Είστε εδώ

Θα απαντήσει κανείς αν κάποια από αυτά τα φάρμακα είχαν αποσταλεί τους προηγούμενους μήνες ως “βοήθεια” στην Ουκρανία; Φάρμακα και αντιβιότικα ευρείας χρήσης στη νέα λίστα του ΕΟΦ με τα σκευάσματα σε έλλειψη

162 φάρμακα σε μακροχρόνια και σημαντική έλλειψη στην ελληνική αγορά στη νέα επικαιροππιημένη λίστα του ΕΟΦ. Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι, πόσες φορές η κυβέρνηση Μητσοτάκη έστειλε το προηγουμενο διάστημα φάρμακα στην Ουκρανία και σε ποιες ποσότητες; Έχουν σταλεί και φάρμακα τα οποία σήμερα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων και περιλαμβάνονται στη λίστα των σκευασμάτων σε ελλειψη σήμερα;

Τη νέα λίστα με τα 162 φάρμακα που βρίσκονται σε μακροχρόνια και σημαντική έλλειψη, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Στη λίστα περιλαμβάνονται 71 φάρμακα κοινότητας, 20 νοσοκομειακά, 6 εμβόλια και 65 σκευάσματα αρμοδιότητας του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Ανάμεσα στα σκευάσματα που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, βρίσκονται πολύ γνωστά αντιυπερτασικά, αντιβιοτικά, ψυχιατρικά, αντιβηχικά, αντισυλληπτικά, αναλγητικά και φάρμακα για τον θυρεοειδή και την ημικρανία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΦ, τις τελευταίες μέρες υπήρξε αποκατάσταση για μόλις τέσσερα από τα παραπάνω προϊόντα. Για πέντε εξ αυτών οι υπεύθυνοι του Οργανισμού σημειώνουν πως υπάρχει δυνατότητα εισαγωγής από το εξωτερικό με ατομική παραγγελία.

Σημειώνεται πως για ορισμένα εξ αυτών δόθηκε εντολή για αναζήτηση στο εξωτερικό. Για τα 7 από τα 20 νοσοκομειακά φάρμακα που λείπουν, σημειώνεται πως υπάρχει πανευρωπαϊκή έλλειψη.

Όπως προκύπτει από τον προηγούμενο κατάλογο του ΕΟΦ, τα φάρμακα που βρίσκονταν σε μακροχρόνια και σημαντική έλλειψη ήταν 156 στα τέλη του περασμένου έτους.

Το πρόβλημα των ελλείψεων αφορά και φάρμακα με δραστικές ουσίες όπως παρακεταμόλη, αμοξυκιλλίνη και κάποια πνευμονολογικά εισπνεόμενα.

Ο υπουργός Υγείας και η ηγεσία του ΕΟΦ, ανακοίνωσαν την Τετάρτη μέτρα.

Σημειώνεται πως πρόβλημα με ελλείψεις φαρμάκων παρατηρείται στις ΗΠΑ και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και συνδέονται με την αυξημένη ζήτηση, αλλά και σε προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία λόγω κορονοϊού.

«Η κατάσταση ήταν πολύ κακή όλα αυτά τα χρόνια σε όλες τις χώρες και επηρεάζει όλους τους τύπους φαρμάκων», δήλωσε πρόσφατα η Ilaria Passarani, γενική γραμματέας του Φαρμακευτικού Ομίλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (PGEU).

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *