Είστε εδώ

«Θηλιά» σε χιλιάδες δανειολήπτες οι αυξημένες δόσεις δανείων- Κι ο Πάτσης όχι μόνο είχε αγοράσει «κόκκινα» δάνεια, αλλά λίγο αργότερα έκανε ρυθμίσεις στα δικά του χρέη!

Και ενώ το σκάνδαλο με τον βουλευτή της Ν.Δ. Α. Πάτση και τα κόκκινα δάνεια κυριαρχεί και καθημερινά έρχεται στο φως της δημοσιότητας και μια νέα πτυχή, χιλιάδες δανειολήπτες σε όλη την Ελλάδα θα έρθουν αντιμέτωποι με αυξημένες δόσεις δανείων, σαν να μην έφταναν ο υψηλός πληθωρισμός και η μεγάλη ακρίβεια!

Τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα αγγίζουν αυτή τη στιγμή τα 102 δισ. ευρώ, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί για το σύνολο της χρονιάς περί τους 44.000 πλειστηριασμούς. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο ξεπερνά τα 257 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί μεγάλη ανησυχία για μεγάλο μέρος των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται.

Πάντως, το θέμα των δανείων θεωρείται κρίσιμο, με την κυβέρνηση να έχει καταρτίσει έναν εξωδικαστικό μηχανισμό ο οποίος είναι αποτυχημένος, καθώς εκεί καταλήγει μόλις το 4% των δανειοληπτών. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε ακόμα μία αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης, όπως όλα δείχνουν, προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό, κάτι το οποίο προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις

Αγωνία των δανειοληπτών

Οι δανειολήπτες κυμαινόμενου επιτοκίου έχουν μεγάλη αγωνία να «μετρήσουν» τη νέα επιβάρυνση, κυρίως των στεγαστικών δανείων, καθώς το κόστος της στέγης είναι αυτό που καίει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Φυσικά, δεν θα μείνουν ανεπηρέαστες από τις αυξήσεις των επιτοκίων οι επιχειρήσεις, καθώς και αυτές θα δουν αυξήσεις στις δόσεις των δανείων τους. Σήμερα τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών διαμορφώνονται στη ζώνη 2,5%-3% συν euribor τριμήνου.

Την ίδια στιγμή, το euribor τριμήνου, από το 1,5%, αναμένεται να «σκαρφαλώσει» κοντά στο 2,5% στο τέλος του 2022 και σε πάνω από 3% την επόμενη χρονιά.

Στον αντίποδα, σε ό,τι αφορά τους καταθέτες, οι αποδόσεις των προθεσμιακών είναι σχεδόν μηδενικές (το μέσο επιτόκιο στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 0,11%, έναντι 0,35% στην Ευρωζώνη).

Παραδείγματα

Ενδεικτικά, σε υφιστάμενο δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο (συνήθως Εuribor+spread) 100.000 ευρώ με ονομαστικό επιτόκιο 3%, διάρκειας 15 ετών, η μηνιαία δόση υπολογίζεται σε 696,37 ευρώ. Όταν το επιτόκιο διαμορφωθεί στο 3,75%, η μηνιαία δόση αυξάνεται στα 733,19 ευρώ και στα 745,72 ευρώ αν το επιτόκιο διαμορφωθεί στο 4%.

Για δάνεια 60.000 ευρώ με 10 χρόνια υπόλοιπη διάρκεια και επιτόκιο 2,75%, η μηνιαία δόση σήμερα είναι 576 ευρώ. Αύξηση επιτοκίου 0,75% θα σημαίνει δόση Νοεμβρίου 597 ευρώ, δηλαδή πρόκειται για μια αύξηση 21 ευρώ τον μήνα.

Οι επιπτώσεις

Σε πρόσφατη έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) περιέγραψε το ντόμινο επιπτώσεων που μπορεί να δημιουργηθεί λόγω του υψηλού πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων των στεγαστικών δανείων πανευρωπαϊκά. Επιπτώσεις που θα είναι εντονότερες αν υπάρξει αύξηση της ανεργίας.

Μεγαλύτερο κίνδυνο σε ό,τι αφορά την ικανότητα αποπληρωμής έχουν οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες και όσοι είναι χαμηλού εισοδήματος, που θα δουν αύξηση των επιτοκίων χωρίς αύξηση των εισοδημάτων τους. Ταυτόχρονα, τα υψηλότερα επιτόκια και κόστος ζωής μειώνουν τη δανειοληπτική ικανότητα των νοικοκυριών σε νέα στεγαστικά δάνεια.

Ετσι, η ΕΒΑ συστήνει συνετές πολιτικές δανειοδότησης -που θα περιορίσουν την περίμετρο των εν δυνάμει δανειοληπτών και την πιστωτική επέκταση- αλλά και ενίσχυση της παρακολούθησης τόσο από τις ίδιες τις τράπεζες όσο και από τους επόπτες, ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα τους κινδύνους, καθώς η ποιότητα του ενεργητικού του στεγαστικού χαρτοφυλακίου επιβαρύνει σημαντικά τον πιστωτικό κίνδυνο.

ΠΗΓΗ: AVGI.GR

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *