Είστε εδώ
Home > FAQ news > Θα πάρουν τη Novartis από την Τουλουπάκη; Στις 12/12 η απόφαση – “Το δίλημμα της Ολομέλειας Εφετών…” (της Άντας Ψαρρά)

Θα πάρουν τη Novartis από την Τουλουπάκη; Στις 12/12 η απόφαση – “Το δίλημμα της Ολομέλειας Εφετών…” (της Άντας Ψαρρά)

Η Ολομέλεια καλείται στις 12/12 να αποφασίσει όχι για το αν θα αναβαθμιστεί ποινικά η υπόθεση, δεδομένου ότι ήδη η προανάκριση διεξάγεται από εισαγγελέα εφέτη (Ελ. Τουλουπάκη) και μάλιστα με εποπτεύοντα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά αν θα αφαιρεθούν τελικά οι δικογραφίες από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Συγκεκριμένα, οι εφέτες καλούνται να ψηφίσουν για τον ορισμό άλλου εφέτη ειδικού ανακριτή και αναπληρωτή, στους οποίους -σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η πρόταση– θα ανατεθούν:

● τέσσερις δικογραφίες που βρίσκονται ήδη στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς

● τρεις δικογραφίες που εκκρεμούν στην Εισαγγελία Διαφθοράς, και

● άλλη μία δικογραφία που εκκρεμεί είτε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών είτε στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως αν τελικά η Ολομέλεια υπερψηφίσει την πρόταση, τότε στους νέους εφέτες που θα οριστούν θα διαβιβαστούν οι δικογραφίες σε οποιοδήποτε δικονομικό στάδιο κι αν βρίσκονται.

Σύμφωνα όμως με τους ισχύοντες νόμους και τις ειδικές/μεταβατικές διατάξεις, στις περιπτώσεις των εγκλημάτων που υπάγονται στην αρμοδιότητα του εισαγγελέα Διαφθοράς η διαδικασία που ακολουθείται στην προδικασία είναι όλως εξαιρετική και είναι αυτή του Ν. 4022/2011, όπου η προκαταρκτική διεξάγεται από τον εισαγγελέα Διαφθοράς και η ποινική δίωξη ασκείται έπειτα από παραγγελία του τελευταίου.

Ολόκληρο το άρθρο της Άντας Ψαρρά στην efsyn.gr

One thought on “Θα πάρουν τη Novartis από την Τουλουπάκη; Στις 12/12 η απόφαση – “Το δίλημμα της Ολομέλειας Εφετών…” (της Άντας Ψαρρά)

Leave a Reply

Top