατομμυρίων δόσεων, η κυβέρνηση, για να είναι σε αρμονία με το ριψοκίνδυνο άνοιγμα δραστηριοτήτων και κυρίως του τουρισμού, διαφημίζει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τα «ρεκόρ ημερήσιων εμβολιασμών» (πάνω από 100.000 την ημέρα), καθώς η επιχείρηση «Ελευθερία» τρέχει με πιο γρήγορους ρυθμούς.

Αλλά αυτό είναι ένα μόνο κομμάτι από το σύνθετο παζλ που πρέπει να συμπληρώσουμε και ονομάζεται «τείχος ανοσίας» -στόχος της Ε.Ε. είναι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων.

Κάτω από τη βάση στις ευάλωτες ομάδες

Ωστόσο στην πλατφόρμα των εμβολιασμών δεν καταγράφεται το κρίσιμο στοιχείο της ηλικιακής κατανομής των εμβολιασμένων. Η πιο πρόσφατη επίσημη εικόνα που έχουμε είναι αυτή της Τετάρτης 5.5.2021, με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους:

  • Στους πολίτες άνω των 85 ετών το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το ποσοστό αυτό ανέρχεται μόλις στο 68% αν προσθέσουμε και τα ραντεβού.
  • Στην ηλικιακή ομάδα 80-84 το 63% έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση (68% είναι μαζί με τα ραντεβού).
  • Στην ηλικιακή ομάδα 75-79 έχει εμβολιαστεί ήδη το 73% και το ποσοστό αυτό θα ανέλθει στο 80% μαζί με τα ραντεβού.
  • Στην ομάδα 70-74 έχει εμβολιαστεί το 58% και με τα ραντεβού θα ανέλθει στο 74%.
  • Στην ομάδα 65-69 έχει εμβολιαστεί το 40% και ανέρχεται με τα ραντεβού στο 74%.
  • Στους 60-64 το 53% έχει εμβολιαστεί με μια δόση και θα φτάσει μόλις το 67% με τα προγραμματισμένα ραντεβού.
  • Όπως τονίζει σε ανάρτησή του (5.5.21) ο καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Πληροφορικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Βασίλης Τσαουσίδης, η Ελλάδα έχει από τα μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού των 80+ (63% στις 6.5.2021) και το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων (περίπου 7 ανά εκατομμύριο την ημέρα). Η Φινλανδία, για παράδειγμα, έχει εμβολιάσει το 90,9% των 80+ και έχει ποσοστά θανάτων 0,2 στο εκατομμύριο. Η Σουηδία εμβολίασε το 92,7%, η Πορτογαλία σχεδόν το 93,6% με ποσοστό θανάτων 0,15% (πηγή: Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, ECDC, 6.5.2021).

    Η Ελλάδα είναι 17η μεταξύ των 25 χωρών για τις οποίες δίνει το στοιχείο αυτό το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων. (Βλέπε πίνακες).

    Πίνακας με στοιχεία

    «Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει γιατί το ποσοστό είναι κάτω από το προσδοκώμενο στους ηλικιωμένους και να εκπονήσει μια στοχευμένη εκστρατεία» αναφέρει στην ΑΥΓΗ ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Καλομενίδης.

    Είναι σαφές ότι οι αρμόδιοι δεν έχουν βρει τρόπους για να φτάσουν μέχρι σήμερα στο εμβόλιο όλοι οι ηλικιωμένοι (ας μην μιλήσουμε εδώ για τα πεταμένα λεφτά των διαφόρων λιστών, «Πέτσα», «Κικίλια» κ.ο.κ.). Δεν συγκρότησε συνεργεία εμβολιασμού για να τους προσεγγίσουν ή/και να τους πείσουν για τη χρησιμότητα του εμβολίου ούτε τους μετέφερε στο εμβολιαστικό κέντρο που ήταν πολλά χιλιόμετρα μακριά τους, ενώ δεν είχε προετοιμάσει το σύστημα εμβολιασμού ώστε να αντικαθιστά έναν ηλικιωμένο (που δεν προσέρχεται στο ραντεβού) με έναν άλλο.

    Μόλις την περασμένη εβδομάδα μάθαμε ότι, από τα μέσα του μήνα, μέσω του «Βοήθεια στο Σπίτι» αναμένεται φτάσει στους πολίτες με δυσκολία μετακίνησης το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.

    26η στο ποσοστό εμβολιασμού με έστω μία δόση

    Στις 30 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (τα 27 κράτη – μέλη της Ε.Ε., την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία) έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση το 30,6%. Η χώρα μας είναι 26η με ποσοστό 24,4% του πληθυσμού της εμβολιασμένο με μία τουλάχιστον δόση, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία (10,7%), τη Λετονία (16,7%), την Κροατία (21,2%) και τη Ρουμανία (21,4%). (Βλέπε πίνακες).

    Παράλληλα η Ελλάδα κατέχει τη 19η θέση μεταξύ των 30 ευρωπαϊκών χωρών σε πλήρη εμβολιασμό: και με τη δεύτερη δόση έχει εμβολιαστεί μόλις το 10,6% του ελληνικού πληθυσμού (6.5.2021).

    Δεν το λες και καλή απόδοση, παρότι η κυβέρνηση δίνει το εμβόλιο σε όποιον είναι διατεθειμένος να το κάνει (βλέπε το πρόωρο άνοιγμα της εμβολιαστικής γραμμής για τους τους 30-44 μόνο με AstraZeneca), παρά (να επιμείνει) σε όποιον το έχει επειγόντως ανάγκη (μεγαλύτερες ηλικίες).

    Παράλληλα δεν γίνεται γνωστό το ποσοστό των ανθρώπων που νοσηλεύονται μετά τον εμβολιασμό τους με τη δεύτερη δόση (οι υγειονομικοί λένε ότι προσεγγίζει το 0) ή μεταξύ των δύο δόσεων (υπάρχουν άνθρωποι που νοσούν σοβαρά επειδή ακόμα δεν έχουν επαρκή ανοσία μετά την πρώτη δόση), στοιχεία που θα έκαναν σαφή τα τεράστια οφέλη του εμβολιασμού σε όποιον έχει επιφυλάξεις.

    Πάνω μόνο από τη Βουλγαρία!

    Απογοητευτική είναι η επίδοση της χώρας μας και ως προς το ποσοστό των δόσεων που χορηγήθηκαν σε πολίτες σε σχέση με τις διαθέσιμες δόσεις εμβολίων.

    Η Ελλάδα μέχρι τις 6.5.2021 είχε καταφέρει να χορηγήσει τους πολίτες της το 66,8% των διαθέσιμων δόσεων εμβολίων και βρίσκεται στον σχετικό πίνακα πάνω μόνο από τη Βουλγαρία (42%), ενώ η συντριπτική πλειονότητα των χωρών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου ξεπερνάει το 75%. Κάτω από αυτό και με παρόμοια επίδοση με αυτήν της Ελλάδας είναι η Ολλανδία (74,2%), η Ρουμανία (72,9%), το Λουξεμβούργο (72,1%), η Κύπρος (71,8%), η Λετονία (69,9%) και η Κροατία (67,4%). (Βλέπε πίνακες).

    Πίνακας με στοιχεία

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC, στην Ελλάδα έχουν διατεθεί συνολικά 4.653.520 δόσεις εμβολίων και έχουν χορηγηθεί οι 3.109.127.

    Συγκεκριμένα έχουν παραδοθεί 2.959.320 δόσεις από το εμβόλιο της Pfizer / BioNTech και έχουν χορηγηθεί στους πολίτες 2.302.459. Έχουν επίσης παραδοθεί 442.800 δόσεις του εμβολίου της Moderna, από τις οποίες χορηγήθηκαν στους πολίτες οι 259.439, ενώ από τις 1.221.400 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca έχουν χορηγηθεί μόλις οι 547.229. Από την εταιρεία Johnson & Johnson η χώρα μας έχει μέχρι σήμερα παραλάβει 33.600 δόσεις και αναμένεται να παραλάβει 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.

    Καλοκαίρι κορώνα – γράμματα;

    Είναι φανερό ότι το ζήτημα πλέον δεν είναι η διαθεσιμότητα των εμβολίων, αλλά η «ζήτηση». Καταρρέει έτσι η πασχαλιάτικη (και ανακριβής, όπως κατέδειξαν ακόμα και τα Ellinika Hoaxes) θριαμβολογία του πρωθυπουργού περί «τριών εκατομμυρίων δόσεων», καθώς για να φτάσουμε σε αυτές χρειάστηκε να αξιοποιηθούν όλες οι ηλικίες άνω των 30 ώστε η χαμηλή επίδοση σε μια ομάδα να καλυφθεί από την… πρόωρη ένταξη μιας άλλης στη λίστα.

    Η δήλωση του πρωθυπουργού οδηγεί παραπλανητικά στον συνειρμό ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα έχει εμβολιαστεί περίπου ο μισός πληθυσμός της χώρας. Στην πραγματικότητα μέχρι τις 31 Μαΐου αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 3.520.000 πολίτες με μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στο 33%, ενώ 1.940.000 πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ποσοστό που αντιστοιχεί μόλις στο 18%.

    Δηλαδή θα μπούμε στους θερινούς μήνες με ποσοστό ανοσοποίησης πολύ χαμηλότερο από το -με τα σημερινά δεδομένα- αναγκαίο (65% – 70%), την ώρα που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η κυριαρχία της βρετανικής μετάλλαξης αυξάνει σημαντικά το αναγκαίο ποσοστό.

    Ο Γ. Καλομενίδης χαρακτηρίζει μεγάλο ρίσκο το άνοιγμα του τουρισμού υπό τις παρούσες επιδημιολογικές συνθήκες, αλλά και δεδομένου ότι «τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής είναι περίπου στην ίδια ασφυκτική κατάσταση με τον προηγούμενο μήνα, η κόπωση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού τεράστια και στον ‘Ευαγγελισμό’ οι υγειονομικοί στη ΜΕΘ Covid δουλεύουν ασταμάτητα με 9-10 εφημερίες τον μήνα».

    Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Υγείας εμφανίστηκε (5.5.2021) ιδιαίτερα επιφυλακτικός («ο κίνδυνος είναι υπαρκτός») εφιστώντας «μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε το ένα πίσω από το άλλο τα βήματα ελευθερίας».

    Η προειδοποίηση Κικίλια δεν συνάδει βέβαια με το κλίμα «success story» που καλλιεργεί το Μαξίμου, τη στιγμή που δεν έχουμε δει ακόμη το «αποτύπωμα» των ημερών του Πάσχα, αλλά και της πρώτης εβδομάδας με ανοιχτή την εστίαση.

    Σε κάθε περίπτωση, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι το τείχος ανοσίας θα χτιστεί προς το τέλος του καλοκαιριού, η χώρα χρειάζεται ένα πραγματικό άλμα για να αναχαιτίσει ουσιαστικά την πανδημία πριν μας «προλάβει» κάποια επικίνδυνη μετάλλαξη.

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *